Akupresúra na bolesť hlavy

Trápia vás časté bolesti hlavy, na ktoré nezaberajú žiadne lieky? Vyskúšajte prirodzený spôsob na zmiernenie nepríjemnej bolesti – akupresúru.

Ruky Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to akupresúra?

Akupresúra je alternatívna liečba, ktorá sa odvodzuje z tradičnej čínskej medicíny a je jednou z mnohých ázijských terapií určených na pouvoľňovanie tela. Akupresúra predstavuje účinný prostriedok na stimuláciu organizmu a uvoľnenie svalov. Keď sa táto terapia praktikuje pravidelne, môže výrazne zlepšiť zdravie a minimalizovať výskyt ochorení.

V tejto tradičnej medicíne platí, že telo má akési špeciálne „akupresúrne“ body, ktoré možno nájsť pozdĺž neviditeľných „energetických kanálov“ ľudského tela, ktoré spájajú rôzne telesné orgány. Jedná sa o rovnaké body, na ktoré sa sústreďuje aj akupunktúra. Tieto body sú považované za spôsob ako sa telo dokáže prepojiť so životnou energiou.


Prečítajte si aj:

Aké sú príčiny vzniku bolesti hlavy?

Ako prebieha akupresúra?

„Akupresúrne“ body začínajú v končekoch prstov, cestujú do mozgu a potom sa šíria rôznymi kanálmi až do konkrétneho telesného orgánu. Najbežnejším bodom, na ktorý sa upriamuje táto terapia, je bod medzi palcom a ukazovákom. Toto miesto sa v čínskej medicíne označuje ako „hák“. Je najviac efektívnym cieľovým bodom na zmiernenie bolesti hlavy a mnoho ľudí tvrdí, že masáž tohto bodu spôsobuje citeľnú úľavu. Stlačte daný bod poriadne a robte otáčavý pohyb smerom hore a dole po dobu 30 sekúnd až niekoľko minút. Neexistuje žiadny limit koľkokrát túto „masáž“ robiť za deň. Záleží len na vás, kedy si nájdete čas. Nezabudnite sa pri terapií uvoľniť a zavrieť oči, aby ste dokázali byť v úplnom pokoji.

Iné dobre známe „akupresúrne“ body na tele

Feng Chi

Nachádza sa v zadnej časti hlavy – medzi uchom a miestom, kde sa krčné svaly pripájajú k lebke. Zopnite ruky k sebe, prepleťte si prsty, stlačte dlane k zadnej strane krku a palcami masírujte danú oblasť.

Akupresúra Zdroj foto: Shutterstock.com

Jian Jing

Nachádza sa na ramene svalov a najlepšie ho dosiahnete prostredníctvom inej osoby stojacej za vami. Masáž sa vykonáva palcom a prostredníkom. Je zaujímavé, že tlak na tento bod vyvoláva pôrod a preto sa mnohokrát aplikuje počas tehotenstva.

Masáž chrbta Zdroj foto: Shutterstock.com

Tai Chong

Nachádza sa na nohe – miesto medzi palcom na nohe a druhým prstom (koža). Stlačte dané miesto po dobu 4 – 5 sekúnd.

Nohy Zdroj foto: Shutterstock.com

Nie Guan

Nachádza sa na pod zápästím na vnútornej strane medzi dvoma šľachami. Vyvíjajte tlak smerom nadol medzi šľachami a stimulujte tento priestor po dobu 4- 5 sekúnd.

Zápästie Zdroj foto: Acupressurepointsguide.com

San Yin Jiao

Nachádza sa na vnútornej strane nohy – tesne nad členkom.

Členok Zdroj foto: Acupressurepointsguide.com


Prečítajte si aj:

Aké sú príčiny vzniku bolesti hlavy?