Vaše telo, vaše pravidlá alebo prečo nedržať diéty z časopisov

Každý rok sa so železnou pravidelnosťou objavujú v januári v časopisoch a na internete články, ktoré radia ako schudnúť, ako nabrať svalovú hmotu, ako zdravo žiť. V júni na nás kričia titulky o chudnutí do plaviek a zhadzovaní zimných kilogramov. Všade samé rady, tipy, návody, odporúčania a zaručené recepty.

dieta_vlastne_telo Zdroj foto: Shutterstock.com

Každé ľudské telo by teoreticky malo fungovať rovnako. V chudnutí aj naberaní by mali platiť fyzikálne zákony a jednoduché princípy. Ale neplatia. Život nie je spravodlivý - každému rozdal iné karty a len na vás teraz záleží, ako s tými svojimi budete hrať.

Momentálne trendy v stravovaní

Existuje nepreberné množstvo stravovacích a pohybových odporúčaní - v súčasnosti sú populárne "paleo" - tzv. diéta jaskynných mužov, kedy jete hlavne proteíny a živočíšne tuky, "raw" - surová strava, v ktorej je zakázané tepelne upravovať potraviny, "IIFYM (If It Fits Your Macros)"- tzv. flexibilné stravovanie, podľa ktorého si denne môžete dopriať nejakú maškrtu, ak zapadne do vášho denného rozpočtu na bielkoviny, cukry a tuky, a v neposlednom rade "clean eating", ktorý zakazuje jesť polotovary a priemyselne upravované potraviny.


Prečítajte si tiež:

8 nesprávnych teórií o chudnutí a cvičení

Ako správne cvičiť?

V prípade cvičenia sa laická aj odborná verejnosť háda, či je na chudnutie lepšie klasické kardio alebo vysokointenzívny intervalový tréning (HIIT). Prú sa o to, či po aeróbnej záťaži nebudete naopak priberať a nemali by ste preto cvičiť radšej len silovo.

Vzory z časopisov

Nakoniec váš pocit z toho, čo by ste mali robiť a akí by ste mali byť, dotvárajú fotografie pri článkoch. Kým ešte pred časom zdobili tieto články vychudnuté modelky, dnes sa skôr naskytá pohľad na takmer maskulínne pretekárky fitness (ktoré držia tri mesiace drastickú, sacharidy obmedzujúcu diétu, na fotkách sa na vás smejú ich vyrysované brušné svaly, ale potom často opäť priberú) a vo vás vyvolávajú dojem, že takto by ste tiež mali vyzerať. fitness_zena_5-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Riaďte sa len sami sebou

Jediný človek, ktorý vám môže diktovať, čo jesť či nejesť a ako sa hýbať či nehýbať, ste vy sami. Vaše telo je jedinečné - nikto na svete nemá zhodné gény, nikto nevyzerá rovnako, ani sa rovnako necíti. Každý človek je unikátny, preto nie je možné, aby sa všetci rovnako stravovali a rovnako cvičili.

Pri výbere potravín sa skúste riadiť iba svojimi vlastnými pocitmi a tým, ako váš organizmus reaguje. Jedzte a športujte tak, aby vám bolo dobre.

Možno by niekto namietal, že mu dobre robí raňajkovať tabuľku čokolády a večerať hamburgery, ale takéto postoje sú skôr sebadeštruktívne (avšak ak príde deň, keď sa takto stravovať budete, je to len a len vaša voľba a len vy za ňu nesiete zodpovednosť aj následky).

Žiadne extrémy

Skúste sa stravovať tak, aby ste nasýtili vaše telo, ale aj dušu. Pokojne si urobte radosť kúskom koláča, ale netrestajte sa prejedaním sa do bezvedomia s tým, že už je to aj tak jedno. Užívajte si všetko čo jete, ale aj to s kým a kde jete. Nečakajte, že keď budete jesť "junk food" (odpad), bude vaše telo bezchybne fungovať.

Pohybom sa bavte, nenúťte sa do neho, ale zároveň skúšajte trošku posúvať svoje limity.

Ani najväčší odborník vám nepovie, ako presne máte jesť - najlepším špecialistom na svoje telo ste vy sami. Vzdelávajte sa, čítajte, hľadajte inšpiráciu, ale nepodliehajte módnym trendom, ktoré môžu rozhádzať váš metabolizmus aj psychickú pohodu.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

8 nesprávnych teórií o chudnutí a cvičení