Svrbenie v konečníku

Medzi možné príčiny svrbenia konečníka patria parazity, hemoroidy, alergia alebo plesne. Potrebné je vyhľadať odborníka - internistu, gastroenterológa, dermatológa alebo alergológa, ktorí naordinujú vyšetrenia, zistia príčinu a vyberú vhodnú liečbu.

Ženský zadok Zdroj foto: Shutterstock.com

Mrľa detská

Zdrojom nákazy tohto parazita je človek. Najčastejšou cestou prenosu nákazy je kontaminovaná potrava alebo predmety, pri nedostatočnej hygiene rúk. Mrľa sa najčastejšie vyskytuje u detí predškolského a školského veku. Samičky tohto parazita vyliezajú najmä v noci análnym otvorom a v jeho okolí kladú vajíčka. Najčastejším príznakom nákazy mrľou je svrbenie okolo konečníka najmä v noci a u žien môže postihovať aj vonkajšie rodidlá. Škrabaním vznikajú trhlinky a koža sa môže zapáliť.

Diagnostika

Diagnostika mrle sa uskutočňuje perianálnym zlepom, odberom stolice a vyšetrením krvi.

Liečba

Základom liečby sú antiparazitiká. Nutná je liečba rodinných príslušníkov, prípadne detského kolektívu. Liek sa podáva jednorázovo a o 2-4 týždne sa podáva opakovane preventívne. Súčasťou liečby sú hygienické opatrenia ako umývanie rúk pred jedlom, po toalete, večerné a ranné umývanie konečníka, spodné prádlo je nutné vyvariť.

Pleseň

U ľudí s oslabenou imunitou, cukrovkou, po užívaní antibiotík môže byť príčinou svrbenia konečníka pleseň.

Diagnostika

Odoberá sa ster zo sliznice konečníka, možné je tiež určenie protilátok z krvi.

Liečba

Liečba spočíva v užívaní antimykotík a to buď celkovo alebo lokálne a v liečbe základného ochorenia, ktoré zvyšuje náchylnosť organizmu na infekcie.


Prečítajte si tiež:


Alergická vyrážka

Alergická vyrážka v okolí konečníka sa prejavuje svrbením, začervenaním a pálením. Pri intenzívnom škrabaní môžu na koži vzniknuť trhlinky, ktoré sa ľahko infikujú. Predispozíciu k alergickej vyrážke majú alergici, atopici a ľudia s ekzémom. Vyvolávajúcou príčinou môže byť prach na pranie, mydlo, kozmetické prípravky, alebo materiál spodnej bielizne.

Diagnostika

Najčastejšia diagnostika je pomocou kožných testov, možné je aj vyšetrenie hladiny protilátok v krvi.

Liečba

Pri alergických príčinách svrbenia konečníka sa na liečbu používajú kortikoidy a antihistaminiká.

Hemoroidy a análne prasklinky

Svrbenie konečníka je častým javom pri hemoroidoch. Okrem svrbenia je často prítomné krvácanie

Liečba

Základom liečby je dokonalá hygiena bez použitia mydla, používajú sa chladiace a masírujúce sprchy, masti s prídavkom tuku, prípadne detské kozmetické výrobky. Nutná je redukcia hmotnosti a úprava stravovania. Chirurgická liečba je potrebná pri vzniku komplikácií alebo neúspešnosti konzervatívnej liečby.

Majkl88

Zoznam najčastejších príznakov a symptómov, ktoré parazity vyvolávajú:

- zápcha alebo hnačky
- vetry a kŕče v bruchu
- bolesti kĺbov a svalov
- chudokrvnosť
- alergie
- ochorenia kože
- chronické vypadávanie vlasov
- nervozita
- nespavosť
- škrípanie zubami počas spánku
- chronická únava
- poruchy imunitného systému
- nočná nervozita
- bolesti v brušnej dutine
- depresie
- arytmia
- vyrážky na pokožke
- časté infekcie dýchacích ciest, ktoré môžu byť vyvolané prítomnosťou lariev i dospelých parazitov vo vedľajších nosných i čelných dutinách, resp. v prieduškách či pľúcach

Skúste rokmi osvedčený produkt ANTIPARAZIT od slovenského výrobcu Dr. ELF. Určite k nemu pridajte IMUNIX na podporu očisty tela.