Plesová sezóna

Plesová sezóna je obdobie, ktoré začína víkendom po Troch kráľoch (6.1.) a trvá s pravidla až do „škaredej“ Popolcovej stredy. Počas tohto obdobia sa konajú rôzne karnevaly, fašiangové veselie a plesy.

Pár na plese Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako byť dokonale pripravení?

Dámy váš čas príprav je oveľa náročnejší a zdĺhavejší ako majú páni. Ak chcete kráčať s trendmi, je potrebné sa tomu venovať už niekoľko týždňov vopred. Začnite hneď, ak chcete byť kráľovnou večera.

Čo si vziať so sebou a na seba? Aké doplnky zvoliť? Čomu sa vyhnúť? A na čo rozhodne nemáte zabudnúť? Neviete si dať rady kde máte začať s prípravami na ples? Prečítajte si niekoľko pravidiel, s ktorými je dobré rátať.

1. pravidlo - šaty

Spoločenské šaty sú najdôležitejšou úlohou, ktorej treba značne venovať veľkú pozornosť pri prípravách na ples. Od nich sa odvíja všetko ostatné. Trendy v obliekaní sa neustále menia. Rok čo rok sa na mólach predvádzajú modely od slávnych návrhárov. Avšak nemáte k nim dosah? To nie je prekážka. Ak sa neviete rozhodnúť v správnom výbere, výbornou nápomocou vám môžu byť známe osobnosti na internete. Šaty si vyberte také, aby ste sa v nich dobre cítili. Aby vám zakryli nedokonalosti a vyzdvihli prednosti. Upútajte nimi.

Jediným pravidlom, ktoré musíte rešpektovať, pri výbere šiat na ples, je také, že musia byť po zem.

Akú farbu zvoliť?

Farbu a strih vyberajte podľa vašej typológie (typu postavy, farebného tónu pleti a vlasov). Zlaďte maximálne dve farby, ktoré sa prelínajú alebo zvoľte tón v tóne. Určite tiež nič nepokazíte pokiaľ zvolíte jednofarebné šaty a tie vhodne doplníte jednoduchými šperkmi. Niekedy na to stačí aj malý doplnok, ktorý spraví z inak jednoduchých šiat dokonalý plesový outfit. Aj tu platí pravidlo menej je viac. Nech všetko k sebe ladí a lichotí vám. Pretože blesky fotoaparátov a svetlo vo foyer je neľútostné a odhalí aj tie najmenšie nedokonalosti. Ak si vyberiete model, ktorý bude rešpektovať vaše proporcie a štýl, budete vyzerať a cítiť sa skvelo.

Nie je nevyhnutné mať na sebe tú najnovšiu a najmodernejšiu vychytávku. Stačí ak siahnete po elegantných a nadčasových kúskoch, v ktorých sa budete cítiť ako vo svoje koži.

Prečítajte si aj:


Výber šiat:

Požičovňa

Je to dobrá voľba vzhľadom k tomu, že ušetríte peniaze a nebudú vám šaty stáť a zaberať miesto v skrini. Nenechávajte si to na poslednú chvíľu. Čím skôr, tým lepšie. Predídete zhonu a budete mať viac času si povyberať z viacerých ponúk. Nevýhodou požičaných šiat je však to, že šaty, ktoré máte na sebe, už mohol mať niekto pred vami. Ceny okolo 50 eur za výpožičné.

Kúpa cez internet

Nespočetné množstvo krásnych šiat ponúkajú internetové predajne, nie len na našom trhu, ale najmä v zahraničí za výhodné ceny. Dobrý nápad je, inšpirovať sa na internete a nechať si šaty ušiť na mieru. Nevýhodou je, že si šaty nemôžete vyskúšať vopred, a ak už si niektoré vyberiete, kúpite, a prídu vám, nemusia vám sadnúť. To skomplikuje ďalší výber šiat a prídete o značný časový predstih. Ceny sa pohybujú od 40 eur vyššie v zahraničných internetových obchodoch. U nás je to od 60 eur vyššie.

