Domáca lekárnička na prírodno

Kedysi sa na liečbu akýchkoľvek neduhov používali len bylinky. Dokážu napríklad znížiť vysokú hladinu cukru a cholesterolu a ničia rakovinotvorné bunky. Tu je 10 ingrediencií, ktoré by mali patriť do vašej domácej lekárničky.

Kurkuma zmierňuje artritídu

Kurkumín má silné protizápalové a protiopuchové účinky, uľavuje tiež pri bolesti kĺbov. Ďalej je jeho užívanie prevenciou pred rakovinou hrubého čreva a Alzheimerovej choroby. Vo veľkom množstve sa nachádza v kari korení, v menšom v cibuli, jablkách a kapuste.

Pridávajte toto korenie do jedla, kedykoľvek je to možné.


Prečítajte si tiež:

Lekári v kvetináčoch


Škorica znižuje hladinu cukru v krvi

Škoricou sa denne podarí znížiť hladinu cukru v krvi asi o 10 % . To zároveň prispieva i k zníženiu hladiny cholesterolu. Pri ľuďoch trpiacich diabetom jej užívanie znižuje počet náhlych srdcových rizík.

Denne sa odporúča 1 až 6 g. Pozor, vo veľkom množstve môže byť nebezpečná!

Rozmarín zabraňuje tvorbe karcinogénov

Vyprážanie alebo grilovanie mäsa pri vysokých teplotách vytvára HCA (heterocyklické amíny), silné karcinogény zodpovedné za niekoľko druhov rakoviny. Ale hladiny HCA sa výrazne znížia, keď pridáte na mäso pred tepelnou úpravou rozmarín.

Rozmarín obsahuje karnozolu a kyselinu rozmarínovú, dva účinné antioxidanty, ktoré zničia HCA. Odporúča sa marinovanie potravín zmesou korenín, ktorá obsahuje rozmarín alebo koreninami ako sú tymian, oregano, bazalka, cesnak, cibuľa či petržlenová vňať.

Zázvor pomáha pri nevoľnosti

Zázvor môže zabrániť obyčajnej žalúdočnej nevoľnosti, ale aj nevoľnosti pri tehotenstve, zvýšenej hladine laktátu po fyzickej aktivite a pomôže i po chemoterapii. Tento silný antioxidant pôsobí tak, že blokuje účinky serotonínu, chemickej látky produkovanej v mozgu, a zastaví produkciu voľných radikálov, ktoré sú príčinami nepokojného žalúdka.

Zázvor pomáha regulovať prietok krvi, čo môže znižovať krvný tlak a jeho protizápalové vlastnosti zmierňujú bolesti pri artritíde. Takisto vo forme prášku zázvor ničí rakovinové bunky vaječníkov, čo z neho robí akúsi prírodnú chemoterapiu.

Zázvor je najlepšie prijať ešte predtým, než sa zjavia symptómy nevoľnosti skôr, teda ako prevenciu.

Svätá Bazalka bojuje proti stresu

Tento druh bylinky známy najmä z talianskej kuchyne, efektívne znižuje napätie a stres zvýšením adrenalínu a noradrenalínu a znížením serotonínu. Čaj z listov bazalky zasa uľahčí trávenie a zaženie bolesti hlavy. Takisto je prevenciou pred rakovinou prsníka a zastavuje šírenie nádorov.

Príprava čaju: do 2 šálok s vriacou vodou dajte po 10 až 15 čerstvých listov bazalky (iný druh bazalky nemá také účinky) a lúhujte asi 5 minút. Čaj pite denne. bazalka_kvetinac_15-12-2015

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ľubovník bodkovaný upokojuje

Uľavuje od miernej až stredne ťažkej depresie a úzkosti rovnako efektívne ako mnoho liekov. Ľubovník bodkovaný obsahuje nielen melatonín, čo je hormón, ktorý telo upokojuje a aj zlepšuje kvalitu spánku.

Pre a problémy so spánkom sa odporúča 300 mg ľubovníka trikrát denne.

Cesnak – prevencia pred rakovinou

Vysoká spotreba cesnaku znížuje výskyt rakoviny vaječníkov, hrubého čreva a iných druhov rakoviny. Cesnak obsahuje viac ako 70 aktívnych fytochemikálii, vrátane alicínu, ktorý znižuje vysoký krvný tlak. Cesnak môže pomôcť predísť mŕtvici spomalením tepnovej blokády.

Andrographis pomáha pri prechladnutí

Táto bylinka pochádzajúca z Indie prečisťuje horné dýchacie cesty pri infekciách ako je nádcha alebo zápal prínosových dutín. Je známa aj pod názvom Právenka latnatá a zmierňuje príznaky ako sú únava, nespavosť, bolesti v krku a nádcha až 90%.

Rakytník

Je veľmi účinný pre hydratáciu sliznice a tiež zmierňuje vaginálnu suchosť. Obsahuje kyselinu palmitolejová, mastnú kyselinu obsiahnutú v ľudskej koži, ktorá pomáha hydratovať a liečiť pokožku.

rakytnik_bobule_15-12-2015

Zdroj foto: Shutterstock.com

Kudzu pomáha pri probléme s pitím

Táto detoxikačná rastlinka z ďalekého východu znižuje spotrebu alkoholu u stredne ťažkých alkoholikov, vďaka obsahu čínskej byliny Pueraria lobata v kapsuliach. Kudzu rýchlejšie umožňuje alkoholu dostať sa do tej časti mozgu, ktorá vám napovie, že už máte dosť. Vo forme extraktu alebo kapsúl sa dá kúpiť v lekárňach či na internete.


Prečítajte si aj tento článok:

Lekári v kvetináčoch