Začíname s delenou stravou - 2. časť

Naše telo je ako malá chemická továreň. Strava, ktorú mu dodávame sa prostredníctvom tráviacich štiav rozkladá na látky, ktoré dokáže zužitkovať. Ak organizmus neuvážene zaťažíme, skôr alebo neskôr nastanú poruchy v trávení. Delenie stravy na rastlinnú a živočíšnu má preto svoj význam.

chudnutie_delena_strava Zdroj foto: Shutterstock.com

Naši predkovia, hoci nevedome, ale predsa, riadili sa pravidlami delenej stravy. Živili sa najmä obilninami, zemiakmi a kapustou. Mäso si dopriali v nedeľu a vo sviatky. A tak veľa dnešných chorôb a najmä obezita boli vtedy skôr zriedkavosťou. Iste, kto má dnes chuť vrátiť sa späť o sedemdesiat i viac rokov? To je nereálne! Napriek tomu môžeme správnym výberom potravín a ich delením významne ovplyvniť svoje zdravie. Základná požiadavka znie – nemiešať potraviny s rozdielnym časom trávenia, potraviny kyslé a zásadité.


Pozrite sa, čo všetko môžete jesť v prvej časti nášho seriálu:

Chudnutie s delenou stravou. Pani Anna schudla 10 kg. Ako na to? - 1. časť

Začiatočná fáza

Aby sme telo pripravili na úbytok hmotnosti zaraďme si jeden prípravný deň. Je na nás, pre ktorý sa rozhodneme. Môže byť zeleninový, ovocný alebo ryžový.

Ovocie volíme podľa sezóny (v každom prípade vylúčime banány), zeleninu konzumuje v surovom stave, ako šaláty alebo si ju pripravíme na pare. Ryžu si môžeme ochutiť malým množstvom nastrúhaných jabĺk alebo orechmi.

Ovocie alebo zeleninu – 1,5 kg si rozdelíme na 5 dielov a konzumujeme v priebehu dňa.

Ryžu – 3x 60 g prírodnej ryže (vážime surovú) uvaríme a ochutíme strúhanými jablkami, prípadne sekanými orechmi.

V priebehu dňa nezabúdame na pitný režim! Pijeme pramenitú vodu alebo bylinkové čaje. Alternatívou môže byť aj „tukožravá“ polievka – odvodňuje, prečisťuje a zasýti.

Ako na to?

Prvá alternatíva - polievku si pripravíme zo 4 paradajok, 4 väčších cibúľ, 2 zeleninových paprík, z jednej stredne veľkej hlávky kapusty, zväzku petržlenovej vňate a pridáme 1 zeleninový bujón. Očistenú zeleninu nakrájame na rezance, zalejeme vodou, pridáme bujón a varíme pokiaľ zelenina nezmäkne.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Druhá alternatíva – polievku si pripravíme z nasledovných surovín: 3 zemiaky, 3 stredne veľké póry, 3 cibule a 1 stredne veľký zeler. Zeleninu očistíme, pokrájame na menšie kúsky, zalejeme vodu varíme až kým zelenina nezmäkne. Nesolíme, polievku dochutíme iba čerstvými bylinkami, prípadne rascou alebo cesnakom.


Prečítajte si aj prvú časť nášho seriálu o delenej strave:

Chudnutie s delenou stravou. Pani Anna schudla 10 kg. Ako na to? - 1. časť