Čo sa deje so žalúdkom, keď toho zjeme veľa

Obdobie vianočných sviatkov sa vyznačuje nielen príjemnou atmosférou v kruhu rodiny, ale aj obrovským množstvom jedla, ktoré je poukladané na stole. A odolať sladkým cukrovinkám je priam nemožné....

Muž s jedlom Zdroj foto: Shutterstock.com

Koľko sa bežne skonzumuje?

Je náročné povedať presne koľko jedla ľudia skonzumujú počas vianočných sviatkov, no je zrejmé, že sa nejedná o malé číslo. Počas Vianoc si mnohí z nás doprajú i sladké maškrty, ktorým by sa za iných okolností vyhýbali.

Napr. Američania skonzumujú počas Vďakyvzdania jedlá s obsahom viac ako 4 500 kalórií a s približne 229 gramami tuku. Dané množstvo kalórií je rozdelené na 3 000 kalórií za večeru a zvyšných 1 500 za rôzne sladké či slané maškrty, ktoré skonzumujú v priebehu celého večera. Dohromady to predstavuje viac ako dvojnásobok priemerného denného príjmu kalórií a viac ako trojnásobok príjmu tuku za deň. Ktovie, ako by dopadol podobný prieskum na Slovensku.

Čo sa deje s vašim žalúdkom, keď zjete viac než je normálne?

Váš žalúdok pojme až jeden liter tekutín bez toho, aby ste si všimli nejaké nezvyčajné nezrovnalosti. Ak však naplníte svoj žalúdok vecami (potravinami), vytvára sa na nátlak na žalúdok i na okolité orgány. Situácia sa môže ešte zhoršiť, ak si pri plnom bruchu dáte pohár sódy alebo pohár iného nasýteného nápoja. Vzduch v tejto tekutine zaplní vo vašom žalúdku viac miesta ako samotná kvapalina.


Prečítajte si aj:

Stôl plný jedla Zdroj foto: Shutterstock.com

Akú úlohu plní kyselina chlorovodíková?

Ďalšou príčinou vyvolávajúcou nepríjemný pocit v žalúdku je aj kyselina chlorovodíková, ktorá „rozoberá“ jedlo na menšie kúsky pre lepšie strávenie. Ak je však žalúdku príliš veľa jedla, môže dráždiť žalúdok, čo v niektorých prípadoch môže vyvolať až pálenie záhy.

Ako čeliť nadúvaniu?

Prvou zásadou je nevynechávať raňajky alebo obed v očakávaní veľkej a sýtej večere. V čase, keď sa blíži večera, bude vás váš hormón hladu – ghrelin – nútiť k jedeniu v neprimeraných dávkach.

Ak sa aj poriadne najete, nesadajte si hneď k televízoru. Zostaňte na nohách a doprajte svojmu telu malý pohyb. Vydajte sa na krátku prechádzku okolo činžiaku či domu, aby ste svoje črevá a žalúdok držali v pohybe a pri správnom fungovaní.

Čo pomáha?

Výbornou voľbou môžu byť napr. horúce bylinkové čaje, ktoré pomáhajú detoxikovať organizmus a budovať tráviacu silu. Účinné sú zázvorové, harmančekové alebo mätové čaje.