Hoci má sušené ovocie viac kalórií, v obsahu vlákniny vyniká

Sušené ovocie je populárne pre celý rad dôvodov. Konzumácia takéhoto typu ovocia sa spája s lepším zdravotným stavom, poskytuje nevyhnutné minerály, vitamíny a vlákninu, ktoré potrebujeme každodenne. Aké sú hlavné dôvody, prečo si na desiatu pribaliť do tašky sušené ovocie?

Pozor na kalórie!

Pri sušenom ovocí je dobré mať na pamäti, že predstavuje vyšší obsah kalórií, pretože je po odstránení vody oveľa viac koncentrované.

100 g čerstvých sliviek obsahuje len 46 kalórií, zatiaľ čo 100 g sušených sliviek zahŕňa až 240 kalórií!

Zároveň je dôležité vedieť, že hoci si takýto typ ovocia uchováva množstvo výživných látok, počas sušenia sa niektoré vitamíny strácajú. Po konzumácií čerstvých sliviek by ste získali pre telo približne 16% z potrebnej dennej dávky vitamínu C, ale po vysušení získavate iba 1%.


Prečítajte si tiež:

Polevy na sušené ovocie: z čoho sa vyrábajú?


Viac minerálnych látok

Sušené ovocie zachováva 100% minerálnych látok z čerstvých plodín. Spolu so zvýšenou koncentráciou živín tak získate viac minerálov z ½ šálky sušeného ovocia ako z 1 šálky čerstvého. Hovoríme najmä o železe, draslíku, horčíku a zinku.

Proti nádorom

Hovorí sa, že jablko denne nás udrží ďaleko od lekára, no sušené jablko alebo marhuľa nás udržia ďaleko od rakoviny. Tieto dva typy ovocia sa skladajú z tzv. fytoživín (prirodzene vyskytujúce sa výživné zložky rastlín), ktoré pôsobia ako antioxidanty a sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, čím zbavujú telo rakovinotvorných látok.

Zabezpečia krásnu a zdravú pokožku

Sušené mango je bohaté na vitamín A, C, E a rovnako aj na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravú kožu a imunitný systém. Navyše zvyšujú i životnosť kože. Hrozienka taktiež udržujú našu pokožku zdravú, vďaka resveratrolu – antioxidantu, ktorý spomaľuje starnutie pleti.

Ktoré sú obľúbené druhy sušeného ovocia?

Broskyne

Obsahujú 34% z vašej dennej potreby vitamínu A, 18% minerálnej látky železa a sú tiež dobrým zdrojom draslíka, niacínu a medi. Polovica šálky sušených broskýň zahŕňa 191 kalórií a 6,5 g vlákniny.

Jablká

Sú výbornou voľbou, ak hľadáte ľahšie stráviteľnú maškrtu. Polovica šálky sušených jabĺk obsahuje „len“ 104 kalórií a 3,5 g vlákniny.

Marhule

Obsahujú až 47% dennej dávky vitamínu A a sú výborným zdrojom draslíka, vitamínu E a medi. Polovica šálky zahŕňa 156 kalórií a 4,5 g vlákniny.

Slivky

Hoci sušené slivky neobsahujú žiadnu vlákninu, často sa spájajú s laxatívnymi účinkami (môže vás z nich prehnať). Jedna šálka zahŕňa až 2,5 g bielkovín, 13% dennej dávky železa a až 223 kalórií.

Figy

Sušené figy sú tiež spojené s laxatívnym účinkom, no okrem toho sú výborným zdrojom vápnika, horčíka, draslíka a mangánu. Polovica šálky zahŕňa 185 kalórií a 7,5 g vlákniny.

Rajčiny

Sušené paradajky sa často pridávajú do pizze, šalátov či iných pikantných receptov. Sú dobrým zdrojom železa, vitamínu C, niacínu a horčíka. Polovica šálky zahŕňa len 69 kalórií a 3,5 g vlákniny.


Prečítajte si aj tento článok:

Polevy na sušené ovocie: z čoho sa vyrábajú?