10 zlozvykov, ktorými si ničíte zdravie

Ak sa dobre sa stravujete, cvičíte a máte aj dostatočné množstvo spánku, tak máte pocit, že pre svoje zdravie robíte všetko. To je určite výborné, no existujú aj ďalšie veci, ktoré majú vplyv na vaše zdravie...

Žena s červenou kabelkou Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Sedíte s preloženými nohami

Sedenie s preloženými nohami môže nepriaznivo pôsobiť na krvný tlak. Takéto sedenie zvyšuje systolický krvný tlak takmer o 7% a diastolický o 2%. Časté a dlhé sedenie s preloženými nohami tiež zaťažuje bedrové kĺby a môže spôsobiť zrážanie krvi v nohách, pretože žily sú stlačené. To vedie k zápalom žíl dolných končatín alebo krvným zrazeninám. Aby ste tomu predišli, neseďte takto viac ako 10-15 minút.

Čítajte viac: Ako uľaviť unaveným nohám?

prekrizene_nohy_27-1-2016_hlavny Zdroj foto: Shutterstock.com

2. Stojíte so zomknutými kolenami

Ak stojíte so zomknutými kolenami pri sebe, zvyšuje sa tlak na kolenný kĺb. Všetky vaše kĺby sú stabilizované aktiváciou okolitých svalov. Keď máte kolená zomknuté, efektívne používate aj svaly, ktoré obklopujú kĺb. Tak radšej kolená pri takomto státí mierne ohnite.

3. Spíte na bruchu

Spanie na bruchu posúva váš krk dozadu, čo môže viesť k bolesti alebo znecitliveniu v horných končatinách. Príčinou sú pritlačené nervy v tejto oblasti. Jednoducho zmeňte spánkovú pozíciu tak, aby krk nebol posunutý vzad.

Čítajte viac: Aké sú najlepšie polohy na spanie?

4. Nosíte príliš utiahnutý opasok

Tesný opasok síce pomôže tenkému pásu, ale môže sa to tiež obrátiť proti vám v podobe tráviacich problémov. Utiahnutý opasok vytvára vnútrobrušný tlak, čo môže mať za následok produkciu žalúdočných štiav. Príznakmi sú horká chuť v ústach, pálenie či bolesť v hrudníku alebo v hornej časti žalúdka, chronický kašeľ, alebo dokonca ťažkosti s prehĺtaním. Preto by ste mali mať opasky stiahnuté radšej miernejšie, tak, aby ste boli schopní pohodlne vdychovať a vydychovať.

5. Hrbíte sa

Hrbenie sa môže viesť k bolesti ramien alebo tlačeniu ramenných svalov proti lopatkám. Zlé držanie tela by tiež mohlo viesť k svalovým dysbalanciám, ktoré môžu prispieť k ďalším problémom. Skontrolujte vaše držanie tela takto: Keď stojíte bokom k zrkadlu, mali by ste byť schopní spustiť pomyselnú priamku cez centrum ucha, ramená, bedrá, kolená a členky.

Čítajte viac: Trojtýždňový plán na zlepšenie držania tela

6. Jazdíte mnoho kilometrov bez zastavenia

Cestovanie veľa míľ bez zastavenia môže mať na vaše nohy nežiaduci účinok, odkrvia sa vám a môže dôjsť k zrážaniu krvi. Po prejdení asi 150-200 kilometrov zastavte auto a prejdite sa, aby sa vám zlepšil prietok krvi v nohách a znížilo riziko opuchu. To isté urobte aj pri lietaní na dlhé vzdialenosti. Vstaňte a choďte sa prejsť napríklad na záchod.

Čítajte viac: Pozor na nebezpečný mikrospánok

7. Naťahujete si telo akonáhle sa prebudíte

Ak sa naťahujete ihneď po prebudení, môžete ohroziť svoju chrbticu. Spinálne disky sú totiž počas noci hydratované a preto sú hneď po zobudení pod väčším tlakom. To ju tiež robí náchylnejšiu k namáhaniu, ako je preťahovanie. Tak si radšej dajte kávu alebo si bežte umyť zuby a až potom sa popreťahujte.

Čítajte viac: Chcete mať dobrý deň? Vyhnite sa ráno týmto piatim chybám

natahovanie_ranne_27-1-2016 Zdroj foto: Shutterstock.com

8. Odkladanie potreby ísť na WC

Ak odkladáte použitie toalety po dlhšiu dobu, hrozí tu riziko rozvoja infekcie močových ciest. Infekcia močových ciest je nebezpečnejšia pre ženy, pretože majú kratšiu močovú trubicu. Baktérie v moči sa môžu znásobiť veľmi rýchlo, takže držanie moču po dlhšiu dobu môže viesť k infekciám. Načúvajte svojmu telu a jeho pokynom.

9. Príliš často žujete žuvačku

Príliš časté žuvanie žuvačku môže spôsobiť nemalé problémy. Čeľusť je navrhnutá tak, aby sme mohli prežúvať potravu, nie nejakú gumu. A navyše čas, ktorý strávite žuvaním potravy každý deň je oveľa menší než ten, počas ktorého žujete žuvačku. Takéto neustále žuvanie môže viesť k bolestiam a problémom čeľustných kĺbov. Mali by ste žuvanie žuvačky obmedziť najmä, ak vás začala pobolievať čeľusť alebo vám v nej puká.

10. Nosíte kabelku každý deň rovnako

Nosenie ťažšej kabelky alebo tašky cez to isté rameno deň čo deň môže nakoniec vyústiť do svalových nerovnováh a bolestí ramien. Takéto asymetricky sa opakujúce činnosti zapríčiňujú mnohé bolestivé syndrómy. Práve jednostranná záťaž môže viesť k veľkej svalovej nerovnováhe, ktorá môže končiť zranením alebo chronickou bolesťou. Preto by ste mali rovnako zaťažovať obe strany alebo nosiť ľahšiu kabelku.