Dokáže tofu zabrániť starnutiu pleti a vypadávaniu vlasov?

Tofu vyrobené zo sójového tvarohu je prirodzene bezlepkové a nízkokalorické, pričom neobsahuje žiadny cholesterol a je výborným zdrojom bielkovín i železa. Aké benefity prináša pre vaše zdravie?

Opražené tofu Zdroj foto: Shutterstock.com

Mnoho ľudí si myslí, že len chudé mäso dokáže ľudskému telu dodať dostatok bielkovín. Pravda je však taká, že tofu je jedným z najviac výživných potravín, ktoré obsahuje veľké množstvo proteínov a minimum tukov na rozdiel od mäsa. Táto plodina je taktiež výborným zdrojom železa, ktoré pomáha pri tvorbe hemoglobínu.

Ako liek na ochorenia srdca a rakovinu

Tofu je známe tým, že účinne znižuje riziko srdcových ochorení. Dokáže redukovať hladinu lipoproteínu s veľmi nízkou hustotou – prenášajúceho lipidy z pečene a hladinu zlého cholesterolu, čím sa vo všeobecnosti zlepšuje kardiovaskulárne zdravie. Tofu je taktiež dobrým zdrojom selénu – minerálu, ktorý je potrebný pre riadne fungovanie antioxidačného systému a chráni náš systém pred rakovinou hrubého čreva. Zvýšenou konzumáciou tofu sa u mužov môže znížiť riziko prostaty a u žien riziko narušenia prsného tkaniva.


Prečítajte si aj:

Pripravte si chutný recept - tofu so zeleninou!

Pomáha pri menopauze

Tofu má vysoký obsah vápnika, ktorého príjem je dôležitý najmä pre ženy prechádzajúce menopauzou. Pomáha znižovať návaly tepla a zabraňuje riziku redukcií kostí. Konzumácia tofu sa tiež odporúča aj pre ľudí, u ktorých je zvýšené riziko výskytu reumatoidnej artritídy.

Udrží vás dlho mladým

Ďalšou výhodou konzumácie tofu je aj spomaľovanie procesu starnutia. Pomáha zachovať pružnosť pokožky a tvarových svalov. Vytvorenie masky z tofu je tiež účinný spôsob ako vyživovať svoju pleť a dodať jej hebkosť.

Tofu Zdroj foto: Shutterstock.com

Zabraňuje vypadávaniu vlasov

Ľudský vlas je primárne vytvorený z proteínu nazývaného keratín. Konzumáciou tofu sa zabezpečuje dostatočný príjem bielkovín, ktoré pomáhajú produkcií nových vlasov a udržiavajú tie existujúce na vašej hlave. Namiesto toho, aby ste míňali veľa peňazí na rôzne drahé kozmetické prípravky, môžete len zmeniť zloženie svojej stravy a pomôcť tak svojim vlasom.

Mýtus o tofu: nie je vhodný pre ženy

Ešte donedávna sa sója neodporúčala pre ženy s rakovinou prsníka alebo vo všeobecnosti pre tých ľudí, u ktorých je zvýšené riziko akýchkoľvek ochorení. Jedna americká štúdia však zistila, že konzumácia sójových potravín znižuje riziko smrti i opätovného výskytu rakoviny prsníka.


Nezabudnite si prečítať aj:

Pripravte si chutný recept - tofu so zeleninou!

sonicka_s

starnutie j eprirodzeny proces..len keby to nebolo take rychle :( viete poradit niečo na spomalenie starnutia pleti?

Andrea_666

ak by pomahalo na vypadavanie vlasov, tak by som mala riadnu hrivu :))) jem ho skoro denne.
na vypadavanie vlasov skor vitaminy. zinok napriklad. alebo aj niektore rastliny su vraj ucinne, saw palmetto sa casto uziva na vypadavanie vlasov pre muzov aj pre zeny. obsahuje omnoho viac fytoestrogenov. Viac sa o tom pise tu: forcex.sk