Ušité na mieru

Výborný nápad je, nechať sa inšpirovať na internete a na základe vybratého modelu si nechať šaty ušiť na mieru. Veľkou výhodou je, že vám sadnú ako uliate a vy budete mať vytúženú róbu. Taktiež môžete osloviť niektorého z módnych návrhárov, aby vám vytvoril model ušitý na mieru. Cenovo to však nebude najlacnejšia záležitosť. Alebo si zakúpte nejaké šaty a dajte si ich pretvoriť podľa vlastných predstáv. Nevýhoda je len jediná a to vysoká cena, ale budete spokojná, že máte niečo vlastné a jedinečné na sebe. Ceny sa pohybujú podľa zvoleného strihu a materiálu od 90 eur vyššie.

Kúpa v kamennej predajni

Ak máte dosť času, môžete prejsť viacej obchodov vo vašom okolí alebo v blízkosti, kde si môžete šaty poskúšať. Dobrou radou je, keď sa v šatách, ktoré by ste si chceli kúpiť, vyfotíte a pozriete na seba doma a potom vyberiete ten najlepší a na ďalší deň ich kúpite. Výhoda vaša kúpa bude z uváženia a tak predídete zbrklým rozhodnutiam. A kúpite si naozaj to čo vám svedčí. Nevýhoda je v tom, ak si šaty hneď nekúpite, na ďalší deň už ich mohol kúpiť niekto iný. Ďalšou nevýhodou je, ak si kúpite veľkú róbu, zostane vám zaberať miesto v skrini. A na ďalšiu sezónu určite budete potrebovať niečo nové. Ale v konečnom dôsledku je to najrelevantnejšia a cenovo najdostupnejšia voľba pri kúpe šiat. Sú ihneď dostupné ku kúpe. Tu sa pohybujú ceny v prijateľných hodnotách od 40 eur a viac.

Významný ples určuje aj kódex obliekania - DRESS CODE

Ak prečítate v pozvánke na ples niektoré z nasledujúcich slov, znamená to, že sa treba patrične odieť. White Tie, Cravate blanche Dámy - Veľká večerná toaleta – Pokiaľ sa chystáte na dôležitý ples, určite zvoľte róbu až po zem alebo tesne po členky z jemných materiálov ako je šifón, hodváb, satén, čipka alebo ich kombinácie s dekoltážou. Ramená prekryte kožušinovou štólou, ktorú pri tanci môžete dať dole. Páni – Frak

Black Tie Dámy – Malá večerná toaleta – Tu máte na výber, môžete zvoliť dlhé šaty s krátkymi rukávmi alebo dlhšími rukávmi. Páni - Smoking

Formal Dress Dámy – Na nenáročné bály a veselice môžete zvoliť koktailové šaty, ktorých dĺžka siaha pod kolená alebo mierne nad. Taktiež zaužívané dlhé šaty. Púzdrové priliehavé krátke šaty sa na takéto príležitosti nehodia. Páni – Tmavý oblek a biela košeľa so slávnostnou kravatou.

Plesové šaty Zdroj foto: Shutterstock.com

2. pravidlo – obuv, kabelka a doplnky

Čo sa týka obuvi, neberte výber topánok na ľahkú váhu. Veď v nich chcete pretancovať celú noc. A vyberte si hlavne také, aby ste v nich vedeli chodiť. Preto dbajte na pohodlnú výšku podpätku. Farby laďte v tóne zo šatami alebo v mierne kontrastnom odtieni. Podľa plesového bontónu je potrebné mať na významný ples uzavreté topánky, lodičky, na vyššom podpätku do ktorých si nezabudnite navliecť „silonkové“ pančušky bez lesku. Ak si na ples zvolíte predsa len otvorené večerné sandáliky, už si nedávajte na nohy pančušky, je to nevkusné. Je samozrejmé, ak máte otvorenú obuv, dbajte na dokonale upravené nohy a nechty pedikúrou. Sandáliky sa hodia k šatám s rázporkom.

Prečo nezabúdať na kabelku?

Kabelku si vyberajte, aby vám ladila s celkovým outfitom. Myslite aj na to, že do kabelky chcete zbaliť potrebné drobnosti, aby ste ich mohli mať poruke, vždy keď sa chcete upraviť, alebo napríklad fotografovaním zväčniť svoje spomienky. Jednoduchou malou kabelkou nič nepokazíte.

Aké doplnky zvoliť?

