Kvaka podporuje pohyb čriev

Prišla k nám z Blízkeho východu a pestuje sa už vyše 4000 rokov. No napriek tomu dnes patrí k tým menej známym druhom zeleniny. Kvaka je koreňová zelenina blízka okrúhlici, no je väčšia a menej pikantná. Ku konzumácii sa používajú listy a koreň. Býva bielej, zelenkavej, žltej alebo fialovej farby.

kvaka_zelenina_12-1-2016_hlavny Zdroj foto: Shutterstock.com

Dalo by sa povedať, že kvaka je vlastne taký „mix“ medzi repou a kapustou. Niekedy sa nazýva sa aj turín, repka olejnatá alebo rapifera.

Účinné látky

Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ďalej vitamín C a karotén, minerály ako draslík, vápnik, fosfor, sodík či železo. Neobsahuje žiadny tuk a len približne 27 kJ, vďaka čomu je dobrou surovinou pri diétach.

Účinky na zdravie

  • čistí krv od kyseliny močovej a pôsobí močopudne

  • pomáha pri osteoporóze, liečbe zlomenín a kostnej tuberkulóze

  • pomáha pri cievnych ochoreniach

  • podporuje trávenie

  • podporuje perilstatiku (pohyb) čriev

  • pôsobí antibakteriálne

Pestovanie a zber

Najlepšie obdobie na jej vysievanie je v marci alebo v apríli. Kvaka nemá rada čerstvo pohnojenú pôdu. Jej výhodou je, že je odolná voči menším mrazom a dobre znáša i vyššiu nadmorskú výšku. Citlivejšia je ale na presušenie. Kvaku zberáme v období, keď sú buľvy dostatočne veľké, najneskoršie do príchodu silnejších mrazov. Vytrhané buľvy zbavíme listov a uskladníme ich v pivnici. Pozor si však treba dať na správny výber druhu, niektoré sú určené len ako krmivo pre zvieratá!

Využitie v kuchyni

Chuť kvaky pripomína kaleráb a preto sa hodí aj do polievok či šalátov (listy pokvapkajte citrónovou šťavou alebo pridajte kajenské korenie). Chutná je aj v kombinácii so zemiakmi, prípadne sa dá použiť aj ako ich priama náhrada a taktiež si z nej môžete urobiť kašu.


Prečítajte si tiež:

kvaka_jedlo_12-1-2016 Zdroj foto: Shutterstock.com

Môžete ju aj olúpanú a nakrájanú na opiecť v rúre na vymastenom plechu spoločne so zeleninou (cibuľka, mrkva, fazuľa) a posypať mletou rascou či štipkou soli. Ďalej sa táto zelenina dá použiť aj namiesto chrenu a môžete si z nej spraviť zásoby aj tým, že ju zavaríte.

Kvake by sa mali vyhýbať ľudia s ochoreniami nervovej sústavy, trpiaci na žlčníkové kamene, akútnym zápalom žlčníka či pečene.