Stravujte sa podľa chémie vášho tela

Každý človek je jedinečný a jedálny lístok by mal zohľadňovať individualitu vnútorného nastavenia organizmu a prispôsobiť tomu jedálny lístok...

stravovanie_podla_chemie_tela Zdroj foto: Shutterstock.com

Štýl stravovania a kombinácia surovín, ktoré vyhovujú vášmu kolegovi, kamarátovi, sestre, mame vôbec nemusí sedieť vám a môže paradoxne práve u vás vyvolať tráviace ťažkosti, napríklad plynatosť alebo zápchu. Preto je dôležité vytvoriť si vlastný systém stravovania, ktorý rešpektuje váš metabolizmus a nastaví v tele rovnováhu.

Ako zistím, čo potrebuje práve moje telo?

Jednoducho. Dajte si urobiť laboratórny rozbor vašej vzorky krvi, ten napovie veľa o metabolizme a celkovom stave vášho organizmu. Ak sa necítite úplne vo svojej koži a prejavujú sa u vás prvé varovné signály, ktorými vám chce vaše telo povedať, že by ste mali niečo zmeniť, je na čase začať počúvať a najmä konať. Neustála vyčerpanosť, únava, úbytok energie najmä v popoludňajších hodinách, nervozita, náladovosť, podráždenosť, časté bolesti hlavy, časté nachladnutia, nespavosť, tráviace ťažkosti, priberanie až nadváha sú vážne príznaky, ktoré by ste nemali ignorovať.

Zmeňte stravu, zmeníte svoj život

To, ako sa cítime a ako vyzeráme ovplyvňuje z väčšej časti, až 70-75% to, čo zjeme. Ak sa teda rozhodnete pre zmenu, v prvom rade by ste si mali upraviť vaše stravovacie návyky tak, aby rešpektovali chémiu vášho tela. To znamená správnu kombináciu potravín a jedálny plán, ktorý dokáže obnoviť optimálnu produkciu hormónov a pomôže vytvoriť podmienky pre zdravú a vyváženú látkovú výmenu. Bez hladoviek a pôstov, bez konzumácie špeciálnych doplnkov stravy, koktailov a liekov. Takouto úpravou stravy si naštartujete stratenú životnú energiu a zvýšite výkonnosť organizmu.

Prečítajte si tiež: 10 tipov ako sa zdravo stravovať

Ako správne jesť a čo

Naše telo nepotrebuje žiadne umelé jedlá či nápoje. Predovšetkým jedzte veľa sezónnej zeleniny a ovocia, lokálneho pôvodu a najlepšie v surovom stave a v bio kvalite. Vyhýbajte sa umelým doplnkom výživy ako sú dochucovadlá farbivá apod. Jedálny lístok by mal určite obsahovať základné makroživiny ako sú bielkoviny (mäso, ryby, syry, biely jogurt, tvaroh), tuky (kvalitné oleje, orechy) a sacharidy (zelenina, ovocie, divoká ryža, chlieb).

Zlaté pravidlá stravovania v rovnováhe

  1. Jedzte 3 x denne, medzi jedlami dodržujte minimálne 5 hodinové pauzy. Dlhšie pauzy medzi jedlami majú za následok pokles hladiny inzulínu, čo pomáha k ozdraveniu metabolizmu a k efektívnemu spaľovaniu tukov. Ideálne je dva krát do týždňa zaradiť aj 14 hodinovú nočnú pauzu prípadne jeden krát do týždňa 24 hodinovú celodennú pauzu.
  2. Denne vypite dostatok čistej vody 2-3 litre (30 ml na 1 kg hmotnosti). Ráno začnite jedným až dvoma pohármi vody, to isté zopakujte večer pred spaním. Pite čistú neperlivú vodu, prípadne ochutenú s citrónovou šťavou.
  3. Ku každému jedlu (okrem sladkých) jedzte čerstvú zeleninu.
  4. Ovocie si dajte buď k raňajkám, alebo 1 kus po jedle ako dezert. Denne zjedzte jedno jablko!
  5. Nepoužívajte múku na zahusťovanie. Buď nezahusťujte vôbec, alebo použite rozmixovaný zemiak.
  6. Chlieb/cestoviny jedzte z ražnej múky. Chlieb konzumujte s mierou.
  7. Soľ používajte prírodnú himalájsku, morskú alebo kamennú.
  8. Po 21.00 hod už nejedzte. Večeru konzumujte ideálne dve až tri hodiny pred spaním.
  9. Zvýšte príjem horkých látok ako sú kel, rukola, púpavové listy, čakanka, artičoky. Horké látky podporujú trávenie.
Vyskúšajte Zuzanin rýchly recept z tekvice hokkaido.

Nenechajte si ujsť:

10 tipov ako sa zdravo stravovať