7 dôvodov, prečo pravidelne konzumovať pomaranče

Pomaranče sú veľmi populárnym citrusovým ovocím, ktoré obľubuje mnoho z nás. Sú obľúbené pre ich šťavnatú, kyslasto – sladkú chuť, no prinášajú i mnoho benefitov pre naše zdravie.

Pomaranče Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Pomáhajú predchádzať starnutiu pleti

Existuje hneď niekoľko dôvodov prečo sa pomaranče používajú aj v kozmetickom priemysle. Mnoho pleťových masiek a krémov obsahuje ako kľúčovú zložku extrakt z pomarančov. To preto, že vitamín C nachádzajúci sa v pomarančoch tiež pomáha predchádzať poškodeniu kože tým, že eliminuje voľné radikály. Tento vitamín je tiež dôležitou zložkou pre udržanie celkového vzhľadu a textúry kože, čím zabraňuje zvráskaveniu kože. Okrem toho pomaranče obsahujú i vitamín A, ktoré pomáhajú udržiavať kožné membrány zdravé.


Prečítajte si aj:

Pozor na ovocie pri chudnutí!

2. Chránia vaše oči

Vitamín A obsiahnutý v pomarančoch pomáha udržiavať zdravé očné sliznice. Je k dispozícií vo forme karotenoidov a zložiek ako sú luteín, beta-karotén a zeaxatín, vďaka ktorým sa chránia oči pred vekom podmienenej degenerácií.

3. Pomáhajú predchádzať srdcovým ochoreniam

Kyselina listová (vitamín B9) prítomná v pomarančoch podporuje vývoj mozgu a udržiava tento dôležitý orgán v bezchybnom stave. Vďaka dobrému nutričnému zloženiu je toto ovocie vhodné aj pre tehotné ženy, u ktorých sa tým znižuje riziko výskytu neurologických ochorení u dieťaťa.

Pomaranče Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Zabraňujú zápche

Pomaranče sú veľmi dobrým zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorá pomáha udržiavať váš žalúdok a črevá zdravé tým, že bráni vzniku ochoreniam ako sú napr. syndróm dráždivého čreva. Vláknina tiež zabezpečuje prevenciu výskytu zápchy.

5. Zlepšujú kvalitu spermií

Antioxidanty a vitamín C prítomný vo väčšine druhov ovocia ako aj v pomarančoch zlepšuje kvalitu a pohyblivosť spermií. Taktiež i kyselina listová je základnou živinou, ktorá udržiava vaše spermie zdravé a chráni ich pred genetickým poškodením.

6. Vhodné aj pre diabetikov

Vďaka vysokému obsahu vlákniny majú pomaranče schopnosť udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a tým predchádzajú cukrovke. Sú tiež vhodnou voľbou aj pre tých, ktorí už trpia diabetom.

7. Zabraňujú vypadávaniu vlasov

Vitamín C prítomný v pomarančoch je potrebný pre výrobu kolagénu, ktorý je zodpovedný za udržiavanie pevných vlasových tkanív. Preto ak si do svojej stravy zaradíte pravidelnú konzumáciu pomarančov, vaše vlasy budú pevnejšie a nebudú vypadávať.


Prečítajte si aj:

Pozor na ovocie pri chudnutí!

miliop

nikdy by som neodporúčam jesť južné ovocie.
po prvé pomaranče sú striekane pocas zretia chemikaliou a podruhe je zdravšie jesť to čo rastie doma.

Mesačný princ

Tiež sa neodporúča jesť citrusové ovocie hlavne v zime!

Ochladzuje totiž organizmus a paradoxne si môžeme po zjedení napr, pomaranča v zimnom období naopak uškodiť.

pomarancica

Ja štavu z citronov a pomarančov pit v zime nemožem, je mi potom zima.. naozaj ..potom sa človek rychlejšie nachladi podla mna...