6 vecí, ktoré vás ničia rovnako ako fajčenie

Myslíte si, že vo všeobecnosti žijete zdravý život? Viacero výskumov ukázalo, že ľudia robia každodenne mnoho činností, ktoré sú pre zdravie rovnako škodlivé ako fajčenie. Ktoré sú to?

nicenie_zdravia_bez_fajcenia Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Celodenné sedenie

Dokonca aj keď človek cvičí pravidelne, počas dňa sa nevyhne dlhodobejšiemu sedeniu – či už pri počítači alebo za volantom auta. Podľa jedného zdravotného centra v Kanade sa nečinnosť v podobe sedenia spája s takmer 160 000 prípadov rakoviny prsníka, hrubého čreva, prostaty a rakoviny pľúc za každý rok.

Ako to napraviť? Počas pracovného času si nezabudnite robiť krátke prestávky, počas ktorých sa prejdete po kancelárií alebo len do kuchynky po kávu. Akýkoľvek pohyb je nenahraditeľný. Keď prídete domov, nesadajte si hneď k televízoru či za počítač, vydajte sa na krátku prechádzku alebo si naplánujte cvičenie v posilňovni.


Prečítajte si aj:

Fajčíte a začali ste cvičiť? Toto musíte vedieť!

2. Konzumácia príliš veľkého množstva mäsa a syru

Živočíšne proteíny sú bohaté na tzv. IGF-1 – rastový hormón, ktorý môže podporiť rast rakovinových buniek. Štúdie z Kalifornskej univerzity zistili, že ľudia v strednom veku, ktorí často a vo veľkom množstve konzumovali mäso bohaté na bielkoviny, mali väčšiu pravdepodobnosť, že zomrú na rakovinu.

Ako to napraviť? Niektoré z vašich živočíšnych bielkovín nahraďte vegetariánskym zdrojom bielkovín. Rovnaká štúdia zistila, že strava s vysokým obsahom bielkovín rastlinného pôvodu (napríklad fazuľa), ktorá má rovnakú hladinu proteínov ako mäso, nevyvoláva rovnaký nárast výskytu rakoviny.

3. Varenie na plyne

V prípade, že je vaša kuchyňa vybavená plynovým sporákom, pri každom varení ste vystavovaní oxidu uhoľnatému, oxidu dusičitému a formaldehydu. Rovnaké 3 znečisťujúce látky sú bežné aj v cigaretovom dyme, ktorého negatívne účinky každý z nás pozná.

Ako to napraviť? Ak používate plynovú rúru, zaobstarajte si ventilačnú clonu, ktorá dokáže znížiť hladinu znečisťujúcich látok o 60 až 90%.

4. Varenie so zlým olejom

Jedná štúdia orientovaná na reštaurácie a obytné kuchyne ukázala, že vysokotepelné varenie so sójovým olejom (rastlinný olej) uvoľňuje škodlivé častice, aldehydy a polycyklické aromatické uhľovodíky – t.j. všetky škodliviny nachádzajúce sa aj v cigaretovom dyme.

Ako to napraviť? Vyberte typ oleja, ktorý je vhodný pre typ vášho varenia. Napríklad, olivový olej nie je dobrý pre vyprážanie alebo pre vysokotepelné varenie, no je vhodný na varenie pri nízkych teplotách. Na varenie pri vysokých teplotách je vhodný napríklad olej z avokáda.

Olej vo fľaši Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Opaľovanie v interiéri

Jedna štúdia v americkom časopise odhadla, že opaľovanie v soláriu spôsobuje približne 420 000 prípadov rakoviny kože v USA každý rok. Hoci ide o americký kontinent, tendencia úmrtia v dôsledku vnútorného opaľovanie sa aj u nás zvyšuje.

Ako to napraviť? Najdôležitejšie pravidlo znie: Naučte sa milovať aj svoju bledú pokožku. Ale ak naozaj chcete tmavší odtieň, jedzte veľa mrkvy a rajčín. Obe plodiny obsahujú karotenoidy, ktoré posilňujú vašu pokožku, a vďaka ktorým môžete zabudnúť na samoopaľovanie spreje či iné pleťové vody.

6. Nedostatok spánku

Chronický nedostatok spánku vyvoláva vysoký krvný tlak, infarkt, mŕtvicu, obezitu a rad ďalších zdravotných problémov. Jedna štúdia dokonca zistila, že nekvalitný spánok či časté prerušovanie z hlbokého spánku môže urýchliť rast nádorov.

Ako to napraviť? Nepokladajte únavu za normálnu vec. Ak máte z dlhodobejšieho hľadiska problém s dostatkom spánku, vyhľadajte lekára, aby ste zistili, či náhodou netrpíte na ochorenie spánková apnoe.


Nezabudnite si prečítať aj:

Aký vplyv má fajčenie na vaše zdravie?

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

BJ 2

OIej z avokada? To si robis srandu? To je pre milionarov, kazdy normalny clovek pouziva olej z avokada surovy. Je to velmi drahy a luxusny olej.

Na vysmazanie jednoznacne buslak oil, teda slnecnicovy olej, robeny z odrody slnenicne s nizkym obsahom polynenasytenych mastnych kyselin. Dostat ho za 2 eur za liter. (alebo 3 za bio olej)