10 vecí, ktoré ste o svojom tele doteraz nevedeli

Mnoho ľudí si myslí, že o svojom organizme vie všetko, no vo väčšine prípadov sa mýlia. Veľa z nás nemá ani potuchy o niektorých zákutiach ľudského tela...

Ženské telo Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Výška nášho tela

Vedeli ste, že naša výška sa v skutočnosti mení v závislosti od toho, v akej časti dňa sa nachádzame? Keď sa ráno zobudíte, platí, že ste v priemere vyšší o približne 2,5 cm. Čím to je? Počas spánku sa nadbytočné tekutiny usádzajú v okolí vašich chrbtových platničiek, čo spôsobuje váš „nárast“, no v priebehu dňa, keď stojíte alebo ste v strese, tekutiny presakujú von a vy tak strácate dodatočnú výšku. Ak sa zmeriate ráno po zobudení a niekedy večer pred spaním, mali by ste postrehnúť malý, no viditeľný rozdiel medzi nameranými hodnotami.


Prečítajte si aj:

Existujú časti tela, ktoré tak celkom nepotrebujeme

2. Šteklenie

Už ste niekedy skúšali štekliť sami seba? Nie je to ono, však? Dôvodom toho je to, že váš mozog ten pocit už dopredu predvída a oberá vás tak o príjemný pôžitok. Preto, ak máte radi šteklenie, upozornite na to svojho partnera či partnerku, aby vás kedykoľvek nečakane pošteklili a až to si budete môcť vychutnať.

3. Mozog

Zatiaľ čo niektorí ľudia hovoria, že človek sa stáva múdrejší s pribúdajúcim vekom, realita je presne opačná – inteligencia sa s pribúdajúcimi rokmi znižuje. Každý deň strácame približne 1 000 mozgových buniek, pretože náš mozog pracuje nepretržite, dokonca aj keď spíme alebo len pozeráme televízor.

4. Priberanie na váhe

Za každý nabratý pol kilogram musí vaše telo vytvoriť novú krvnú sieť, tým pádom pridať aj nové cievy do vášho obehu, čím sa vaša váha ešte o trošku navýši. Znamená to tiež, že vaše srdce potrebuje rýchlejšie pumpovať, aby držalo krok s novou záťažou, čo vedie k zníženému okysličovaniu a nedostatočnému dopĺňaniu živín do tkanív. Našťastie, na druhej strane bude vaše telo reabsorbovať tieto novovytvorené cievy do málo zásobovaných tkanív.

Obezita Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Oči počas spánku

Premýšľali ste niekedy nad tým, čo sú tie drobné biele karpiny, ktoré si niekedy ráno nájdete okolo očí? Ide o zmes prachu, krvných buniek, kožných buniek a žľazového slizu (počas dňa tento sliz pomáha vyparovať slzy z vašich buliev). Počas spánku neklipkáte očami, a preto neviete dať túto zmes preč. Tá sa nahromadí a zaschne do drobných bielo – žltých „omrviniek“.

6. Keď nás trápi nádcha...

Výtok z nosa je sprievodným príznakom chrípky či nádchy, no môže sa u nás vyskytovať aj v prípade, že je nám veľká zima. Je to preto, že za normálnych okolností produkujeme približne 1 liter hlienu denne, z ktorého väčšina pretečie nosom dole bez toho, aby sme si to uvedomovali. V chladnom počasí sa urýchľuje produkcia hlienu, aby sa udržiavali nos v teple a menej studeného vzduchu sa dostalo do pľúc.

7. Pokožka

Každý z nás pozná orgány, ktoré sa nachádzajú vo vnútri nášho tela, no vedeli ste, že aj naša koža je považovaná za jeden samotný a obrovský orgán? Je to živý „koberec“, ktorý regeneruje desiatky tisíc buniek každých pár sekúnd a neustále zvlieka starú kožu. Naša koža je taká významná, že v skutočnosti tvorí viac ako 12% z celkovej našej hmotnosti.

8. Telesné teplo

Telesné teplo je nevyhnutné na to, aby nás udržalo nažive, pričom toto generované teplo je také vysoké, že za približne 30 minút by sme ním vedeli priviesť pol litra vody do varu. Ako je to možné? Je to tým, že teplo sa uvoľňuje neustále počas každodenných aktivít, počas cvičenia, dýchania, trávenia potraviny a dokonca aj počas močenia.

9. Črevná baktéria

V našom tele sa nachádza asi 10 triliónov buniek, čo je však zanedbateľné číslo v porovnaní s množstvom baktérií, ktoré žijú v našich črevách. Nie sú to však všetko zlé baktérie, väčšina z nich dokáže rozoberať jedlo pre lepšie trávenie či poskytovať vitamíny pre organizmus. V skutočnosti, ak by ste odstránili čo i len jednu „rodinu“ týchto mikróbov, mohli by ste byť viac náchylnejší na rôzne choroby, vrátane obezity.

Črevá Zdroj foto: Shutterstock.com

10. Päť zmyslov

Hovorí sa, že ľudia majú 5 zmyslov: zrak, chuť, sluch, vôňa a dotyk. Vedeli ste, že v skutočnosti ich však máme viac ako 9? Okrem klasických 5, máme tiež aj tlak, proprioreceptor (receptor, ktorý vníma polohu a pohyby jednotlivých častí tela), smäd, hlad, snímače napätia vo svaloch a podobne.


Nezabudnite si prečítať aj:

10 častí tela, ktoré nepotrebujeme