Hloh obyčajný (Crataegus oxyacantha)

Hloh obyčajný, známy aj pod názvom lôh, je listnatý ker, ktorý dorastá do výšky až 2,5-5 m. Nájdeme ho v húštinách na okraji lesov. Kríky sú na jar obsypané bielym kvetom, kvitne od mája do polovice júna. Plodom sú červené malvice, obsahujúce drobné tvrdé kôstky.

Existuje niekoľko druhov hlohu. Všetky obsahujú liečivé látky, okrem okrasných kríkov, ktoré majú ružové a červené kvety. Pozor, tie sa nezbierajú!

Čo a kedy zberať?

V máji a júni zbierame nie príliš rozkvitnuté kvety, listy od júna do septembra a následne od septembra až do októbra, ešte pred príchodom prvým mrazov, zbierame plody. Sušíme ich umelým teplom maximálne do  40-50 °C.


Pozrite si tiež:

Tento ker spomaľuje starnutie a pomáha pri hnačke


Účinné látky

Hloh obyčajný obsahuje flavonoidy známe antioxidačnými účinkami, aminopuríny regulujúce krvný obeh, triesloviny, ktoré majú antibakteriálne účinky, posilňujú imunitný systém a tiež saponíny. V plodoch sú obsiahnuté karotény, sacharidy a vitamíny.

Vplyv na zdravie - využitie v ľudovom liečiteľstve

Každá liečivá bylinka má význam pre naše zdravie. Účinky hlohu sa spájajú so zdravým srdcom.

Odvar z hlohu, zlepšuje srdcovú činnosť, rozširuje cievy, zlepšuje výkonnosť srdcového svalu, znižuje tlak krvi a hladinu cholesterolu, potláča sklerotické prejavy, má upokojujúce účinky a pomáha pri nespavosti.

Hloh obyčajný zlepšuje psychické i fyzické zdravie. Často je využívaný v homeopatii. Preventívne sa užíva najmä pri udržiavaní optimálneho krvného tlaku a pri psychickom napätí.

Hoci sa mu nepripisujú vedľajšie účinky, skôr ako sa preň rozhodnete, nezabudnite sa poradiť so svojim lekárom, najmä ak užívate lieky na podporu srdcovej činnosti!

Príprava záparu

1 ČL bylinky (kvety a listy spolu) zalejeme 250 – 300 ml vody a necháme 15 minút lúhovať. Môžeme ho piť 2x denne, pre dobrý spánok ho pijeme tesne pred tým, ako zaľahneme do postele. Pripravujeme si ho vždy čerstvý, bezprostredne pred pitím.

Z plodov si môžeme vyrobiť ovocný čaj, prípadne ho pridať do iných ovocných zmesí.

Príprava odvaru z plodov

Na 500 ml vody pridáme 2 PL plodov, varíme cca 10 minút. Odvar pijeme vlažný.

Príprava tinktúry

Šálku posekaných kvetov s listami zalejeme 2 šálkami s bielou pálenkou, napríklad vodkou, necháme 3 týždne odstáť na tmavom mieste, občas premiešame. Zlejeme a užívame 2x 1 KL pred jedlom, kým sa dávka neminie. Môžeme tak urobiť 1x do roka!

Povery o hlohu

V minulosti ľudia verili, že kríky hlohu chránia dom a rodinu pred zlou energiou. Často boli súčasťou živých plotov. Údajne potom v dome vládol pokoj a spalo sa v ňom hlbokým spánkom.

Čokoľvek si odtrhneme z kríka hlohu, môžeme vraj rátať s tým, že nám pomôže.

Možno pomôže iba samotná viera. Ak sa vyberieme na jesennú prechádzku prírodou, nič za to nedáme, odtrhnime  si niečo z kríčka hlohu a prinesme si domov.  


Prečítajte si tiež:

Plody z tohoto kra bojujú proti starnutiu a pomáhajú pri hnačke