Laserové operácie očí: pozor na vianočné akcie

BRATISLAVA 15. decembra (WBN/PR) - Predvianočný nákupný ošiaľ sa nevyhýba ani darčekom a poukážkam na "zdravie". Welness centrá, fitness kluby aj súkromné kliniky v plnom prúde ponúkajú svoje služby "vo vianočnom balení". Aj niektoré očné kliniky prichádzajú s darčekovými poukážkami či zvýhodnenými cenami. Odstránenie dioptrií sa však nerovná kúpe poukážky na masáž nôh. Pred tým, ako sa rozhodnete pre konkrétnu, hoci aj zľavnenú metódu, je dobré poznať, ktorý typ zákroku je pre vás objektívne najlepší.

Vyberajte dôsledne
Súčasná očná medicína využíva tri základné operačné metódy. Spoznáte ich podľa typu a druhov lasera, s ktorým počas operácie chirurg pracuje. Najnovšie metódy typu SMILE používajú iba femtosekundový laser, metódy typu femtoLASIK kombináciu femtosekundového a excimerového laseru. Pri metódach LASEK odstraňuje dioptrie len excimerový laser. Ak klinika ponúka iba jedinú metódu, hrozí, že pacientovi neušije operáciu takpovediac na mieru. Podľa lekárky a chirurgičky MUDr. Miriam Záhorcovej z Očnej kliniky NeoVízia iba chirurgovia, ktorí majú k dispozícii ideálne všetky tri súčasné laserové metódy, dokážu pacientovi ušiť zákrok presne na mieru. "Žiadna technika nie je totiž univerzálne vhodná pre všetkých. Ak klinika ponúka iba jedinú (napríklad povrchovú) laserovú metódu, časť pacientov odlaseruje nesprávne."

Precízne vyšetrenie je kľúčové
Rovnako dôležité ako samotná laserová metóda je precízne očné predoperačné vyšetrenie, ktoré musí predchádzať každému zákroku. Jednou z jeho najdôležitejších súčastí je hovorovo známe rozkvapkanie očí - vyšetrenie v cykloplégii aj v mydriáze. Mydriáza pomáha lekárom odhaliť zmeny vo vnútroočnej šošovke, v sklovci či na sietnici. "Bez vyšetrenia v mydriáze vidíme len 30% vnútroočného priestoru. Napriek tomu však iba mydriáza ako súčasť vstupného vyšetrenia pred operáciou nestačí," upozorňuje lekárka a chirurgička MUDr. Miriam Záhorcová.

Až pri cykloplégií lekári dočasne paralyzujú zaostrovací očný sval. "U mladých ľudí je svižný, preto je ho nutné na krátko znehybniť. Nevedome ním môžu totiž kamuflovať veľa dioptrických chýb. Pomocou dočasnej ´obrny´ ho dočasne vyradíme z funkcie, vďaka čomu dokážeme odhaliť pravú dioptrickú hodnotu, ktorú inak klamlivo prekrýva akomodačný kŕč. Bez cykloplégie môžu výsledné merania dioptrií skresľovať. A to až do výšky dvoch dioptrií," dodáva MUDr. Záhorcová.

Kŕčom zaostrovacieho svalu trpíia približne dve percentá pacientov, častejšie ľudia, ktorí trávia hodiny práce s počítačom. Pozor na rýchle riešenia - ak vám niektorá očná klinika ponúkne vyšetrenie aj operáciu v ten istý deň, znamená to, že cykloplégiu vám nespraví. Tá totiž ´vyradí ´zaostrovací sval na 24 hodín z funkcie a v ten istý deň nedokáže laser na sto percent pracovať. Na vstupnom vyšetrení sa neoplatí šetriť. Dôležité je, aby obsahovalo všetky dôležité aj zdanlivo triviálne merania, ktoré ako celok lekár kvalifikovane a prísne posúdi. Kvalitné predoperačné vyšetrenie nie je možné stihnúť za menej ako tri hodiny," vystríha očná lekárka.

Sporné zľavové portály?
Zbystriť pozornosť by sme podľa lekárok mali aj pri nákupe operácie cez zľavové portály. Zakúpením voučeru sa vzdávame možnosti výberu laserovej metódy na mieru. "Často ich využívajú pracoviská, ktoré ponúkajú len jeden typ operačnej metódy a trpia nedostatkom pacientov. Pri odstraňovaní dioptrií laserom je však kľúčové, aby chirurgovia ušili pacientovi laserovú metódu presne na mieru. Pri akciovej cene konkrétneho zákroku je to nemožné. Hrozí, že podstúpite operáciu, ktorú by na inej klinike ponúkajúcej všetky operačné postupy, vylúčili ako nevhodnú. Dôležitá je nielen skúsenosť očných chirurgov, ale aj indikujúcich lekárov," radí MUDr. Záhorcová.

Vedeli ste?
Astigmatizmus odstráni jediná metóda

Je možné odstrániť jedine podpovrchovou metódou typu femtoLASIK. Metóda typu LASEK, ani najnovšia metóda typu SMILE je na odstránenie astigmatizmu nevhodná.

Plôška
VYZNAJTE SA V LASEROVÝCH METÓDACH

Metódy typu SMILE
Komerčné názvy: NeoSMILE 3D, NeoLASIK 3D Elite, ReLEX SMILE,
Použité lasery: femtosekundový
Bezbolestná metóda počas operácie aj počas hojenia. Najnovšia z dostupných laserových metód. Celú operáciu vykonáva po prvý krát v histórii očnej chirurgie femtosekundový laser sám. Excimerový laser už nie je potrebný. Laser pracuje bez bolesti a ako jediný pri tejto metóde nepáli tkanivo rohovky. Najrýchlejší návrat ku koníčkom, športovať môžete už o sedem dní.
Ideálna pre strednú a vyššiu krátkozrakosť (- 2 až – 10).

Metódy typu femtoLASIK
Komerčné názvy: femtoLASIK basic, NeoLASIK HD, iLASIK, Z-LASIK, All laser LASIK
Použité lasery: femtosekundový + excimerový
Bezbolestná metóda počas operácie aj počas hojenia. Femtosekundový laser vytvára počas operácie bezpečnostný flap. Už večer v deň operácie môžete sledovať televíziu či pracovať.
Ideálna pre krátkozrakosť a astigmatizmus.

Metódy typu LASEK
Komerčné názvy: PRK, Lasek, Epilasek, Super Laser, No Touch Laser, 6D Laser
Použité lasery: excimerový
Najstaršia a jediná stále bolestivá laserová metóda. Chirurgovia pri nej ako pri jedinej odstraňujú povrch – epitel rohovky. Tri až štyri dni po operácii môže pacient pociťovať určitý stupeň bolesti.
Ideálna pre pacientov so stabilizovanou nízkou krátkozrakosťou (do – 3).

Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.