Krvné skupiny

Krv (lat.sanquis, gr. haima) je tekutina zložená z krvných buniek (biele krvinky-leukocyty, červené krvinky-erytrocyty, krvné doštičky-trombocyty) a krvnej plazmy. U človeka tvorí krv 8-9 % hmotnosti tela (v priemere je jej objem asi 5 l).

krvne_skupiny_31-1-2016_hlavny Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako sú tvorené krvné skupiny?

Charakteristickou vlastnosťou červených krviniek (erytrocytov) je krvná skupina (KS). KS vznikajú na základe prítomnosti antigénov (cudzorodé látky vyvolávajúce vznik protilátok) a protilátok v krvi. Antigény (molekuly bielkovinovej povahy, tzv aglutinogény) sa nachádzajú na povrchu erytrocytov a protilátky (tzv. aglutiníny) v plazme. Ich kombináciou vznikajú krvné skupiny. U ľudí sú KS rôzne (v závislosti od prítomnosti alebo neprítomnosti antigénov). Ktorá KS vznikne – o tom rozhoduje dedičnosť.

Je známych viac ako 20 systémov rozdelenia krvi, ale najdôležitejší (najmä pre krvné transfúzie) je AB0 systém a Rh faktor. Pri určovaní KS je veľmi dôležitý antigén, ktorý určuje Rh faktor (tzv. Rh antigén). V Rh systéme je známych 6 antigénov. Za najsilnejší je považovaný antigén „D“. Ak je tento na povrchu červenej krvinky prítomný – označuje sa Rh+, ak je neprítomný, označuje sa Rh-.

Podľa ABO systému rozlišujeme štyri rôzne druhy KS: A, B, AB alebo 0.

Krvná skupina 0 (nula, old – stará)

Prapôvodná, najstaršia KS. Vznikla asi pred 40 000 rokmi v Afrike. Ľudia sa živili najmä lovom zvierat. Má antigén 0, protilátku A aj B.

Špecifické znaky

  • odolný zažívací trakt

  • sklon k nadváhe a zápalovým ochoreniam

  • odolnosť voči stresu

Vhodné športy - aerobik, beh, plávanie, lyžovanie, bicykel.

Vhodná strava - všetky druhy mäsa, vnútornosti, morské ryby, figy, slivky, brokolica, špenát, kapusta, kaleráb, paprika, vlašské orechy, olivový olej, minerálne vody, šípkový, mätový, púpavový čaj.

Vlastnosti - optimizmus, vytrvalosť, vodcovstvo.


Prečítajte si tiež:

Poznáte chudnutie podľa krvných skupín?

Krvná skupina A (agrarian – poľnohospodári)

Objavila sa pred 25 000 – 15 000 rokmi premenou človeka z lovca na roľníka. Má antigén A a v plazme protilátku B (anti-B). Rozšírila sa cez Áziu a Predný Východ až do Európy (dodnes je najrozšírenejšia).

Špecifické znaky

  • odolnosť voči vírusom a baktériám

  • malá odolnosť voči stresu

  • vyššie riziko ochorenia srdca, pečene, žlčníka a cukrovky

Vhodné športy - joga a relaxačné cvičenia.

Vhodné potraviny - ryby, sója, obilniny, broskyne, čerešne, hrozienka, čučoriedky, artičoky, mrkva, čakanka, zelený a zázvorový čaj, červené víno.

Vlastnosti - trpezlivosť, zodpovednosť, citlivosť, tvrdohlavosť.

Krvná skupina B (balanced – vyrovnaný)

Vznikla v oblasti Himalájí a Indie pred 15 000 – 10 000 rokmi. Má antigén B a protilátku A (anti-A).

Špecifické znaky

  • silný imunitný systém

  • vyššie riziko kožných ochorení

  • nespavosť, poruchy pamäte

Vhodné športy - chôdza, jazda na bicykli, plávanie, stolný tenis.

Vhodné potraviny - baranie, jahňacie, králičie mäso, divina, morské ryby, proso, ovsené vločky, mlieko, kyslé mliečne výrobky, sója, ananás, banány, kapusta, paprika, červená repa, olivový olej, čili, zelený a žen-šen čaj, hroznové víno.

Vlastnosti - komplikovaná povaha, oduševnenosť, rebélia.

banany_ananas_31-1-2016 Zdroj foto: Shutterstock.com

Krvná skupina AB (kombinácia A a B)

Najmladšia z krvných skupín. Existuje iba 1200 – 1000 rokov . Má ju asi len 5% populácie. Je výsledkom sťahovania národov (KS obyvateľov východnej a strednej Európy sa zmiešala s KS Mongolov z Ázie). Predstavuje spojenie znakov KS A a B. Má antigén A aj B, protilátka nie je prítomná.

Špecifické znaky

  • odolnosť voči mikróbom

  • problémy s tráviacim traktom

Vhodné športy - korčuľovanie, turistika, tanec.

Vhodná strava - kyslé mliečne výrobky, morčacie, baranie, jahňacie, králičie mäso, morské ryby, ryža, strukoviny, obilniny, grepy, ananás, kiwi, jedlé gaštany, zeler, uhorky, karfiol, olivový olej, káva, zelený čaj.

Charakteristiky - komplikovaná povaha, oduševnenosť, rebélia.

Každý podľa seba

Každý človek má rovnakú anatómiu a tráviaci trakt, preto spôsob trávenia potravín je približne rovnaký. Reakcie na potravu súvisia s jednotlivými genetickými sklonmi a to je dôvod, prečo by si mal človek určiť a jesť potraviny, ktoré vyhovujú jeho organizmu a spôsobujú mu čo najmenej ťažkostí. Aplikovať vhodné a nevhodné potraviny na širokú skupinu ľudí podľa krvných skupín nie je zodpovedné a správne. Ľudí to môže uviesť do omylu a viesť ku konzumovaniu potravín, ktoré nie sú pre nich najvhodnejšie a vyhýbaniu sa potravinám, ktoré sú pre nich dobré.

Je dôležité vedieť svoju krvnú skupinu a informáciu nosiť, podľa možnosti, pri sebe. Môže byť život zachraňujúca!


Literatúra:

D. Adamo, P.J., Whitney, C.: Správny spôsob výživy podľa krvnej skupiny, Bratislava, 1998

Bogdanová, N.: Krevní skupiny a výživa, Eugenika, 2005

Biológia pre 3. ročník gymnázií


Prečítajte si aj tento článok:

Poznáte chudnutie podľa krvných skupín?

fauna

neviem ci to s tym suvisi,ale som B a ked si dam ananas i ked ho mam rada stipe ma jazyk a uz mi bolo po jeho konzumacii i na odpadnutie. No a s tou sirokou skalou masa,kt. sa nam B-ckarom doporucuje jest...som vegetarianka preferujuca vegan stravu 10rokov a vysledky z krvi stale v norme..Tak ono kazdemu to asi napovie nieco no..co sa mu hodi :D

panikaa1900

K tomu ananasu..rec je zrejme o cerstvom ananase. AK ano, pomoc je velmi jednoducha;)

Staci, ak po ocisteni od tej hrubej supky, odstranite uplne vsetky hnede casti..neviem to inak popisat-proste vysekate vsetky tie hnede bodecky;), ktore Vam tam zostali..tie sposobuju to stipanie
Dobru chut;)