Svetový deň boja s rakovinou pankreasu bude fialový

Odborníci upozorňujú, že Slovensko má druhý najvyšší výskyt rakoviny pankreasu na svete.
BRATISLAVA 13. novembra (WebNoviny.sk) - Témou druhého ročníka Svetového dňa boja s rakovinou pankreasu, ktorý pripadá na piatok 13. novembra, je zdôrazniť potrebu väčšieho povedomia verejnosti o tomto ochorení. Symbolom iniciatívy sa stala fialová farba, ktorá buď na oblečení alebo ako stužka bude upozorňovať na nutnosť venovať sa tejto problematike. Pacientske združenie Europacolon Slovensko v spolupráci so slovenskými odborníkmi sa prostredníctvom informačnej kampane Sme fialoví. Spýtajte sa: Prečo? snažia zvýšiť povedomie o tejto chorobe a jej možných príznakoch a vyzvať kompetentné inštitúcie k lepšiemu financovaniu výskumu v danej oblasti.

"Nie je to pomerne častá choroba, ale treba upozorniť na to, že nám neustále narastá," povedal na dnešnej tlačovej konferencii prezident Slovenskej onkologickej spoločnosti a zakladateľ združenia Europacolon Slovensko Tomáš Šálek. Ako uviedol, vo svetovom meradle je Slovensko vo výskyte tohto druhu karcinómu druhé. V súčasností u nás trpí rakovinou pankreasu asi tisíc ľudí a počet ochorení stúpa. Priemerná dĺžka života po diagnostikovaní karcinómu s metastázami je tri až šesť mesiacov, a len päť percent pacientov má šancu prežiť viac ako päť rokov. Hlavnou príčinou neúspešnej liečby je podľa odborníka neskorá diagnóza, keďže v počiatočnom štádiu môže prejavovať minimálne príznaky, ktoré nie sú špecifické a môžu byť mylne pochopené. Medzi najčastejšie príznaky patria nevoľnosť, žltačka, depresia, bolesti brucha a chrbtice, nevysvetliteľná strata hmotnosti alebo hlboká žilová trombóza.

Ako na besede povedal onkológ Radovan Barilla, chirurgické odstránenie nádoru na pankrease v súčasnosti podstupuje 15 až 20 percent pacientov. Dôvodom je, že v čase diagnostikovania je ich ochorenie už v pokročilom štádiu, a teda operácia nie je možná. V takom prípade sa používa chemoterapia, nanopartikulová medikamentózna liečba a chemoradiačná liečba. Podľa Barillu je v týchto prípadoch dôležitá aj podporná liečba sprievodných príznakov ako sú bolesti či už spomínaná depresia. "Karcinóm pankreasu je problémom nás všetkých," dodal.

"Len dve percentá zo všetkých zdrojov určených na výskum sa investujú do výskumu rakoviny pankreasu," informovala zasa Patrícia Kramárová z Európskej platformy karcinómu pankreasu. "Predpokladá sa, že pokiaľ sa neprijmú žiadne opatrenia do roku 2030 sa rakovina pankreasu stane onkologickým ochorením s druhou najvyššou úmrtnosťou," upozornila.

V rámci Svetového dňa boja s rakovinou pankreasu bude organizácia Europacolon Slovensko distribuovať informačné letáky o tomto druhu rakoviny do ambulancií všeobecných lekárov. O ochorení sa záujemcovia a záujemkyne môžu informovať aj na webovej stránke www.europacolon.sk či prostredníctvom bezplatnej infolinky.
Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.