Ako správne behať, aby sme schudli? - 4. časť

Behanie a znižovanie hmotnosti sú v podstate synonymá. Pravdepodobne nenájdete fyzickú aktivitu, ktorá by bola vhodnejšia pre redukovanie prebytočných tukových zásob. Keď sa rozhodnete, že budete znižovať svoju hmotnosť týmto športom, mali by ste dodržiavať určité zásady, aby bolo behanie naozaj efektívne.

Skúste si predstaviť bežca - profesionála. Existuje veľký rozdiel medzi tými, ktorí behajú šprinty a krátke trate a tými, ktorí sú orientovaní vytrvalostne. Práve v intenzite a dĺžke výkonu je schovaný kľúč k vašej vysnívanej postave.

Šprinty alebo vytrvalosť?

Šprintéri behajú veľmi rýchlo a anaeróbne, čo znamená, že pri behu nedochádza k okysličovaniu krvi. Taký anaeróbny beh síce zlepšuje fyzickú kondíciu a kardiovaskulárny výkon, ale k úbytku tukového tkaniva rozhodne nevedie. Rýchli bežci behajú tzv. na "cukor". Naopak maratónci, ktorí sú štíhli a šľachovití, spaľujú tukové bunky takmer od samého štartu, pretože ich telá sú naučené práve z tuku energiu čerpať. Vytrvalostní bežci behajú na "tuky", pretože doprajú svojmu organizmu v priebehu výkonu dostatok kyslíka a vďaka nemu sa molekuly tuku okysličujú a menia na využiteľnú energiu.

Pri chudnutí sa preto inšpirujte vytrvalcami, ktorí behajú pomalšie, ale dlhšie. Iba tak totiž organizmus dokáže využívať energiu z tukových zásob a navyše sa zrýchli bazálny metabolizmus.


Toto všetko beh spraví s naším telom. Prečítajte si článok:

Aký vplyv má beh na ľudský organizmus? - 3. časť

Dodržiavajte tieto zásady

Pri behaní dýchajte pravidelne a úplne prirodzene. Po celú dobu tréningu by ste mali byť schopní povedať súvislú vetu, nelapať po dychu a nemalo by vás ani pichať v boku. Nepríjemná ostrá bolesť v boku je jasnou známkou príliš vysokej rýchlosti.

Pri behu nedvíhajte nohy veľmi vysoko, robte kratšie krôčiky a voľne pohybujte pažami. Ak by ste sa príliš zadýchavali, pokojne poprekladajte beh svižnou chôdzou, a až budete cítiť, že sa tepová frekvencia spomalila, opäť pokračujte v behu. Tepovú frekvenciu pre spaľovanie tuku si vypočítate tak, že od čísla 220, čo je maximálna tepová frekvencia, odčítate svoj vek, a približne 65 - 70 % z výsledného čísla je vaše spaľovacie optimum.

Po akej dlhej dobe sa začína chudnúť?

Proces čerpania energie z tuku bohužiaľ začína u každého človeka po inej dobe behu. Kým u už spomínaných maratóncov je to prakticky pri vybehnutí, u menej trénovaných ľudí sa začína približne po 20 - 30 minútach.

Skúste preto behať aspoň 45 - 60 minút. Avšak aj kratšie behy môžu metabolizmus tukov urýchliť. Čo sa týka frekvencie tréningu, pre chudnutie je ideálne behať 3 - 6x týždenne a je vcelku jedno, či beháte vonku alebo v posilňovni na bežeckom páse.

Myslite aj na tieto veci

Pred každým behom sa nezabudnite pretiahnuť a strečingom tiež skončite. Pri chudnutí sa nespoliehajte len na bežecký tréning, ale myslite aj na svoje stravovanie.

Pred vybehnutím si dajte komplexné sacharidy a chudé bielkoviny, ako je napríklad knäckebrot so šunkou alebo jogurt s ovsenými vločkami. Po dobehnutí sa zamerajte skôr na bielkoviny, ktoré obnovia svalové vlákna, ale nepremenia sa na tukové zásoby.

Počas tréningu, ktorý trvá do 60 minút, nemusíte piť, ale pite dostatočne v priebehu dňa pred behaním a tiež po ňom. Ideálna je čistá neperlivá voda alebo nesladený bylinkový či ovocný čaj.

Aby vás behanie bavilo a motivovalo, počúvajte pri ňom svoju obľúbenú hudbu, ktorá bude udávať rýchlosť vášho behu, ale tiež si veďte tréningový denník, v ktorom budete sledovať svoje pokroky. Premýšľaním ani čítaním o behaní veľa energie nespálite, preto vezmite tenisky a vydajte sa za svojím zdravším, štíhlejším a vybehanejším telom.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Pozrite si aj predchádzajúcu časť nášho seriálu:

Aký vplyv má beh na ľudský organizmus? - 3. časť

endura

Prečo ste nespomenuli fakt podstatný pre chudnutie a to je behanie pred raňajkami alebo aspoň na lačný žalúdok? Namiesto toho doporučujete pred behom jesť jogurt s vločkami či knackebrot so šunkou, čoho následkom bude použitie energie z jedla a nie z tela. Mám to vyskúšané na sebe: behávam zásadne ráno nalačno a napriek veku 43 rokov mám takú istú postavu ako keď som mal 18 rokov a môžem jesť akékoľvek jedlo v akomkoľvek množstve rizika zvýšenia váhy.