Ako funguje počítanie kalórií?

Každá potravina má určitú energetickú hodnota, na základe ktorej vieme zistiť, koľko energie získame jej konzumáciou.

Kalórie Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo vlastne znamená jedna Kalória?

Všetky potraviny majú stanovenú určitú energetickú hodnotu určujúcu množstvo energie, ktoré môžeme získať ich konzumáciou. Koľko energie je potrebné získať určuje vaše pohlavie, vek, no najmä váš životný štýl. Ak ste aktívny človek, budete potrebovať získavať viac energie ako človek, ktorý celý deň iba sedí pred televízorom.

Energia obsiahnutá v potravinách sa zväčša meria v kalóriách (s veľkým K), pričom platí: 1 Kilokalória = 1 000 kalórií (s malým k) = 1 Kalória (s veľkým K)

Čo je to 1 kalória? Je to miera energie. Jedna Kalória predstavuje množstvo energie potrebnej na ohriatie jedného gramu vody s teplotou 1 °C na teplotu „úrovne mora“.

Ako sa počítajú kalórie?

V súčasnosti sa pri vypočítavaní kalórií používa tzv. systém Atwater, kde je kalorická hodnota priamo počítaná ako súčet celkového obsahu kalórií každej zo zložiek obsiahnutej v potravine (bielkoviny, sacharidy, tuky a alkohol) mínus zložka vlákniny, ktorá sa od sacharidov odpočítava ešte na začiatku.

Priemerný človek bude potrebovať v priemere 2 000 kalórií za deň, aby prežil a dokázal správne fungovať. Niekto s aktívnym životným štýlom bude potrebovať oveľa viac a niekto, kto sa snaží schudnúť, sa bude musieť zamerať na kalorický deficit – spotrebovávať menej ako je požadované množstvo, aby docielil pomalé odstraňovanie tukových buniek.

Čo je to termický efekt potravy?

Žiadne jedlo sa nedostane do vášho žalúdka bez toho, aby nedošlo k jeho spracovaniu. A práve na to sa vyžaduje energia, ktorá je odpočítaná od samotného pokrmu. Približne 10% z celkovej spotrebovanej energetickej hodnoty sa používa za účelom spracovania danej potraviny, pričom v niektorých prípadoch to môže byť viac v iných menej.

Kalórie Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečítajte si aj:


Spracované verzus nespracované potraviny

Čím je nejaká potravina náročnejšia na spracovanie, tým dlhšie bude trvať jej spracovanie a tým viac energie na to spotrebuje vaše telo. Napr. celozrnný syrový sendvič má rovnakú kalorickú hodnotu ako biely chlieb, no na druhej strane vyžaduje viac energie na spracovanie a trávenie ako biely chlieb.

„Vypúšťanie“ energie

Nie všetky energie sú k dispozícií hneď po skonzumovaní jedla – napr. pri bielkovinách trvá dlhšie kým sa stráviteľná energia uvoľní. Naopak sacharidy ako preferovaný zdroj energie sú trávené rýchlejšie a uvoľňujú okamžitú energiu, ktorá môže byť použitá ihneď.