S doplnkami sa môžete vyhrať. Ak máte jednoduchšie šaty môžete zvoliť robustnejšie šperky. Objemnejšie ligotajúce náušnice si dajte vtedy, ak si dáte vlasy vypnuté. Mohutné náhrdelníky sú in posledné roky, nevynechajte ich ani na túto príležitosť. Rovnako nezabudnite na ozdobu rúk, na ktorých majte samozrejme upravené nechty manikúrou. Ak ste si vybrali jednoduché šperky v oblasti tváre môžete siahnuť po ozdobe do vlasov. Dávajte si pozor, aby ste to neprehnali a nevyzneli tak gýčovo. V prípravách myslite na tieto slová „menej je viac“. Známi módni návrhári dávajú radu nad zlato: “použite vo svojom outfite maximálne 5 doplnkov“. Držte sa toho.

Účesy Zdroj foto: Cosmopolitan.co.uk

3. pravidlo - mejkap a vlasy

Mejkap

Skôr ako začnete s líčením, dbajte na predchádzajúcu starostlivosť o pleť. Neexperimentujte! Aplikujte na svoju pokožku a vlasy iba overenú kozmetiku, inak by sa vám to mohlo vypomstiť v tú najneočakávanejšiu chvíľu, v podobe alergickej reakcie začervenaním kože, vyrážkami, pigmentačnými fľakmi alebo inými nežiaducimi prejavmi, ktoré by ste ťažko zamaskovali. Alebo sa zverte do rúk odborníkom, ktorý vám okrem ošetrenia pokožky vyčarujú dokonalý makeup ušitý na presne vašej osobe s poradenstvom.

Ak ste sa predsa len rozhodli do skrášľovania pustiť samé, nasledujúce rady si zoberte za svoje.

Pleť

Keď máte pleť čistú, nakrémovanú môžete naniesť vás obľúbený make up. Veľmi dobrou voľbou, pre dlhotrvajúci efekt nalíčenia, je siahnuť po základnej báze pod make up tzv. primer. Jeho aplikáciou sa vám pleť zjednotí, uhladia sa rozšírené póry a dožičí pleti trvácnosť líčidiel po celú noc. Alebo si zvoľte produkty s vodeodolnými a steruodolnými vlastnosťami. Chcete predsa, aby ste bola krásna počas celého večera. Nanesený makepu dôkladne zafixujte púdrom. Zmatniť tvár púdrom sa oplatí aj pred fotením, aby ste nepôsobili mastným dojmom. Určite chcete zanechať tie najkrajšie a najpodarenejšie fotky.

Oči

Nezabúdajte na líčenie očí, do ktorých sa vám zapozerá každý. Aj trblietky sú v tomto prípade namieste. Pri líčení očí nevynechajte úpravu obočia, samozrejme už vopred vyformovaného. Keby ste si pinzetou vytrhali obočie tesne pred líčením alebo nebodaj k zabudnete na to, tak počas líčenia, v miestach, kde sa chĺpok odstráni, by ostalo začervenané miesto a možno aj krvička, ktoré ťažko prekryjete. Pred nanesením očných tieňov môžete aplikovať bázu pod tiene. Avšak len v tenučkej vrstve, inak by sa vám to vypomstilo zožmolkovaním nanesených tieňov. Oči si zvýrazníte aplikáciu očnej linky, ktorá zintenzívni celkový dojem nalíčených očí. Neprežeňte to však s jej hrúbkou. Bodku za líčením očí dodá zvýrazňujúca maska, ktorú určite oceníte s vodeodolnými vlastnosťami. Ak si trúfate môžete si zvýrazniť oči nalepením umelých trsov do vašich rias. Alebo vyhľadať odborníka, ktorý vám umožní zvýrazniť váš pohľad semipermanentnými riasami, ktoré vám do plusu vydržia aj niekoľko týždňov.

Mejkap Zdroj foto: Delariz.com

Líčka

Pre prirodzene zdravý tón pleti dodajú farebne zvýraznené lícne kosti. Intenzita má byť síce silnejšia. No výsledný efekt nesmie pôsobiť prehnane a umelo.

