8 každodenných zvykov, ktorými si vybudujete silnú vôľu

Úspech predstavuje veľa malých vecí, ktoré sa robia správne deň čo deň. Čo sa javí ako jednodňový úspech má za sebou väčšinou dlhodobú snahu a konanie. Úspechu sa tešia tí ľudia, ktorí si vytvoria tie správne návyky a opakujú ich znovu a znovu.

Zdroj foto: Shutterstock.com

„Sme tým, čo robíme opakovane. Dokonalosť teda nie je čin, ale zvyk.“
                                                   (Aristoteles)

1. Meditujte

Meditácia je najrýchlejší a najefektívnejší spôsob, ako zvýšiť svoju silu vôle. Učíte ňou mozog sa sústrediť a odolať nutkaniu myslieť na rôzne iné veci. Jeden výskum ukázal, že už po 2-3 dni 10 minútovej meditácie sa bude váš mozog vedieť lepšie sústrediť, budete mať viac energie a menej stresu.

Meditácia prináša naše myšlienky do prítomného okamihu. Až 47% nášho života trávime spomínaním na minulosť alebo premýšľaním o tom, čo budeme robiť v budúcnosti.  

Začnite pozitívne myslieť a váš život bude krajší!

2. Jedzte nízko glykemickú stravu

Keď telo vstrebáva konzumované potraviny, vytvára glukózu, ktorá potom prechádza celým krvným obehom. Práve túto chemikáliu využíva mozog ako palivo na myslenie, tvorbu a na vyvíjanie vôle. To znamená, že na zabezpečenie zdravej vôle je nutné zaistiť dostatok glukózy pre mozog.

Akákoľvek potravina, ktorá obsahuje kalórie, dodáva mozgu potrebnú energiu v podobe glukózy. Avšak nie všetky plodiny ju dodávajú rovnomerne. Sladké potraviny vytvárajú tzv. „krátkodobú“ glukózu – t.j. naštartujú vašu vôľu veľmi rýchlo, no len na krátky čas.    

Dôležité: To najlepšie, čo môžete urobiť, je snažiť sa udržať stabilnú hladinu glukózy v krvi. A to docielite konzumáciou potravín, ktoré sa vyznačujú nízkym glykemickým indexom – napríklad:

  • Jednoduché bielkoviny – chudé hovädzie mäso, hydina, bravčové mäso, ryby
  • Orechy – vlašské orechy, kešu oriešky (nie arašidy!)
  • Čerstvé ovocie – banány, čučoriedky, jablká, čerešne
  • Zelenina – sladké zemiaky, mrkva

3. Poriadne sa vyspite

Ak ste unavení, vaše mozgové bunky nie sú schopné absorbovať glukózu efektívne, ako keď ste oddýchnutí. Tým začne vaša vôľa strácať na sile a váš mozog začne okamžite túžiť po sladkých potravinách a kofeíne. Nielen, že budete konzumovať nezdravé jedlá, budete jesť aj omnoho viac, ako je potrebné.

Taktiky, ktoré vám pomôžu zabezpečiť lepší spánok:

  • Úplná tma v izbe – väčšina z nás podceňuje vplyv svetla na spánok, no ukázalo sa, že pri úplnej tme mozog rýchlejšie vypne a spánok je efektívnejší
  • Zdriemnite si aj počas dňa – jeden výskum ukázal, že je lepšie spať 7 hodín a dať si počas dňa ešte jeden krátky 1-hodinový spánok, ako spať 8 hodín a cez deň si už nezdriemnuť
  • Vytvorte si rezervu – ak máte cez víkend viac času, spite dlhšie a získajte tak viac oddychu, z ktorého môžete čerpať aj počas hektického týždňa

4. Cvičte

Všetci vieme, že cvičenie je dobré pre naše zdravie, no môže pomôcť aj našej vôli? Vedci urobili jeden výskum s 24 ľuďmi od 18 do 50 rokov, ktorí predtým pravidelne necvičili. Účastníci prieskumu dostali voľný vstup do posilňovne 1x do týždňa za prvý mesiac a 3x do týždňa za druhý mesiac. Výsledky:

  • Po dvoch mesiacoch každý účastník zvýšil svoju schopnosť odolávať pokušeniu a vytrvať pri úlohách
  • Znížili príjem alkoholu, kofeínu a fajčenie
  • Jedli zdravšie jedlá
  • Trávili viac času štúdiom

Všetky tieto výsledky ukazujú, že aj cvičenie ma pozitívny vplyv na silu vašej vôle. Ak sa aj rozhodnete pre zakúpenie členstva vo fitness klube, choďte na to pomaly, no pravidelne a s motiváciou.

5. V určitý čas riešte len jednu úlohu

Všetci máme 2 odlišné časti mozgu, ktoré pomáhajú pri riešení problémov. Jednou z nich je limbický systém, ktorý vykonáva jednoduché a automatické rozhodnutia (čistenie zubov, zastavenie na červenú). Táto časť mozgu je zároveň tá krátkodobá, ktorá nás presvedčí dať si kúsok sladkého alebo zoskočiť z bežiaceho pásu, keď už trochu nevládzete.

Na druhej strane je pre-frontálna mozgová kôra, ktorá rieši zložitejšie problémy (matematické rovnice,...). Táto časť mozgu je dlhodobá a zodpovedá za našu vôľu. Ak robíte viac vecí naraz, aktívne funguje najmä prvá časť - limbický systém. Pre-frontálna kôra takýto prístup neumožňuje a preto ju aktivujete tým, že sa budete sústrediť len na jednu úlohu.

6. Zamýšľajte sa nad tým, čo robíte

Až 45% našich každodenných rozhodnutí je úplne automatických – nepremýšľame nad nimi a robíme ich akosi podvedome. Túto tendenciu môžeme prekonať tým, že budete viac dbať na naše každodenné rozhodnutia. Prečo si robíte kávu hneď, ako prídete do roboty? Prečo si dávate na raňajky jogurt namiesto vajíčok? Jednoducho spochybňujte tieto každodenné rozhodnutia, aby ste posilnili svoju vôľu.

7. Pozorujte sa

Všimli ste si, že keď na seba hľadíte do zrkadla, niečo zvláštne sa deje vo vašom mozgu? Tá časť mozgu, ktorá by povedala: „Hej, to som ja v zrkadle“ nie je aktivovaná. Namiesto toho funguje tá časť mozgu, ktorá povie: „Kiežby som bol vyšší, chudší, svalnatejší,....“

Z tohto platí, že namiesto toho, aby sme videli, kto sme, my vidíme to, kým chceme byť. Je to preto, že všetci máme svoje ideálne „ja“, do ktorého sa chceme vžiť. Namiesto toho, aby ste na sebe skúmali chyby, začnite sa viac pozorovať a robte si záznamy o tom, akí ste. Porovnávajte tieto záznamy so svojimi ideálnymi požiadavkami. Vďaka tomu si dokážete posilniť vôľu a naučiť sa lepšie rozhodovať.  

8. Nájdite si inšpiráciu

Všetci sme už určite zažili pocit inšpirácie v určitom okamihu nášho života. V takej chvíli dostaneme príval energie – je to skoro akoby sme získali viac vôle. S väčším množstvom energie sa aktivuje pre-frontálna mozgová kôra, ktorá posilní našu vôľu a dodá nám motiváciu na plnenie dlhodobých cieľov.  


Prečítajte si: Začnite pozitívne myslieť a váš život bude krajší!