Ako sa neprejedať? Tieto 2 stratégie vám pomôžu!

Poznáte tie chvíle, keď si plánujete dopriať len jeden pohárik vína a na druhý deň skončíte s obrovskými bolesťami hlavy? Stalo sa vám, že ste si chceli dopriať jeden štvorček čokolády a odrazu ste našli pred sebou už len prázdny obal od celej čokolády? Ako si povedať STOP?

neprejedanie_tipy Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Jedzte potraviny, ktoré vám robia dobre

Možno to znie ako klišé, no základným pravidlom je konzumovať to, čo je pre vaše zdravie vhodné a zároveň vám to aj chutí. Je mnoho zdravých jedál, ktoré vyživujú vaše telo a zároveň sú aj chutné.  

Existuje niekoľko otázok, na základe ktorých zistíte, že daná potravina spĺňa tieto kritéria:

  • „Podporuje toto jedlo moje zámery, ktoré mám so svojím telom?“ (Ak áno, choďte do toho.)
  • „Budem sa cítiť neskôr previnilo, že som zjedol toto jedlo?“  (Ak je vaša odpoveď áno, odložte to.)

Kľúčovou zásadou je, aby ste v správnej chvíli dokázali povedať „nie“ a odsunúť od seba jedlo, o ktorom viete, že pre vás nie je správne.

2. Dodržujte „pravidlo prvého zahryznutia“

Ten prvý dúšok lahodného bieleho vína, ktorý vás prinúti po dopití vysloviť slastné „Ahhh“. To prvé sústo chutného čokoládového koláča, po ktorom urobíte lahodné „Mmmm“. Jedlo by ste si mali užívať a vychutnávať, no dokážete si každý ďalší hryz vychutnať rovnako ako ten prvý? Vyskúšajte to a rýchlo si uvedomíte, že ten prvý dúšok vína a prvé sústo koláča je nenahraditeľné a výnimočné. Načo potom pokračovať?

Keď si začnete túto skutočnosť intenzívne uvedomovať pri každom jedení a pití, zistíte, že nemusíte dopiť celú fľašu vína či zjesť celý plech koláča. Je to najprirodzenejší a najefektívnejší spôsob ako zabrániť prejedaniu sa a následným výčitkám svedomia. 


Nezabudnite si prečítať:

Prejedanie sa negatívne odrazí na zdraví, upozorňuje lekár

Masnota

Bohužiaľ, keby som tento článok čítala pre niekolkými rokmi, nemusela by som byť teraz rozkysnutá. Idem bojovať s jedlo, ba nie, so sebou !! Baby, neprejedajte sa, obezita je brzda v spoločnosti, vo vzťahu, vo všetkom

fara

držím ti palce ale nezabudni pri diéte treba byť šťastná a nezačínaj s niečím čo nebudeš chcieť dodržiavať po celý život

Maja K.

Toto je len máličko rád , ale ide to. Mám viac rokov a mala som veľa kíl napriek všetkým pohybom . Povedala som dosť. Veĺmi razantne som začala praktikovať zo začiatku Dukana a potom zdravú stravu, žiadna môka trochu špaldová, žiadne cukry, chémia. Ide to je to zázrak. Len na druhej strane obava či sa to celé nezosype, myslím organizmus. Každopádne k minulému stravovaniu sa už nevarátim. Prikladám otrubové žemličky :-D pekný deň.