Najlepšie polohy na spanie, keď vás trápia bolesti

Pozícia v spánku je často otázkou pohodlia, no možno ju zvoliť aj na základe toho, aké ochorenie vás momentálne sužuje. Existujú vhodné polohy pre spánok, ak vás trápi bolesť chrbtice či iné bolesti.

Zdravé polohy na spanie Zdroj foto: Shutterstock.com

Americká nadácia zaoberajúca sa otázkami spánku zistila, že takmer 80% ľudí má problémy so spánkom až niekoľkokrát za mesiac a až 23 % z nich sa zobúdza skoro každú noc.

Pálenie záhy – ľahnite si na ľavú stranu do klbka

Budíte sa v noci na častý pocit pálenia v hrudníku, ktoré sa rozširuje na krk a dokonca aj na tvár? Najčastejšie býva príčinou premiestňovanie sa žalúdočnej šťavy do pažeráka, pričom uľaviť si od tejto bolesti môžete tak, že si ľahnete na ľavý bok, dlane si dáte pod hlavu, pokrčíte kolená a nohy si pritiahnete bližšie k sebe.

Čítajte tiež: 9 potravín na pálenie záhy

Poloha spánku Zdroj foto: Youtube.com

Bolesť chrbta – ľahnite si na ľavú stranu s vankúšom

Bolesť chrbta je veľmi častým problémom, ktorý ovplyvňuje väčšinu ľudí v akejkoľvek fáze ich života. Môže to byť spôsobené nesprávnym držaním tela pri sedení alebo státí, nesprávnym ohýbaní alebo zdvíhaním. Vo väčšine prípadov sa bolesť chrbta zlepší za niekoľko týždňov alebo mesiacov, no niektorých ľudí môže táto bolesť potrápiť aj dlhšie. Ak si chcete počas spánku uľaviť od bolesti - ľahnite si na bok, ohnite si nohy pred seba a medzi kolená si dajte vankúš tak, aby boli vaše kolená na úrovni bokov.

Čítajte tiež: Ako sa vysporiadať s bolesťou chrbta?

Poloha spánku Zdroj foto: Youtube.com

Bolesť v ramene – ľahnite si do polohy objatia

Už posledných pár dní pociťujete intenzívnu bolesť vo svojom ramene? Ak áno, najbližšie keď pôjdete spať, ľahnite si na tú stranu, na ktorej máte zdravé rameno a mierne skrčené nohy si dajte pred seba. Vezmite si vankúš a oboma rukami ho objímte.

Čítajte tiež: Syndróm „zamrznutého“ ramena a osteopatická liečba

Poloha spánku Zdroj foto: Youtube.com

PMS bolesti – ľahnite si na chrbát

PMS dokáže v súčasnosti potrápiť mnohé ženy a to nielen zriedkavo. Aby ste si počas spánku uľavili od bolesti, pod kolená si umiestnite vankúš, aby ste dolnej časti chrbtice poskytli podporu. Ak bolesť stále neutícha, pridajte ďalší vankúš. Ruky nechávajte položené neutrálne pozdĺž tela.

Čítajte tiež: Menštruácia a predmenštruačný syndróm

Poloha spánku Zdroj foto: Youtube.com

Bolesť v bokoch – ľahnite si na chrbát

Ležanie na chrbte dáva vašim bokom prestávku od takmer neustálej námahy vynakladanej pri prechádzkach či sedení počas celého dňa. Môžete si pod kolená položiť aj vankúš a tak dodať bokom ešte väčšiu úľavu.

Čítajte tiež: 9 cvičení na zlepšenie hybnosti kĺbov

Poloha spánku Zdroj foto: Youtube.com

Stuhnutý krk – ľahnite si na chrbát

Ak vás trápi bolesť krku a krčnej chrbtice, najlepšia poloha na spánok je poloha „rovnej dosky“ na chrbte. Nie je dobré si hlavu vyvyšovať veľkým vankúšom, postačí aj malý, aby bola hlava i chrbtica v jednej rovine. Ruky držte uvoľnene pozdĺž tela, nedovoľte im zablúdiť do polohy za vašou hlavou.

Čítajte tiež: Spojitosť medzi chrbticou, vnútornými orgánmi a psychikou

Poloha spánku Zdroj foto: Youtube.com

Benefity spánku na pravej i ľavej strane

Ľavá strana:

  • podporuje správne trávenie
  • pomáha pri krvnom obehu
  • pomáha prúdiť žlči omnoho voľnejšie

Pravá strana:

  • výhodná poloha pre srdce
  • nepozastavuje fungovanie pečene