Dámy, pozor: týchto 10 vecí má vplyv na vašu menštruáciu!

Nebolo by skvelé, keby ste si mohli v kalendári zakrúžkovať dátum, kedy má začať vaša menštruácia? Hoci je priemerná dĺžka cyklusu 28 dní, vaše dni sa môžu objaviť kedykoľvek medzi 24 a 31 dňami a je to úplne normálne. Čím môže byť spôsobená táto nepravidelnosť?
Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Časté a namáhavé cvičenie

Počuli ste už o tom, že bežkyne prichádzajú o svoju periódu? Nie je to žiadny mýtus. Časté a dôsledné cvičenie v kombinácií s nízkym telesným tukom vyvíja nátlak na vaše telo a hovorí tým vášmu mozgu, aby zastavil výrobu reprodukčných hormónov. Vzhľadom k tomu, že nemôžete živiť dieťa v extrémnom strese, vaše telo dočasne vypne produkciu hormónov plodnosti. Jedna štúdia zistila, že polovica žien, ktoré profesionálne cvičili, mala menštruačné nezrovnalosti. Ak aj vaše dni prídu o niekoľko dní neskôr, netreba sa tým znepokojovať. Navštíviť lekára je nutné až vtedy, ak ste nemali menštruáciu dlhšie ako 3 mesiace.

Návod pre ženy: ako funguje menštruačný kalíšok

2. Nadváha

Viac kíl nad prirodzenou hranicou vám nespôsobuje problémy len pri zapínaní úzkych nohavíc. Nadbytok tukových buniek má za následok zvýšenú hladinu estrogénu, čo môže v konečnom dôsledku zastaviť vaječníky v uvoľňovaní vajíčka. Obézne ženy preto zažívajú zväčša silné, nepravidelné a dlhšie trvajúce periódy. Rizikom je v tomto prípade fakt, že príliš veľa estrogénu po dlhšie časové obdobie môže zvýšiť riziko rakoviny endometria. Ak sa tomu chcete vyvarovať a trpíte obezitou, zájdite za svojím gynekológom a poraďte sa s ním – existuje antikoncepcia, ktorá znižuje riziko tejto rakoviny.

3. Podváha

Ak trpíte podváhou, vaše telo prežíva opačnú reakciu – neprodukuje dostatok estrogénu, ktorý pri menštruácií potrebujete. V tomto prípade však nemusí ísť až o tak vážny problém ako v prípade nadváhy. Ak aj klesne vaša hmotnosť, telo sa tomu dokáže prispôsobiť za určité časové obdobie. 

4. Užívanie liekov na predpis

Akýkoľvek liek, ktorý zahŕňa hormóny – lieky na štítnu žľazu, steroidy, antipsychotiká – môžu ovplyvniť vašu menštruáciu. Prvá vec, ktorú by ste mali vedieť je tá, že hormóny nekonajú v izolácií. Všetky hormóny cirkulujú vo vašej krvi, čo znamená, že sú navzájom prepojené, aj v prípade, že sú vyrábané v rôznych žľazách. Navyše niektoré hormonálne receptory vyzerajú navzájom veľmi podobne a tak sa ľahko môže stať, že liečivo zamení jeho cieľový hormón (ovplyvní napríklad hormón plodnosti namiesto hormónu štítnej žľazy). Nepanikárte, ak sa vaša perióda omešká o niekoľko dní. Svojho lekára navštívte až v prípade, že vaše dni meškajú niekoľko týždňov.

5. Práca s pesticídmi

Pesticídy blokujú hormóny vo vašom tele a tým sťažujú správne fungovanie endokrinného systému. Jedna štúdia zistila, že ženy žijúce na farmách, ktoré používali pesticídy, mali dlhšie a nepravidelnejšie periódy ako ženy, ktoré žili mimo fariem. V prípade, že aj vy žijete v takejto usadlosti, snažte sa vyhýbať pesticídom – napr. vyberajte ekologické potraviny v supermarkete.

6. Stres

Pravidelný menštruačný cyklus je navrhnutý tak, aby žena vedela počať dieťa. Dnešná doba je však sprevádzaná vysokým napätím a stresom, ktorý žene nepomáha pri otehotnení. Preto ak sa o to snažíte, vyvarujte sa akýmkoľvek stresovým situáciám, ktoré majú negatívny vplyv aj na vašu periódu. 

7. Antikoncepcia

Veľa žien sa rozhodne začať užívať antikoncepciu práve z toho dôvodu, aby si zabezpečili pravidelnú menštruáciu. Avšak, aby k tomu došlo, vaše telo potrebuje niekoľko mesiacov na prispôsobenie sa. Podšívka vašej maternice sa postupne stáva tenšou, a preto môžete vidieť nejaké špinenie aj medzi periódami. Po 2 až 3 mesiacoch by sa malo špinenie stratiť  - ak pretrváva, dajte si pozor na to, či beriete tabletky každý deň presne v rovnakom čase.

8. Váš vek

Ak ste očakávali, že čím viac sa budete blížiť k menopauze, tým sa stanú vaše periódy menej časté, budete sklamané. Kvôli posunom vo vašich hormónoch počas pribúdania rokov sa váš cyklus síce skracuje, no v určitom okamihu začne počet vajíčok vo vaječníkoch klesať a to spôsobí, že vaše periódy budete mať častejšie. To znamená, že predtým, ako sa s nimi rozlúčite, si ich môžete „vychutnať“ ešte pekne často.

9. Nepravidelný spánok

Ženám, ktoré pracujú nepravidelne (zdravotné sestry, letušky), hrozí, že aj ich menštruácia bude nepravidelná. To, že majú inak načasované telo, ovplyvňuje reprodukčné hormóny, ktoré majú vplyv na ovuláciu a menštruáciu. Navyše takýto „opačný“ spánok môže vyvolať nezrovnalosti v hladine melatonínu. Ak mávate nočné služby, je dôležité, aby ste mali aspoň počas dňa kvalitný spánok.

10. Cestovanie skrz časové pásma

Váš mozog produkuje hormón melatonín, čím vydáva vášmu telu signál, že je čas ísť do postele. Ak cestujete do iného časového pásma, vaše telo uvoľňuje melatonín v rovnakom čase, ako keď ste doma – hoci je v novom prostredí ešte slnko na oblohe. S cieľom prispôsobiť sa novým okolnostiam, vaše telo potláča tento hormón, až kým nie je tma. No a tieto výkyvy nie sú dobré pre vašu periódu.


Prečítajte si aj: Návod pre ženy: ako funguje menštruačný kalíšok