Ako by mal vyzerať váš bežecký tréning?

Behať ani zďaleka nie je také jednoduché, ako sa možno na prvý pohľad zdá. Všetko musí byť premyslené. Ste začiatočník a máte problém so základnými pravidlami? Alebo ste pokročilejší a zrazu stagnujete a neviete prečo? Pozrite sa, kde možno robíte chybu aj vy.

trening_bezecky_30-10-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Čo chcete v behu dosiahnuť?

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, čomu sa chcete venovať a ako intenzívne. Majú to byť šprinty, stredné trate, krosy, desiatky a dvadsiatky, alebo túžite po maratónoch a ultra behoch? Dokážete si niekoľkokrát týždenne nájsť čas na tento šport? Chceli by ste sa behu venovať na profesionálnejšej úrovni alebo si len tak z času na čas vyvetrať hlavu? Možno zo začiatku nebudete vedieť, čo je pre vás to pravé, tak začnite len tak klusať a pomaly zaraďovať niektoré prvky, sem-tam pridajte posilňovanie.

Potom využite rôzne súťaže na to, aby ste sa presvedčili, kde je váš potenciál. Ak vám to celkom slušne išlo pár rýchlych kôl na tartane, asi ste na šprint. Ak vám nerobili problémy kopce, skúste sa dlhodobo venovať krosu. A ak vám vaše nohy "nevypovedali službu" na desiatich kilometroch, skúste to potiahnuť ďalej. Človek zistí približne po polroku až roku, čo je pre neho najlepšie, aj aké sú jeho slabšie stránky.

Koľko dní trénovať beh?

Potom, keď už máte vybraný svoj cieľ, je na čase poskladať si svoj tréning. Čo sa týka počtu dní, ideálne je aspoň jeden deň v týždni nechať svoje telo zregenerovať. Trénovať môžete aj dvojfázovo, ale to sa neodporúča začiatočníkom. Začnite behávať každý druhý deň a postupne sa dostaňte do stavu, keď pre vás nebude problémom behávať 5-6-krát do týždňa. Vaše telo si takto postupne zvykne na záťaž a vy môžete svoje požiadavky zvyšovať.

Môže sa dostaviť obdobie, kedy pocítite, že ste pretrénovaní a nijako nenapredujete, vtedy neváhajte a dožičte si pokojne aj týždeň pauzu. Zaplávajte si, vybehnite na bicykel alebo vyskúšajte iné športy.

Nebojte sa, kondíciu tak rýchlo nestratíte, len vaše telo potrebuje občas aj "vypnúť".

plavanie_relax_30-10-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Skladba bežeckého tréningu

Ďalšou dôležitou vecou je zloženie tréningov. I keď ste si už svoj druh behu vybrali, rozhodne nebehajte stále po tom istom type terénu. Napríklad dlhodobé behanie po asfalte príliš zaťažuje kĺby, tak aj dlhotratiari by mali aspoň zopárkrát v týždni vyskúšať tartan či les. A takisto to platí aj s kopcami, všetkého veľa škodí.

Tréningy by mali byť pestré, skúste si spraviť rozpis, ktorý vyhovuje vašim požiadavkám a cieľom. Striedať by sa mali rýchlostné tréningy s vytrvalostnejšími a taktiež aj kopce s rovinami. Samotná dĺžka, ktorú si určíte, závisí od toho, či sa sústredíte na krátke alebo dlhé trate. A takisto by mali prevažovať typy tréningov, ktoré najviac pomôžu vášmu zameraniu. Samotný beh je potrebné dopĺňať aj posilňovňou, cvičením s vlastnou váhou, strečingom, prípadne inými aktivitami, pretože to, čo potrebujete, je spevnené a ohybné telo. Vždy sa snažte vopred si určiť, čo v ten deň budete behať, stanoviť si limity a v rámci možností ich dodržať. beh_les_30-10-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Ak to s behaním myslíte naozaj vážne, je dobré robiť si aj týždenné či mesačné plány a štatistiky. Budete mať prehľad o celkovom objeme kilometrov, čase, tempe, zložení tréningov. Nápomocnými vám môžu byť bežecké hodinky alebo rôzne mobilné aplikácie.


Prečítajte si aj tento článok:

Prečo a ako behať