Zatočte s tukom na bruchu

Brušný tuk pre vás znamená omnoho väčšie nebezpečenstvo ako len vizuálny problém, napríklad aj zvýšené riziko cukrovky 2. typu a srdcové ochorenia. Niekedy ho možno nie je ani také množstvo na povrchu, ako vnútri – medzi orgánmi. Tento viscerálny tuk je tvorený stresovými hormónmi (kortizol) a cytokínmi, ktoré ovplyvňujú v tele produkciu inzulínu.

Tehličky na bruchu Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Pohyb je základ

Na viscerálny tuk zaručene funguje aeróbne cvičenie ako beh, jazda na bicykli, plávanie a iné druhy kardia. Podľa nedávnej štúdie by vám malo stačiť približne 25 kilometrov týždenne.

2. Bielkoviny

Proteín by mal naozaj hrať hlavnú rolu na vašom tanieri. Pretože čím ste starší, vaše telo začne produkovať viac inzulínu, zatiaľ čo vaše svalové a tukové bunky na to dostatočne nereagujú. A práve inzulín potom podporuje ukladanie tukov, najmä okolo brucha.

Strava s vysokým obsahom bielkovín, vás môže ochrániť pred inzulínovou rezistenciou. Skúste ich príjem zvýšiť napríklad aj pridaním organických srvátkových proteínov do vašich koktailov, jedla či občerstvenia.

3. Nie sú tuky ako tuky

Nasýtené tuky sú škodlivejšie pre naše telo ako tie polynenasýtené. Počas jednej štúdie jedinci zjedli 750 viac kalórií denne po dobu siedmich týždňov, jeden vo forme palmového oleja (nasýtené tuky), druhý vo forme slnečnicového oleja (polynenasýtené tuky). Prvý získal viac viscerálneho tuku, zatiaľ čo druhý získal väčšiu svalovú hmotu a podiel telesného tuku sa zmenšil. Polynenasýtené tuky nájdete i v orechoch, semenách či rybách.

4. Ocot

Podľa istej štúdie obézni ľudia, ktorí konzumovali lyžicu alebo dve octu denne po dobu ôsmich týždňov poukázali na významné zníženie telesného tuku, najmä toho viscerálneho. Je to vraj preto, lebo kyselina octová v octe produkuje bielkoviny, ktoré spaľujú tuky.

5. Joga

U žien po menopauze, ktoré cvičili jogu po dobu 16 týždňov sa významne znížil podiel viscerálneho tuku. No nemusí to byť len joga, stačí akýkoľvek druh podobného relaxačného cvičenia, ktoré zahŕňa jednoduché hlboké dýchanie, pretože práve to pomáha znižovať úrovne stresového hormónu kortizolu.

joga_cvicenie_6-1-2016 Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si tiež:

Namiesto špekov tehličky. Sen alebo realita?

6. Dostatočný a pravidelný spánok

Ak spíte denne päť a menej hodín, zvyšuje sa tvorba viscerálneho tuku. Snažte sa preto spať okolo 8 hodín každú noc.

Ženy, ktoré sa budia a chodia do postele v rovnaký čas každý deň, majú nižšiu hladinu tuku v tele. Chaotické spánkové návyky spôsobia, že vaše vnútorné hodiny sa doslova zbláznia a telo si začne ukladať hormóny ako kortizol a vaše tukové vankúšiky začnú rásť.

7. Zelený čaj

Ak budete pravidelne popíjať zelený čaj, pomôže vám zbaviť sa brušného tuku popri cvičení. Môžu za to látky zvané katechíny. Podľa istej štúdie je odporúčaná denná dávka 625 mg, čo zodpovedá dvom alebo trom šálkam zeleného čaju.

8. Veľa kvalitných potravín

Vyberte si tie najkvalitnejšie potraviny a jedzte ich v dostatočnom množstve. Podľa jednej štúdie, jedinci, ktorí zvýšili svoju príjem vlákniny o 10 gramov denne (napríklad dve malé jablká, jedna šálka zeleného hrášku a pol šálky fazule), po piatich rokoch stratili približne 4 percentá viscerálneho tuku.


Prečítajte si aj tento článok:

Namiesto špekov tehličky. Sen alebo realita?

stastnablcha

ta joga vyzeera byt pravdiva.. kamaratka po porode cvici jogu a ma nadherne brucho... len keby to nebolo tak nudné cvicenie : (

Kate9402

Ak Vás joga nudí skúste si ju obvzláštniť niecim čo Vás bude baviť. Tak, aby ste sa na cvičenie tešili. :)
Poprípade sa inspirujte tu www.chudnemzdravo.sk
Taký základik brušáky a drepy. Dodržiavajte správne dýchanie a pitný režim. ;)