Takto môžete byť šťastní

Každý deň si naplánujeme bežné veci, ako sú schôdzky, rôzne úlohy či tréningy. No jedna vec, ktorú sme zabudli naplánovať, je šťastie. Akosi očakávame, že šťastie sa samo zjaví v našom živote. Čo tak tomu trocha pomôcť?

stastie_pes_chiwawa

Zdroj foto: Shutterstock.com

Bezstarostnosť verzus zodpovednosť

Keď je človek mladý a bez nejakých väčších záväzkov, byť šťastný je pre neho ľahšie. Je obklopený rodinou, ktorá mu je nápomocná a priateľmi, s ktorými trávi veľa voľného času. Ale potom príde čas, keď sa musíte sami zabezpečiť a na také tie „bláznivé hlúposti“ už neostáva toľko času. Máte prácu, popritom vychovávate deti, musíte platiť účty a ešte omnoho viac.

No nebojte sa, nie je to až také zlé, pretože ako ľudia starnú, majú tendenciu nájsť šťastie aj v maličkostiach, ktoré si doprajú raz za čas (manikúra, wellness...). S vekom si taktiež uvedomujete pominuteľnosť času, takže si začnete viac vychutnávať každý moment.


Prečítajte si tiež:

Vedci prezradili dokonalý návod na šťastie

Dajte si šťastie ako cieľ!

Ak sa vám nedarí byť šťastný, doslova si to prikážte a spravte z toho svoju motiváciu! Uvedomujte si a precíťte každý okamžik, keď robíte niečo, čo vás baví, relaxujete alebo počúvate energickú hudbu. Vžite sa do toho a povedzte si: „Teraz som spokojný.“

Svoje robí aj genetika

Aj keď vedci veria, že genetika je zodpovedná asi za 50 percent celkového pocitu šťastia a náhody predstavujú približne 10 percent, ešte stále vám zostáva 40 percent, ktoré máte len vo vašich rukách! Veľa ľudí si myslí, že nemôže ovládať šťastie, to buď máte, alebo nemáte. No nie je to pravda. Je to podobné, ako ovládanie vášho zdravia. Treba najprv veriť, že to dokážete urobiť, skôr, než sa dostanete k prvým krokom.

Dajte šťastiu miesto vo vašom rozvrhu

Zamyslite sa nad tým, čo si predstavujete pod pojmom šťastie. Kľúčom k nemu je vec, pri ktorej takpovediac „ožijete.“ Možno, že kedysi dávno ste mali nejaké sny a záľuby, ale neskôr ste z nich upustili. Urobte si z nich zoznam, ak to pomôže. Spomeňte si na to, čo vám dodalo radosť v mladších rokoch. Aj keď už si možno nenájdete toľko času, skúste sa k tomu aspoň párkrát vrátiť. Či už je to hranie na gitare, basketbal alebo tanec. gitara_hranie_26-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Nerobte len to, čo musíte a máte. Čo tak prežiť pár dní len tým, že budete robiť to, čo skutočne chcete? Vypnite na chvíľu a stíšte váš vnútorný hlas, ktorý vám stále vymenováva vaše povinnosti. Zbavíte sa na chvíľu každodenného stresu už automaticky prebývajúceho vo vašom živote. Potom sa dostanete k fáze, kedy si uvedomíte, že zosúladiť povinnosti, relax a hobby sa dá.

Pretože určite sa nájde miesto vo vašom diári aj na iné veci, ako sú práca a rodina. Verte, že to potrebujete, pretože človek, ktorý nemá kedy načerpať nové sily a odreagovať sa, časom určite nebude taký výkonný a zdravý, ako by chcel.


Prečítajte si aj tento článok?

Vedci prezradili dokonalý návod na šťastie