Točenie hlavy

Točenie hlavy je nepríjemný pocit, ktorý vzniká na základe nedostatku prísunu kyslíka do mozgu. Často predchádza strate vedomia. Najčastejšími príčinami točenia hlavy alebo závratov sú náhla zmena polohy tela, poruchy srdcového rytmu, straty krvi, záchvaty kašľa, záchvaty paniky, cukrovka, ochorenie vnútorného ucha, užívanie niektorých liekov či infekčné ochorenie.

tocenie_hlavy_19-1-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ortostatická hypotenzia

Najčastejšou príčinou točenia hlavy je takzvaná ortostatická hypotenzia, ktorá vzniká pri náhlej zmene polohy tela z ľahu do stoja, najmä pri rannom vstávaní z postele. Vplyvom gravitácie sa krv z horných častí tela, presunie do ciev v nohách a mozog zostane na chvíľu nedostatočne prekrvený. No do niekoľkých sekúnd organizmus zareaguje a prietok krvi mozgom sa upraví.

Ide o neškodný stav, ktorý nie je potrebné liečiť. Prevenciou je pomalé vstávanie, s postupnou zmenou polohy tela z ľahu najprv do sedu a potom do stoja. Ortostatická hypotenzia môže byť nebezpečná z dôvodu straty rovnováhy a pádu so vznikom iných poranení.


Prečítajte si tiež:

Toto sa skrýva za bolesťou hlavy

Poruchy srdcového rytmu

Arytmie alebo dysrytmie môžu tiež spôsobovať točenie hlavy. Pri poruchách rytmu vzniká točenie hlavy nedostatočným prekrvením mozgu na základe nedostatočného srdcového výdaja. Pri poruchách srdcového rytmu môžu byť okrem točenia hlavy prítomné aj iné príznaky ako búšenie srdca, bolesť na hrudníku, dušnosť a kašeľ.

Diagnostika sa opiera o merania krvného tlaku, EKG vyšetrenie, vyšetrenie vnútorného prostredia, krvi a funkčnosti štítnej žľazy.

Liečba závisi od konkrétnej poruchy rytmu, môže byť lieková, a to antikoagulačná na zabránenie vzniku krvných zrazenín a antiarytmická, ktorá obnovuje a udržuje správny srdcový rytmus, jednorázová elektrická kardioverzia na obnovenie normálneho srdcového rytmu, rádiofrekvenčná ablácia, ktorou sa prerušia dráhy srdca, ktoré tvoria alebo prenášajú zlý srdcový rytmus, alebo sa pristúpi k nasadeniu implantovateľného kardioverter defibrilátora.

Poruchy vnútorného ucha

Závraty spôsobené ochoreniami vnútorného ucha pacienti opisujú ako pocit, že okolie sa točí okolo nich, alebo rotáciu ich osoby v nepohyblivom prostredí. Často sú prítomné aj príznaky ako nevoľnosť, vracanie, potenie a búšenie srdca. Príčinou točenia hlavy na podklade ochorení vnútorného ucha môže byť Meniérová choroba, zápal, dočasný útlak nervu, traumatické poškodenie, cievne a nádorové ochorenia.

Vyšetruje sa krv a moč na vylúčenie iných, pravdepodobnejších príčin závratov. Základom je neurologické vyšetrenie, rádiologické vyšetrenie krčnej chrbtice a ušno-nosno-krčné vyšetrenie.

Liečba je zameraná na prevenciu závratov vyhýbaním sa vyvolávajúcim príčinám. Podávajú sa lieky na zlepšenie okysličenia mozgu. Vhodná je aj fyzikálna liečba a rehabilitácia. V niektorých prípadoch ako sú nádorové príčiny, zranenia, zápaly, alebo uzáver ciev je nutný chirurgický zákrok. doktor_pacient_19-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Prvá pomoc

Prvou pomocou pri točení hlavy je upraviť polohu pacienta tak, aby sme zvýšili prietok krvi mozgom. Pacienta dáme do ležiacej polohy s vyvýšenými dolnými končatinami. Pri opakovaných závratoch treba navštíviť lekára pre diagnostikovanie príčin ich vzniku.


Prečítajte si aj tento článok:

Toto sa skrýva za bolesťou hlavy

Eleon

castokrat sa toci hlava aj z nizkeho tlaku..alebo ked clovek nepije dostatocne. takze tu by som este asi doplnila ze dolezity je spravny pitny rezim. pramenita voda, mineralna voda, mozno stavy- vitaminove, nech nas postavia na nohy a cajik- zeleny.

Nicolhdsh

Dobrý den, mám 17 rokov a už asi týždeň sa mi točí hlava no zvláštnosťou je že sa mi točí hlava len pri ležaní pri otočení hlavy na ľavú stranu..keď ležím rovno alebo otočím hlavu do pravej strany nič sa nedeje... netuším čím to je spôsobené