8 potravín, ktoré je lepšie nechávať mimo chladničky

Existujú potraviny, pre ktoré nie je vhodná príliš nízka teplota narúšajúca ich zloženie. Možno vás niektoré plodiny na zozname prekvapia, preto by ste mali zvážiť, kde ich skladujete.
Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Maslo

Hoci táto potravina obsahuje pasterizované mlieko, môže byť a dokonca by mala byť umiestňovaná mimo chladničky – na suchom a primerane teplom mieste aj niekoľko dní. Mnoho ľudí sa obáva, že maslo im mimo chladničky nevydrží, no ak zvyknete konzumovať 2-3 dni, je najlepšou voľbou ho nechávať mimo nej – menšie riziko kontaminácie.

Dobrá rada: neumiestňujte ho na kuchynskú linku blízko radiátora, aby sa vám neroztopilo.


Prečítajte si aj:

Ako skladovať potraviny v chladničke?

2. Melóny

Melón v celosti (ešte nenakrájaný) s hrubou kôrou by sa mal uskladňovať  mimo chladničky, aby mohol dozrievať. Výnimkou je zelený melón, ktorý po odtrhnutí nemusí dozrievať a tak sa s ním nič nestane, ak ho aj dáte do chladničky.

Zdroj foto: Shutterstock.com

3. Paradajky

Rovnako ako melóny aj rajčiny sú lepšie, ak sa uchovávajú v izbovej teplote. Ak sú už v takom stave, že sa bojíte ich zmäknutia, radšej ich hneď skonzumujte alebo v takomto prípade ich môžete umiestniť aj do chladničky.

Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Zemiaky

Chladenie zemiakov premieňa škrob na cukor, čím sa ich textúra stáva krupičkovitou a nadobúdajú sladkú chuť. Ak sa tomuto chcete vyhnúť, uskladňujte zemiaky vo vreci na tmavom a chladnejšom mieste (nie v chladničke).

Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Chlieb

Mnoho ľudí sa bojí baktérií na pečive, no chladenie krajcov chleba v chladničke nepomôže. Zbytočne sa vysušia a „zostarnú“. Najlepším riešením je uschovávať pečivo v chlebníku alebo – v prípade, že ho chcete použiť až o dosť neskôr – v mrazničke (maximálne po dobu 3 mesiacov).

Zdroj foto: Shutterstock.com

6. Med

Prečo nemožno ukladať med do chladničky? Nízke teploty spôsobujú kryštalizovanie tejto sladkej viskóznej tekutiny.

Zdroj foto: Shutterstock.com

7. Káva

Výhodou kávových zŕn je to, že dokážu absorbovať pachy iných jedál v chladničke, no nemali by sa v nej (alebo v špajzy) uchovávať dlhšie ako 3 mesiace.

Zdroj foto: Shutterstock.com

8. Bazalka

Na rozdiel od ostatných bylín, bazalka v nízkej teplote vädne, no na druhej strane dokáže tiež absorbovať pachy ostatných potravín. Najlepšie je však vložiť ju do šálky s vodou – ako čerstvé kvety.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Nezabudnite si prečítať:

13 tipov ako skladovať potraviny v chladničke