Prečo jeme cez zimu viac?

Aj vám sa zdá, že s nástupom zimy sa zvyšuje váš apetít a máte tendenciu konzumovať viac? Určite nie ste sami. Zistite, prečo je tomu tak.

Jedenie Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo máme tendenciu počas zimy jesť viac?

Od neskorej jesene do jari nemôže väčšina ľudí odolať vábeniu svojich obľúbených jedál – od sladkých koláčikov či horúcej čokolády až po plný tanier polievky či iných horúcich jedál. Nie je celkom jasné, či tá túžba viac jesť počas zimy vychádza z inštinktu viac konzumovať, aby telo prežilo zimné obdobie alebo z faktu, že počas tohto obdobia má človek dispozícií viac mastných a vysoko kalorických jedál.

Túžite po sacharidoch? Možno za to môže sezónna depresia

Ak mávate počas zimy veľkú chuť na cestoviny, sušienky, pečivo či ďalšie sacharidy, dôvodom môže byť tzv. sezónna afektívna porucha. Prejavuje sa tým, že dlhé a chladné noci chce človek vyplniť jedením. Mnohé štúdie preukázali, že mozog si vytvára pocit šťastia ak konzumujte mastné a vysoko kalorické jedlá.

Ak si chcete zachovať svoj jedálniček pod kontrolou, dopĺňajte ho o chudé bielkoviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny (napr. losos). U omega-3 mastných kyselinách bolo preukázané, že podporujú dobrú náladu, zatiaľ čo proteín pomáha udržiavať človeka sýteho a spokojného. Ak túžite po veľkej mise cestovín so syrom, zvoľte si celozrnné cestoviny spolu so zeleninou bohatou na vitamíny a vlákninu.


Prečítajte si aj:

Jedenie Zdroj foto: Shutterstock.com

Tmavé dni znamenajú viac jedla

Jeden kardiológ zo zdravotnej školy v Massachusetts preukázal, že zima v nás môže prebúdzať živočíšne pudy po vytváraní tukových zásob, aby sme v chladnom počasí prežili. Jedná sa o akési automatické impulzy, ktoré vychádzajú z ľudského myslenia a automaticky človeka navádzajú ku konzumovaniu mastnejších a kalorických jedál. Tento kardiológ tiež povedal, že aj menej svetla núti ľudí hľadať potravu a jesť rýchlejšie, čo môže byť dôvodom prečo počas krátkych zimných dní väčšina z nás častejšie sedí za stolom s plným tanierom.

Ako dôsledok nášho životného štýlu

Podľa niektorých vedcov je zimné priberanie len výsledkom nášho životného štýlu. Počas sviatkov máme viac príležitostí na konzumáciu tradičných mastných jedál. Ak sa k tomu pridá pokles fyzickej aktivity počas chladných zimných mesiacov, veľmi ľahko sa môže stať, že ľudia začnú priberať na váhe.