Ako prirodzene znížiť cholesterol?

Zvýšený cholesterol trápi mnoho ľudí a vôbec nemusí byť jeho príčinou vyšší vek, či obezita. Zlé hodnoty cholesterolu majú aj štíhli a mladí ľudia, dokonca aj deti. Na vine je častokrát stres, ale najmä zlá životospráva. Ak vám váš lekár zistil z krvi zvýšený cholesterol, nezúfajte. Dokážete ho dostať do zdravých hodnôt aj bez tabletiek.

cholesterol_znizovanie Zdroj foto: Shutterstock

Rozlišujme dobrý a zlý cholesterol

Hoci slovo cholesterol pripomína diagnózu, nie je tomu celkom tak. Cholesterol je totiž pre fungovanie organizmu nevyhnutý. V ľudskom tele nachádzame tzv. dobrý a zlý cholesterol. Ten zlý sa označuje ako LDL, čiže lipoproteín s nízkou hustotou. Práve ten zapríčiňuje upchávanie ciev. Naopak, dobrý cholesterol (HDL) je pre naše zdravie veľmi dôležitý. Ideálne teda je, keď sú hladiny LDL cholesterolu čo najnižšie a HDL cholesterolu čo najvyššie. Ako ale dosiahneme toto optimum?


Prečítajte si tiež:

Hloh vám zníži cholesterol

Znížiť zlý cholesterol

Pre zníženie LDL cholesterolu je najideálnejšia správna životospráva, to znamená hlavne každodenný 30 minútový pohyb, ako napríklad beh, kardiocvičenia, vo vyššom veku napríklad aj chôdza, ak sa dá, svižnejšia, ale aj plávanie. V každom prípade treba úplne obmedziť fajčenie a aj nadmerné pitie alkoholu, ako aj príjem cukrov.

Aký by mal byť jedálniček?

Veľkú časť nášho jedálnička by mali tvoriť ovocie a zelenina v surovom stave, pretože obsahujú nielen vlákninu, ale aj vitamín C, ktorý je potrebný pre tvorbu kolagénu chrániaceho naše cievy.

Do svojho jedálnička zaraďte rozhodne vysokokvalitné živočíšne tuky, predovšetkým omega-3 (rybí tuk, rybie mäso ideálne zo severských rýb ako losos či treska), ale tiež orechy, semiačka, ale aj kvalitné chudé mäso, najlepšie z overeného chovu. Veľmi totiž záleží na tom, čím sú zvieratá určené na mäso kŕmené.

V kuchyni by ste pri príprave šalátov a iných pokrmov nemali zabúdať najmä na olivový a kokosový olej. Môžete si tiež pochutiť aj na syroch a mliečnych výrobkoch. Výživové doplnky zohrávajú aj pri znižovaní cholesterolu dôležitú úlohu. Odporúčame na dennej báze užívať lecitín, omega-3-6-9, ale aj spomínaný vitamín C. kokosovy_olej_16-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Vajcia a maslo? Áno

Ešte prednedávnom sa pri zvýšených hladinách cholesterolu striktne zakazovalo jesť maslo z kravského mlieka či vajíčka. Dnes je tomu inak. Rastlinné margaríny skôr škodia, ako pomáhajú no a vajíčko je dokonca veľmi prospešné v boji proti zlému cholesterolu. Bielok totiž obsahuje veľké množstvo lecitínu, ktorý škodlivý cholesterol znižuje. Žĺtok zasa obsahuje väčšie množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín oproti škodlivým nasýteným.

Aj pri cholesterolovej diéte je vždy veľmi potrebná vyváženosť stravy

Úplné vzdanie sa príjmu cholesterolu z potravy by bolo zbytočné a vlastnú tvorbu a odbúravanie cholesterolu by sme tým vôbec neovplyvnili. Niektoré vajíčka môžu byť dokonca mimoriadne bohaté na omega-3, podľa toho, ako sú kŕmené nosnice. Pri vajíčkach teda tiež odporúčame, aby sme kupovali iba kvalitné, z overeného chovu. Dve až štyri vajíčka týždenne sú rozumným množstvom aj pri znižovaní cholesterolu.


Prečítajte si aj tento článok:

Hloh vám zníži cholesterol

cholesten

cholesten.sk Zatím nejlepší přírodní přípravek,který na trhu existuje..Mám celoživotně zvýšený cholesterol a chemické prášky jsem odmítla užívat.Cholesten jsem zkrátka riskla a vyplatilo se to.Dnes mě moje paní doktorka pochválila,jaké mám výsledky.Před užíváním jsem měla cholesterol 7,5 a nyní po měsíci užívání hladina klesla na 5,1,což je úžasné.

Grmolo

Každy ma v tele iné hodnoty.Cholesterol nie je zlý a meni sa podla toho čo ješ.
7,5 nebolo zle,Ked nebudeš mat taku stravu ktorá ma v sebe tuk,
tak to nie je dobre, silu treba tiež.
5,1 je podla mna malo.
To sa nedeje podla tabuliek.
Orechy napr. maju tuk noa ale je to dobre nie veľa jest.