Ako schudnúť?

Schudnúť a dostať sa do formy. To je jeden z najčastejších cieľov, ktoré si do nového roka dávame. Ako to je s chudnutím a cvičením, čo vám pomôže a čo nie?

Bábika pri zrkadle Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Vystúpte zo začarovaného kruhu

Ak máte po Vianociach rok čo rok ten istý problém a riešite, ako zhodiť nabraté kilá, ako sa dostať do formy a pod., skúste sa nad sebou zamyslieť a vystúpte zo zabehnutého kolotoča (väčšinu roka nič nerobiť, cez Vianoce pribrať, potom diéta, cvičenie, únava, znechutenie a s ďalším rokom začínať odznovu s tým istým problémom).

2. Ujasnite si svoj cieľ

Vždy si treba ujasniť, čo chcem dosiahnuť a prečo to chcem dosiahnuť. Na začiatok je určite dobrá akákoľvek motivácia. No k dlhodobo udržateľnému stavu vedú iba niektoré. Ak jediný dôvod prečo cvičím je, že v lete chcem byť v plavkách sexi, čo keď budem mať 70 rokov?

3. Hlavne začnite

Začať nie je nikdy neskoro. Samozrejme, odporúčam nájsť si kvalifikovaného trénera, pod ktorého dohľadom by mal byť tréning efektívnejší a bezpečný. U človeka, čo sa dlhodobo nehýbal, je predpoklad, že jeho pohybové vzorce budú tak povediac deformované, nepoužívané spoje medzi mozgom a svalmi zhrdzavené. Tu je potreba zapracovať na obnove pohybu tak, aby nám zlé pohybové návyky nebránili v ďalšom rozvoji. Získať opäť to, čo sme mali ako deti – voľnosť v pohybe, prirodzenú silu a stabilitu.

Ak aj nie je možnosť cvičiť pod dohľadom trénera pravidelne, existuje už niekoľko dobrých zdrojov z ktorých sa dá čerpať, konajú sa rôzne jednodňové workshopy a semináre, kde základy postráži tréner. Treba hľadať.

4. Upracte si v kuchyni

„Upracte si“ chladničku, špajzu a začnite sa zamýšľať nad svojou stravou. Toto je pre chudnutie alfa a omega úspechu.

5. Nebojte sa silového tréningu

Ako najefektívnejší spôsob tréningu sa ukazuje jednoznačne silový tréning. Väčšia intenzita, množstvo zapojených svalových skupín, budovanie novej svalovej hmoty – to všetko prispieva k efektívnejšiemu spaľovaniu tukov a to nielen počas samotného cvičenia. Platí to pre rovnako pre mužov aj ženy a pre všetky vekové skupiny.


Prečítajte si tiež:


6. Dodržiavajte pravidelnosť

Konzistencia vždy prebíja intenzitu. Efekt umierneného tréningu s dobrým plánom bude väčší, udržateľnejší a tréning bude bezpečnejší, ak sa mu budem venovať často a pravidelne. Naproti tomu občasné vzplanutia 1x za dva týždne tak povediac „do mŕtva“ prinesú akurát stagnáciu a náchylnosť k zraneniam. Bohužiaľ, práve toto je dnes v móde a ľudia sa na internete prebíjajú, kto je väčší „borec“. O niekoľko rokov na to už iba spomínajú.

7. Plánujte a vytrvajte

Ďalšia dobrá rada je, nech už máte akýkoľvek tréningový plán, držte sa ho a dokončite ho. Všetci určite poznáme „fluktuantov“, ktorí prídu každý mesiac s novým a najlepším tréningom, skáču z jedného programu do druhého, nikdy ale nedosiahnu svoje ciele. Splňte plán, zhodnoťte výsledky, prispôsobte nový plán.

8. Určite si čiastkové ciele

Čo sa týka cieľov v cvičení, akýkoľvek cieľ je legitímny, no je dobré byť realista. Často nerealistický a príliš vzdialený cieľ vedie k demotivácii. Cestu si treba rozdeliť na čiastkové ciele a pracovať na nich.

Pre ľudí, ktorí začínajú, by mal byť prioritou bezproblémový a bezbolestný pohyb. Stotožňujem sa s tým, čo hovorí Gray Cook, svetovo uznávaný odborník v oblasti pohybu – najskôr sa hýbať správne, potom často a až potom pod záťažou.

Častokrát nie je problém pri zvolení si cieľa – veď každý má vysnené svoje ciele – poznáme bod B, teda to, kam sa chceme dostať. Zvykneme mať skôr problém s tým, kde začať, ako na to - nepoznáme bod A, z ktorého vychádzame. Identifikovať bod A, a to kde začať je jedna z najdôležitejších úloh trénera.

9. Ak sa neviete zorientovať v radách, ktoré zovšadiaľ počúvate, zapamätajte si tieto 3

  • Začni hneď a nečakaj na zajtra, na nový rok alebo na kamarátku.

  • Buď konzistentný a trpezlivý, dlhodobé úspechy sa nedajú vytvoriť instantne.

  • Sprav z pohybu bežnú súčasť života, využívaj príležitosti na pohyb vonku, nielen dvakrát týždenne hodinu v posilňovni.

majkaseduchova

90% je strava, 10% pohyb.. ja som sa drela xy mesiacov, toto som pochopila az ked som zacala komunikovat s vyzivovym poradcom, skoncila som u diety od prodietixu (prodietix.sk ak mozem napisat), schudla a uz sa k spatnemu prejedaniu nevratila.. predsa len clovek ak sa raz vidi v stave, v akom sa sam sebe 100% paci, nechce sa vratit spat :P