Neviete, čo s olivami v kuchyni? Inšpirujte sa týmito receptami.

Hoci olivy patria k exotickejším druhom ovocia, aj u nás sa tešia veľkej obľube. Dôvodom je ich univerzálna chuť, ktorá sa hodí k mnohým jedlám. Vyskúšajte jednoduché recepty, v ktorých olivy zohrávajú dôležitú úlohu.

olivy_recepty_22-11-2015_hlavny

Zdroj foto: Foodissimo.eu

Olivový šalát s vlašskými orechmi

4 porcie

Ingrediencie:

  • 150 g čiernych olív

  • 100 g čerstvého kozieho syra

  • 1 červená paprika

  • hrsť vlašských orechov

  • rímsky kmín

  • olivový olej

Postup: Papriku očistite, nakrájajte na plátky a jemne opražte na olivovom oleji. Potom ju nakrájajte na malé kúsky a zmiešajte s olivami, kockami kozieho syru a nasekanými vlašskými orechmi. Nakoniec šalát dochuťte trochou olivového oleje a rímskym kmínom.


Prečítajte si tiež:

Zelené verzus čierne olivy, ktoré sú lepšie?

Špagety s olivami a rajčinami

4 porcie

Ingrediencie:

  • 100 g zelených olív

  • 400 g rajčín

  • 1 cesnak

  • 1 cibuľa

  • 500 g špagiet

  • 200 g syru Eidam

  • 2 lyžice oleja

  • 1 lyžička vegety

  • štipka soli spagety_olivy_22-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Postup: Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na oleji. Potom pridajte olivy, nakrájané rajčiny i so šťavou a prelisovaný cesnak. Zmes dochuťte podľa potreby soľou a vegetou a duste asi 10 minút. Medzitým uvarte špagety, ktoré potom zmiešate zo zeleninovou zmesou. Nakoniec ešte posypte syrom.

Quinoa šalát s kozím syrom, špargľou a čiernymi olivami

6 porcií

Ingrediencie na zálievku:

  • 1/4 šálky červeného vínneho octu

  • 1 lyžica medu

  • 1 polievková lyžica horčice

  • 1/2 hrnčeka olivového oleja

  • soľ

  • mleté čierne korenie

Ingrediencie na quinou:

  • 4 šálky osolenej vody

  • 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu

  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej bazalky

  • 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate

  • 2 šálky quinoy

  • 16 ks špargle

  • olivový olej

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 1 šálka vykôstkovaných čiernych olív

  • 100g kozieho syru

olivy_quinoa_22-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Postup: Najprv pripravte zálievku: Zmixujte ocot, med a horčicu a pomaly pridávajte olivový olej. Potom ešte posoľte a okoreňte.

Príprava quinoy: Nechajte osolenú vodu zovrieť, potom pridajte tymián, vmiešajte quinou, zoslabte a nechajte dusiť si polhodinu. Potrite špargľu s olivovým olejom, dochuťte soľou a korením a grilujte asi 5 minút . Vyberte z grilu a nakrájajte na polovice.

Nakoniec zmiešajte quinou so zálievkou, pridajte olivy, bazalku, kozí syr a ozdobte petržlenovou vňaťou.


Prečítajte si tiež:

Zelené verzus čierne olivy, ktoré sú lepšie?