6 krokov k rýchlemu metabolizmu

Ako dosiahnuť, aby váš metabolizmus pracoval na plné obrátky? K základným veciam rozhodne patria pravidelné raňajky, bez nich to nejde a vystríhanie sa extrémnych diét, pretože vaše telo potom doslova visí na jedle a metabolizmus je pomalý ako slimák. Poďme sa však pozrieť na pokročilejšie taktiky.

metabolizmus_rychly_2-11-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Jedzte správne množstvo kalórií

Metabolizmus je chemický proces v tele, ktorý premieňa prijatú stravu na „palivo.“ Výsledkom je zisk energie na celý deň. Váš bazálny metabolizmus (BMR) je počet kalórií denne, ktoré vaše telo prirodzene spaľuje v pokoji. Poznať svoj ideálny počet je kľúčom, k tomu, aby ste vedeli presne, koľko kalórií konzumovať k udržaniu svojej váhy.


Prečítajte si tiež:

Takto pomôže šťava z citróna vášmu metabolizmu

Počítajte spálené kalórie

Samozrejme, že k rozbehnutiu metabolizmu potrebujete i fyzickú aktivitu. Ak chcete zistiť presnejšie, ako ste aktívni, pomôžte si týmto výpočtom: Váš výsledok je počet kalórií za deň, ktorý potrebujete na udržanie aktuálnej váhy.

Chcete schudnúť? Odbúrajte 500 kalórií denne tým, že budete jesť menej, ale zato viacej cvičiť, čiže váš výdaj prevýši príjem.

Pravidelne cvičte

Vykonávanie kardio cvičenia 3-5-krát týždenne je spojené s vyššou rýchlosť metabolizmu v pokoji. A to nemusíte makať v posilňovni, stačí pohyb. Ak však patríte k tým, čo pravidelne cvičia nový výskum ukázal, ako ešte viac zosilniť účinky.

Pravdepodobne ste počuli o Tabata cvičení, v ktorom po dobu štyroch minút striedate 20 sekúnd cvičenia s 10 sekundami odpočinku. Skúste do týchto intervalov zaradiť drepy a skoky a spálite tak až 13,5 kalórií za minútu (väčšina stredne intenzívnej kardio spaľuje len 6 alebo 7 kalórií za minútu). Takto zefektívniť sa dá hociktoré iné cvičenie, ak sa trocha obmení a sťaží. tabata_podrepy_2-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Nezanedbávajte posilňovanie

Pol kila svalov spáli viac kalórií ako pol kila tuku. A taktiež je zdvíhanie závažia najlepší spôsob, ako odvrátiť metabolický pokles súvisiaci s vekom. Aby to bolo účinné, je potrebné zaradiť „posilovačky“ do tréningu dvakrát týždenne.

Žiadne diéty s „jojo“ efektom

Rôznymi diétami, ktoré vám umožnia rapídne schudnúť za krátky čas len ochromíte svoj metabolizmus. Pretože ak sa vám podarí takto rýchlo schudnúť, stratíte svaly, ale návratom k normálnym stravovacím zvykom získate späť len tuk, ktorý ani zďaleka nespáli toľko kalórií ako svaly.

Dajte si aj večer „niečo pod zub“

Zabudnite na to, čo ste si doteraz mysleli o jedení v neskorších večerných hodinách. Podľa nedávnych štúdií vám tieto zvyšné kalórie zostanú ako dávka energie do ďalšieho dňa. A to prispieva k posilneniu metabolizmu v dopoludňajších hodinách, pretože ten má stále čo spracovávať. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov siahnite po proteínových raňajkách alebo desiate. Účinkuje to ale len vtedy, ak pravidelne cvičíte.


ranajky_mliecne_2-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Prečítajte si aj tento článok:

Takto pomôže šťava z citróna vášmu metabolizmu