Máte prekyslený organizmus? Je načase zmeniť stravovanie!

Ak dôjde k prekysleniu organizmu, určite je za tým nesprávna strava a rýchle jedenie - nesprávne pohryzené a spracované jedlo. Častou príčinou sú aj diéty, najmä jednostranné. Veľmi ľahko a rýchlo podľahneme novým diétnym trendom, z ktorých sa mnohé po čase ukážu ako neúčinné, odborne nepodložené. Nezabúdajme, že tak, ako môže byť strava našim liekom, môžem byť aj jedom.

prekyslenie_zena_15-11-2015-hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Je viac než isté, že nášmu organizmu vyhovuje viac zásadité prostredie ako kyslé. V spleti veľkého množstva informácii nás aj v tomto prípade nezradí staré známe „všetko s mierou“.

Čo spôsobuje prekyslenie organizmu?

Nadbytku žalúdočnej kyseliny, okrem nesprávnej stravy, predchádzajú aj negatívne emócie a stres. Vzniká začarovaný kruh, správanie človeka sa mení, podráždenie sa stupňuje. Ak sa pridruží pálenie záhy, je najvyšší čas prehodnotiť spôsob stravovania a upokojiť sa.


Prečítajte si tiež:

Čo robiť, keď organizmus zadržiava vodu?

Potraviny, ktorým sa treba v prípade problémov vyhýbať:

  • bravčové mäso, salámy, paštéty, hus a kačka

  • alkohol, ovocné vína a pivo

  • sladené nápoje, energetické nápoje, čierny čaj, káva

  • majonézy, dresingy, vajcia, ocot, soľ

  • tučné syry a výrobky z nich

  • pomaranč, grapefruit, jahody

  • cukor - cukrovinky, čokoláda, koláče

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že sa treba vyhnúť, resp. obmedziť konzumovanie živočíšnych bielkovín, tučných jedlách a jednoduchých sacharidov.

Ako spoznáme, že je náš organizmus prekyslený?

Skôr ako to zareaguje organizmus a objavia sa prvé príznaky, môžeme si kyslosť (moču) overiť indikačným papierikom, ktorý dostaneme kúpiť v lekárni. K výsledku sa dopracujeme priemerom pravidelnejších sledovaní. Fyziologické hodnoty sú medzi 5,00 až 6,5 pH. Výsledok nižší ako 4,5 pH signalizuje nízke pH moču, vzostup nad 8,0 zase vysoké pH moču.

Príznaky prekyslenia organizmu

Prevažná väčšina ľudí dnes konzumuje stravu až na 98% kyselinotvornú. Optimálna strava by mala byť z 80% zásadotvorná a len 20% kyselinotvorná. Žiaľ, civilizácia, ktorá priniesla a zmenu stravovacích návykov si vyžiadala svoju daň. Ak organizmus nedostáva dostatok vhodných potravín, telo sa začne brániť. Potrebné látky a minerály si čerpá zo zásob (kosti, cievy, tkaniva). Pričom chráni mozog, srdce, oči a uši, ich zásobu použije ako poslednú. Telo prichádza o cenné minerálne látky. jedlo_zdrave_15-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Prekyslenie organizmu a strata minerálov spôsobuje:

  • nedostatok energie, únavu a neschopnosť regenerácie síl
  • oslabenie imunity
  • časté svalové kŕče
  • psychické problémy – ťažké zvládanie stresových situácii, strach hnev, podráždenosť,
    úzkosť, agresivitu
  • problém s udržaním hmotnosti – kolísanie.

Prekyslenie organizmu súvisí so vznikom niektorých ochorení, ako je reuma, dna, artritída, obličkové, žlčové kamene, astma, cukrovka, celulitída, ekzémy a zubné kazy.

Racionálna strava sa stáva liekom budúcnosti!

Racionálne stravovanie predstavuje rozumný príjem potravy. Kvalitné jedlo s dostatkom živín, ktoré rešpektuje naše telo, jeho správny vývin, optimálnu aktivitu (psychickú i fyzickú) - to všetko zabezpečí vyvážená strava. Ani kyslé potraviny nemusíme absolútne vylúčiť, mali by sme ich však vhodne kombinovať so zásaditými, ktoré tvorí najmä zelenina (paradajky, špenát, strukoviny, kel, mrkva, zemiaky). Pitný režim by mal pozostávať z čistej vody, prípadne z bylinkových čajov.

Ako uhasiť požiar v žalúdku?

Čo tak skúsiť babské recepty? Lacné a účinné! Pohár vody s citrónovou šťavou je ideálny začiatok dňa. Citrón síce chutí kyslo, ale je zásadotvorný a skvelý pomocník na prekyslený žalúdok. Účinne pomôže, ak zjeme jeden menší surový postrúhaný zemiak. Surový zemiak je zdrojom vitamínu B, C, draslíka a horčíka – silný antioxidant. Šťavu zo zemiakov by mali mať poruke ľudia, ktorí majú problém s trávením, pomáha pri pálení záhy a účinná je aj proti vredovým chorobám žalúdka.

Ďalšie odporúčané šťavy pri prekyslení organizmu sú: draslíková šťava (mrkva, zeler, petržlen, špenát), šťava z cvikly, či z čerstvých uhoriek. Tráviace ťažkosti pomáhajú prekonať aj bylinky, čaj z harmančeka alebo z medovky. stavy_zeleninove_15-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Zamyslite sa nad svojím životným štýlom

Organizmu pomôžeme, ak sa upokojíme, budeme viac oddychovať a menej sa stresovať. Najjednoduchší spôsob, ako pomôcť udržať svojmu telu rovnováhu je dodržiavať zdravý životný štýl.

Pri nesprávnom trávení často hovoríme o nadbytku žalúdočnej kyseliny, no príčinou môže byť okrem nedostatku tráviacich enzýmov z pankreasu aj nedostatok kyseliny. Ak ťažkosti pretrvávajú rozhodne treba vyhľadať lekára. Naše zdravie závisí od ideálnej rovnováhy pH!


Prečítajte si aj tento článok:

Čo robiť, keď organizmus zadržiava vodu?

Silvinka_Sil

Ja milujem Fatru!! Podla mna je uplne idealna aj ako prevencia proti zaludocnym problemom. Prekyslenie ako take neexistuje, resp konkretna deficicia nie je stanovena, takze vlastne len vieme, ze ide o nejaky nekomfort, problemy zo zaludkom, travenim a pod. Ja som zastancom prirodzenych rieseni. Radsej si dam Fatru ako chodit po lekarnach a pchat sa liekmi