Ako naozaj začať cvičiť?

Patrí medzi vaše predsavzatia aj to, že začnete cvičiť? Nielen tak občas, ale pravidelne a systematicky? Pokiaľ ste doteraz cvičili len zopárkrát do roka, zrejme pre vás bude ťažké navyknúť si na nový režim. Preto vám možno pomôže zopár rád.

Nahá žena cvičí jogu Zdroj foto: Shutterstock

1. Robte si týždenné plány

Dopredu si vždy premyslite alebo aj napíšte, ako si chcete v jednotlivé dni rozdeliť cviky, kedy sa zameriate na precvičovanie ktorej partie, kedy si pôjdete zabehať a v ktorý deň si doprajete oddych. Všetko by totižto malo mať svoj systém, cvičenie nemôže byť chaotické, musí splniť svoj účel.

2. Prispôsobte cvičeniu aj ostatné aktivity vo vašom živote

Samozrejme, chodíte aj do práce či do školy a nemáte celý deň len tak pre seba. No toto musíte brať do úvahy, a keď viete presný čas, kedy končíte s povinnosťami, mali by ste si stanoviť ako prioritu číslo 2 športovú aktivitu a cvičenie. Mala by byť pevne zakotvená vo vašom rozvrhu a rôzne posedenia s kamarátmi a podobné aktivity si doprajte, až keď si splníte svoj denný záväzok. Pretože pevná vôľa je základ. A najprv „makačka“ až potom zábava, opačne je to ťažšie.

3. Dajte si motiváciu

Ako chcete vyzerať? Koľko chcete schudnúť? Alebo akú kondíciu chcete mať? Niekedy je dobrou motiváciou aj okolie. Možno vám nik neveril, že to dokážete. Naštvite sa a choďte na sto percent! Veď niet lepších pocitov, ako spokojnosť a hrdosť.

4. Nájdite si okruh priateľov, ktorí holdujú športu

Najlepšie je sa pohybovať v spoločnosti športovcov, či už rekreačných lebo aj profesionálnych, tí vás môžu ťahať dopredu a byť vám vzorom. Navyše skupinové trénovanie je občas efektívnejšie aj psychicky ľahšie. bezci_trening_6-1-2016 Zdroj foto: Shutterstock

Prečítajte si tiež:


5. Dajte si reálne ciele

Poznáte sa, viete, ako na tom ste. Ak ste nikdy v živote netrénovali, asi ťažko za rok zabehnete maratón. No ak máte len pár kíl navyše a kedysi ste aktívne športovali, vaše ciele môžu byť vyššie. Jedno však platí pre oba prípady, dosahujte méty radšej postupne, nepreceňte sa, aby ste potom neboli sklamaní.

6. Kúpte si pekné športové oblečenie, obuv či doplnky

Vždy viac poteší behať v nových teniskách a bunde, posilňovať s novými činkami alebo si doma zacvičiť na novej žinenke. Aj takéto detaily vás dokážu namotivovať na cvičenie a športovanie. Tak sa tým všetkým pekne zásobte!

lenka_samorin

ja by som ešte pridala, nedávajte si na začiatok veľké ciele. Úspech nadohľad, napr. o 2 kilá menej, pevnejší zadok, je určite motivujúcejší ako zníženie čísla oblečenia zo 42 na 38.

tatana1378

A netreba sa vzdavat..Lebo dost vela ludi si mysli ze uz po mesiaci bude vidiet vysledky ale pravda je uplne niekde inde..Prve vysledky su vidiet az po troch mesiacoch..A to hovorim z vlastnych skusenosti