Pery

Dokonalý tvar úst docielite aplikovaním kontúrovacej ceruzky na vonkajšie okraje pier, ktoré následne vyplníte rúžom na pery s leskom, alebo len samotný lesk na pery, ktorý dodá objem a šmrnc celkovému líčniu. Majte na mysli, že žiarivé umelé osvetlenie si vyžaduje primerane výrazné líčenie bezchybne upravenej tváre. Líčenie si môžete niekoľkokrát doma natrénovať, budete sa cítiť v tom istejšia a vychytáte tak zistené nedokonalosti.

Vlasy

Tohtoročnú sezónu spoločenských účesov zaliala francúzska elegancia. Trendom je elegantný nariasený falošný bob (páža). Zvlnenie dosiahnete veľkými krepovacími kliešťami a zahnutým vypnutím dlhších vlasov zospodu ku krku do požadovanej dĺžky. Ako doplnok môžete zvoliť módnu žiarivú sponu do vlasov zapnutú z jednej strany nad uchom. Účes musí vyznieť prirodzene, a zladene so šatami. Takisto v móde stále ostávajú rôzne výčesy do drdola. Môžete si dopriať aj dokonalú fúkanú a len tak vlasy prehodiť na stranu a ozdobiť okrasnou čelenkou. Ak ste zručné zvládnete niektorý z kúskov aj doma. No nejlepšia voľba je, ak sa zveríte do šikovných rúk profesionála, u ktorého si môžete užiť pohodovú atmosféru príprav na ples, a ktorý vám vytvorí určite trendový dokonalý účes.

Účes Zdroj foto: Hairstylegirlly.net

Čo si vziať so sebou?

Ak chcete byť stále za dokonalú bez chybičiek, nezabudnite na tieto drobnosti zbaliť do kabelky. Na plese dámy určite oceníte hlavne rúž, ktorý ste si naniesli pri líčení. Lebo pijete a jete. Lak na vlasy. Lebo tancujete a vlasy sa vám môžu kedykoľvek rozstrapatiť. Púder. Vždy budete dokonale nalíčená. Parfém, ktorý ste použili pred odchodom na ples. Aby ste sa cítila stále svieža aj po pretancovanej noci. Sponky tenké, alebo gumičku. Na rýchlu záchranu rozpadnutého účesu. Vreckové zrkadielko. Keďže nie na každej toalete nájdete zrkadlo, so svojím neostanete v štichu. Papierové servítky. Pre každý prípad. Podľa možností fotoaparát. Pre uchovanie momentiek na pamiatku.

Rady pre pánov

Aj mužské oblečenie podlieha trendom. Páni majú síce jednoduchšie vo výbere, či si na seba oblečú frak, smoking alebo oblek, stále budú upravený. Avšak každoročne sa obmieňajú farebné kombinácie a ich doplnky. Väčšinou sa na plesové zábavy doladia farbou motýlika, šerpy alebo kravaty k dáme, s ktorou idú, alebo siahnu po klasike. Málo je takých, ktorí by boli ochotní zameniť motýlika napríklad za vkusnú šatku, brošňu alebo podobný doplnok. Napríklad, vhodným odlišujúcim doplnkom, môžu byť manžetové gombíky. Netreba ich podceňovať, práve s nimi sa môžete vyhrať. Zlaďte ich napríklad vo farbe partnerkyných šiat alebo ak si nie ste istý, zvoľte klasické zlaté alebo strieborné odlesky. Oblečenie je síce dôležité, ale nenechajte v pase úpravu vlasov, brady, fúzov, nechtov a celkovej starostlivosti o pleť. Budete pôsobiť dokonale a sebaisto ak budete mať celý outfit tip top.

Dámy a Páni, ak ste už dokonale zladení a pripravení plesať, nezostáva vám nič iné, iba držať sa vzpriamene a nech z vás srší charizma a dobrá nálada.

Veronikakratka

byt krasne upravena tak to uz ano :) ja som naposlednu chvilu zhanala kabelku :D objednala som s malou dusickou z novakabelka krasnu cervenu zaujimavu kabelku, ktoru nosim aj na ine spolocenske akcie, ci vecierky :)

Ivana602

mam pocit, ze ten eshop novakabelka.sk je vsadeznamy uz...ale ano, aj ja som podlahla a nelutujem. vybrat sa da, aj malicke, kvalitne kabelocky vyuzitelne do spolocnosti i akcie