Zabudnite na exotiku v podobe chia, acai či tamarila, na Slovensku máme rakytník, jednu z najcennejších potravín!

Práve v tomto období potrebujeme zvýšenú dávku vitamínu C, aby sme posilnili svoju imunitu na nadchádzajúce chladnejšie dni. Okrem citrusových plodov, ríbezlí a šípok, máme k dispozícii aj rakytník. Mnohí na tieto plody zabúdajú, hoci rastú na mnohých miestach Slovenska a vypestovať si ich môžete aj doma.

rakytnik_plody_15-11-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Toto všetko v ňom ešte nájdeme

Plody obsahujú naozaj široké spektrum vitamínov a účinných látok – vitamíny C, A, E, F, D, K, P a skupiny B; horčík, železo, flavonoidy... Je toho naozaj veľa, čo môže poskytnúť nášmu telu. Najviac týchto látok sa nachádza v čerstvých plodoch, ale v menšom množstve ich nájdeme aj v iných častiach rakytníka (konáriky, kôra, lístky a korene).


Prečítajte si tiež:

Hloh obyčajný pomôže znížiť cholesterol

Rakytník ako liek

Jeho plody či už čerstvé alebo sušené dokážu liečiť očné problémy. Rakytníkové produkty, predovšetkým olej, hydratujú a liečia pokožku a zabraňujú vypadávaniu vlasov. Ďalej pomôžu pri hnačke, chorobách pečene, cukrovke, rozpúšťajú hlieny a pôsobia antidepresívne. A to ani zďaleka nie je všetko.

Čo si z neho môžeme pripraviť?

Čaj

Piť by sme ho mali najmä vtedy, keď pociťujeme príznaky chrípky alebo nachladnutia. A aj v prípade, ak nás už choroba postihla, rakytník môže pomôcť, pretože zlepšuje účinky liekov. Príprava: Oranžové rakytníkové bobuľky umyjeme a následne zalejeme vriacou vodou. Varíme približne 5 minút a potom precedíme. Podľa chuti osladíme medom.

Olej

Pomáha pokožke pri regenerácii, najmä pri popáleninách, ale tiež urýchľuje hojenie rán, tlmí bolesť a uľavuje pri tráviacich problémoch. rakytnik_caj_olej_15-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Masť

Hydratuje pokožku a pôsobí protizápalovo.

Pochutiny

Okrem toho sa z jeho bobúľ dajú pripraviť aj rôzne dobroty ako džemy, marmelády alebo šťavy.

Na Slovensku zoženiete aj plnohodnotnú náhradu plodov rakytníka

Ak aj nezoženiete rakytník v jeho prírodnej podobe, na mnohých predajných miestach si môžete zakúpiť aj slovenské BIO výrobky so stopercentným obsahom rakytníka. Rovnako ako plody rakytníka, aj tieto doplnky vám dodajú plnohodnotné vitamíny a minerály, posilnia tak vašu imunitu a pomôžu vyriešiť niektoré zdravotné komplikácie.


Prečítajte si aj tento článok:

Hloh obyčajný pomôže znížiť cholesterol

ivca7

caj sa pripravuje najma z listov, bobulky sa varit nemusia , staci ak ku listom vytlacime stavu z bobuliek. autor clanku si mal trosku viac nastudovat ohladom tejto dreviny, lebo nie je ani napisane, z ktorych casti rakytnika sa co pripravuje.