Nízkocholesterolová diéta - praktické rady pri príprave diétnych pokrmov

Cholesterol má v tele každý, podstata jeho vzťahu k zdraviu spočíva v tom, aký je pomer medzi dobrým cholesterol HDL cholesterolom (chráni organizmus pred chorobami) a zlým LDL cholesterolom (zodpovedá sa kôrnatenie tepien). Ak je ho v organizme nadbytok ukladá sa na stenách ciev, zužuje ich a znižuje ich pružnosť. Vtedy je potrebné v prvom rade zmeniť stravu.

Cholesterol Zdroj foto: Shutterstock.com

Cholesterol - krvný tuk, ktorý patrí do skupiny lipidov má pre organizmus veľký význam. Táto tuková látka je súčasťou bunkových membrán, nervových obalov, steroidných hormónov a žlčových kyselín. Približne 2/3 cholesterolu si vytvorí organizmus sám (tvorí sa v pečeni), zvyšok mu dodáme v podobe stravy.

Hodnoty cholesterolu

Zvýšený cholesterol je zradný tým, že jeho nadbytok nepociťujeme. Odhalí ich až lekár na základe laboratórnych výsledkov. U zdravého človeka by sa mali hodnoty celkového cholesterolu (TC – total cholesterol) pohybovať do 5,2mmol/l, hodnoty HDL cholesterolu od 0,7 – 4mmol/l. Hodnota LDL cholesterolu by mala dosahovať 3,9mmol/l. Nežiaduce zvýšené hodnoty cholesterolu dokáže výrazne ovplyvniť racionálna výživa, obmedzenie tuku v potravinách, obmedzenie alkoholu a zvýšenie príjmu horčíka.

Ako znížiť hladinu cholesterolu?

Znižovanie hladiny cholesterolu je dlhodobá záležitosť. Úprava stravovania je nevyhnutná a musí byť radikálna. Navyše, zmena stravovania musí ísť ruka v ruke so zvýšeným pohybom. Ideálne je cvičenie trikrát do týždňa - rýchla chôdza, beh, aerobik. Nie je dôležitá ani tak fyzická záťaž, ako vytrvalosť.

Princípy zdravého životného štýlu, najmä racionálneho stravovania by sme sa už nemali vzdať ani potom, čo sa hodnoty cholesterolu znížia. Ak sa vrátime k starému spôsobu stravovania o pár mesiacov budeme musieť s cholesterolom bojovať nanovo.

Kedy začať s diétou?

Zvýšený cholesterol je dnes častým ukazovateľom, žiaľ nie len u dospelých, ale už aj u detí. Najčastejšou príčinou sú zlé stravovacie návyky a stres. A to je už len krok k obezite, nadmernému ukladaním tukov v organizme. Čím skôr si to uvedomíme, tým viac pre svoje zdravie urobíme.

Najčastejšie sledovaným ukazovateľom a najviac využívanou metódou merania telovej hmotnosti je BMI – Body mass index. Určuje sa na základe hmotnosti tela a výšky.

Výpočet: výška/hmotnosť. Rozhodujúci je i vek a pohlavie. Dôležitú úlohu zohráva aj obvod pása, krvný tlak a hodnoty cholesterolu. Čím je výsledok vyšší tým je to pre človeka horšie. Normálne hodnoty BMI sa pohybujú medzi 20,0 -25,0. O obezite hovoríme, ak sú hodnoty nad 30. Pravdaže, ide iba o orientačné hodnoty, preto je ich potrebné konzultovať s lekárom. Chudnutie je dlhodobý proces a preto nám nesmie chýbať vôľa a chuť urobiť niečo pre svoje zdravie.

Nízkocholesterová - protisklerotická diéta

V záujme udržania správneho metabolizmu by sme denne nemali prijať viac ako 10 500kj (405 g sacharidov, 73 g tukov a 55 g bielkovín), samozrejme, že to závisí od veku, pohlavia, pracovného zaradenia a pohybovej aktivity.

Nízkocholesterová diéta je vlastne plnohodnotná strava, ktorá vyžaduje iba zmeniť štruktúru prijímaných potravín, obmedziť prívod cholesterolu v potravinách. Znížiť najmä prívod živočíšnych tukov a nahradiť ich rastlinnými tukmi.

Vhodné jedlá

Polievky – domáce zeleninové vývary, biele polievky s nízkotučným mliekom, nezapražené polievky, ktoré zahusťujeme rozmixovanou zeleninou. Rovnako s nízkotučným mliekom pripravujeme aj prívarky a tiež zahusťujeme zeleninou.

Mäso – dbáme, aby bolo dobre opracované a bez tuku. Najčastejšie treba do jedálnička zaraďovať hydinu a ryby, ktoré neobsahujú veľa tuku.


Prečítajte si tiež:

ryba_zelenina_17-12-2015 Zdroj foto: Shutterstock.com

Prílohy – výber nie je obmedzený, až na hranolčeky.

Z rastlinných bielkovín sú vhodné sója, šošovica, fazuľa, hrach. Vyvarovať sa treba príprave jedla smažením a pečením.

Chlieb a pečivo - vhodné sú celozrnné, grahamové, sójové a tmavé druhy chleba a pečiva.

Nápoje – pramenitá voda, minerálne vody, citronády, nesladené čaje, nesladená káva, kyslomliečne výrobky a nízkotučné mlieko.

Nízkocholesterová diéta je vhodná vždy, keď boli zistené zvýšené laboratórne hodnoty a tiež ako súčasť prevencie aterosklerózy. Diétu by mali dodržiavať ľudia najmä s komplikáciami aterosklerózy, po srdcovom infarkte, či po cievnej mozgovej príhode.

Je ideálne, ak sa požiadavkám zmeny životného štýlu prispôsobí celá rodina. Podporí svojho chorého člena rodiny a navyše urobí niečo pozitívne pre svoje zdravie. Prevencia je vždy lepšia ako liečba!