Viscerálny tuk - ako sa ho zbaviť?

Existujú dva rôzne typy tukového tkaniva - viscerálny tuk (aktívny tuk) a podkožný tuk. Podkožný tuk je uložený priamo pod kožou a je viditeľný najmä na bruchu, pažiach a stehnách. Viscerálny tuk je oveľa ťažšie určiť, je uložený okolo vnútorných orgánov v brušnej oblasti, vrátane pečene, pankreasu a čriev.

Jablko na tanieri Zdroj foto: Shutterstock

Čo spôsobí príliš veľa viscerálneho tuku?

Príliš veľa viscerálneho tuku, môže ovplyvňovať funkciu pečene a narušiť hormonálne výmeny medzi orgánmi. To môže viesť k rezistencii na inzulín (začiatku diabetu), vysokému krvnému tlaku, vysokej hladine cholesterolu a vyššiemu riziku vzniku srdcových chorôb. Vyššie hodnoty viscerálneho tuku sú tiež spájané s rakovinou prsníka, rakovinou hrubého čreva a konečníka, mŕtvice, Alzheimerovej choroby a demencie.

Ale je tu niečo, čo môžete urobiť pre zastavenie a zvrátenie nebezpečného hromadenia tohoto tuku. Zmena životného štýlu, vrátane stravy a cvičenia pomôže účinnejšie spaľovať viscerálny tuk a znížiť rizikové faktory vzniku srdcových chorôb. No ako zistíte, že ste riziková skupina? Najpresnejšie zmerania sú možné len s pomocou MRI alebo CT-scanu, ktoré sú však dosť drahé. Ale približne zistiť sa to dá aj zmeraním obvodu pásu. Príliš veľa tohto tuku máte, ak je váš obvod pása viac ako 100 centimetrov (muž) alebo viac ako 90 centimetrov (žena).


Prečítajte si tiež:


Pre správne spaľovanie tukov dodržiavajte tieto pravidlá

1. Majte zdravý a vyvážený jedálniček

Nechajte si od dietológa navrhnúť jedálniček na mieru, ktorý vám zlepší zdravie a pomôže schudnúť. Obmedzte váš denný príjem tukov na 20 až 30 percent svojich celkových kalórií, nasýtených tukov (živočíšne tuky, palmový olej a fasfood, sladkosti) na menej ako sedem percent a pokúste sa čo najviac eliminovať nezdravé tuky. Váš jedálniček by mal obsahovať veľa čerstvej zeleniny a ovocia, chudých bielkovín a komplexných sacharidov, ako sú napríklad fazuľa, šošovica či zrná, a vlákniny. Okrem toho, skúste variť s olivovým, repkovým, slnečnicovým, arašidovým, kokosovým alebo sezamovým olejom, pretože tie obsahujú mononenasýtené tuky , čiže "dobré tuky".

2. Zvýšte množstvo a intenzitu cvičenia

Skúste vykonávať každý deň aspoň 30 minút nejakú aktivitu. Strata hmotnosti už 5 až 10 percent telesnej hmotnosti môže pomôcť znížiť hladinu viscerálneho tuku. Aby ste to dosiahli, váš energetický výdaj musí prevýšiť váš príjem. Teda, ak chcete stratiť pol kila týždenne, musíte spáliť aspoň 500 kalórií. Vyskúšať môžete kruhový tréning, rýchlu chôdzu, bicyklovanie alebo akúkoľvek inú aktivitu, ktorá zvýši váš tep a vykonávate ju približne hodinu. Výrazne pomôcť môžu aj vysoko intenzívne intervalové tréningy, pretože tento typ cvičenia účinne spaľuje všetky druhy tukov.

3. Buďte motivovaní a vytrvalí

Chudnutie nejakú dobu trvá. Neočakávajte, že schudnete takpovediac za noc. Spočiatku stačí aj menší úbytok hmotnosti na zmenšenie hladiny viscerálneho tuku a zlepšenie zdravotných komplikácii. Každý pokrok by mal byť pre vás motiváciou držať sa naďalej svojho cvičebného a jedálneho plánu. Skúste sledovať svoje pokroky aj pomocou rôznych mobilných aplikácii. Buďte obklopení rodinou a priateľmi, ktorí vás podporujú. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí majú niekoho, kto ich bude „hnať k cieľu“, sú väčšinou vytrvalejší a úspešnejší. motivacia_cvicenie_25-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock

4. Zmeňte životný štýl

Za účelom zlepšenia svojho celkového zdravia prestaňte fajčiť, piť, žiť pasívnym spôsobom života a konzumovať jedlá s vysokým obsahom tuku a nezdravo spracované potraviny. Zvoľte zdravší životný štýl a zlepšite kvalitu života. Doprajte si dostatok spánku a nájdite si čas aj na relax. Vedci zistili, že stresový hormón kortizol výrazne zvyšuje ukladanie viscerálneho tuku. Takže to je dôvod, aby si každý raz za čas či už zacvičil jogu, zaplával alebo zašiel do sauny.