Vyskúšajte stredomorskú stravu a vaša línia sa vám poďakuje!

Jedným z najzdravších spôsobov stravovania sa je stredomorská strava, ktorá je bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, strukoviny a olivový olej. Nesmú chýbať ani ryby, hydina či červené víno. V čom spočívajú hlavné rozdiely?

Jedlo na doske Zdroj foto: Shutterstock.com

Viacero výskumov ukázalo, že stredomorské stravovacie návyky prinášajú mnoho výhod:

  • ľahšie chudnutie
  • lepšia kontrola hladiny glukózy v krvi
  • znížené riziko depresie
  • znížené riziko srdcového infarktu, mŕtvice i Alzheimerovej choroby

Vymeňte maslo a margarín za zdravé oleje

Používať kvalitný olivový olej je základ pre získavanie mononenasýtených tukov, ktoré sú dôležité pre zdravie vášho srdca. Extra panenský olivový olej ochutený octom balsamico je vynikajúci k namáčaniu chleba a je zdravšou alternatívou masla. Ostatné oleje na rastlinnej báze, ako napr. orechový olej alebo olej z vlašských orechov, sú tiež bohaté na omega-3 mastné kyseliny prospešné pre ľudské srdce.


Prečítajte si aj:

Prečo dať prednosť celozrnným potravinám?

Zmeňte zdroj získavania bielkovín

Vymeňte červené mäso ako zdroj bielkovín za kurča, morku, ryby, fazuľu či za iné plodiny, vďaka čomu znížite príjem nasýtených tukov. Je potrebné urobiť niekoľko zmien:

  • snažte sa jesť ryby aspoň dvakrát týždenne (nie vyprážané) – najlepšie losos alebo tuniak
  • do svojich jedál pridávajte viac zeleniny a celozrnných potravín
  • uprednostnite menšie porcie
  • mäso berte skôr ako prílohu – doplnenie hlavného jedla, nie ako jeho základ

Jedzte zeleninu počas celého dňa

Ak nie ste veľkým milovníkom zeleniny, no chcete vyskúšať tento typ stravovania sa, mali by ste to okamžite zmeniť. Zelenina predstavuje základ stredomorskej stravy a denne by ste ju mali konzumovať v 3 až 8 porciách. Svoj deň môžete začať listovým špenátom, na obed si dať zeleninovú polievku a k večeri si spraviť praženú mrkvu a zelený šalát.

V konzumácií uprednostnite celozrnný chleba, cestoviny, ryžu a ďalšie obilniny

Skvelou prílohou k mnohým hlavým jedlám môže quinoa, ktorá bola základom stravy už starodávnych Indov. Jačmeň je zase plný vlákniny a výborne sa hodí k hubovej polievke. Vhodnou voľbou je aj pšeničný chlieb alebo celozrnné cestoviny, ktoré sa výborne kombinujú s akýmkoľvek typom zeleniny.

Chlieb s rajčinou Zdroj foto: Shutterstock.com

Na desiatu či olovrant si dajte orechy, semiačka alebo nízkotučný syr

Najlepším typom občerstvenia v stredomorskom štýle sú mandle, vlašské orechy alebo slnečnicové semienka. Ak nemáte na tieto plodiny práve chuť, môžete si dať aj nízkotučný syr bohatý na vápnik alebo odtučnený biely jogurt s čerstvým ovocím.

Vychutnajte si ovocie ako dezert

Všeobecne dobrý zdrojom vlákniny, vitamínu C a antioxidantov je ovocie, ktorým možno potlačiť chuť na „škodlivé“ sladkosti. Sladkú chuť môžete ešte navýšiť tým, že pridáte trochu cukru alebo plátky ovocia potriete medom. Veľa obchodov v súčasnosti ponúka mnoho exotického ovocia, nemusíte sa preto obmedzovať len na jablká či hrušky.


Prečítajte si aj:

Prečo dať prednosť celozrnným potravinám?