Šetriaca diéta

Príprava diétnej stravy vyžaduje určitú zručnosť, teoretické vedomosti, najmä pokiaľ ide o zloženie stravy a znalosť technologických postupov, aby bolo zachovaných čo najviac živín. V žiadnom prípade sa nedá postupovať podľa vopred stanovej šablóny, vždy je to podľa individuálnych potrieb chorého.

Spôsob liečebnej výživy určuje v zásade lekár, napriek tomu existuje pár pokynov, ktoré je dobre dodržiavať:

  • Aj v diétnom stravovaní musíme dodržať všetky požiadavky správnej výživy a diétu pripravovať z čerstvých potravín.

  • Pri príprave šetriacej diéty používame iba dovolené technológie.

  • V rámci možnosti sa usilujeme pripraviť diétnu stravu tak, aby vzhľadom, úpravou, vôňou a chuťou bola čo najbližšie strave, na ktorú bol pacient zvyknutý.

  • Diétne stravovanie nesmie skĺznuť na odriekanie, či dokonca na hladovanie.

  • Tiež je dôležité, aby chorý jedol v pokoji a pravidelne.

Kedy je vhodná šetriaca diéta?

Šetriaca diéta je ľahko stráviteľná, energeticky i biologicky plnohodnotná. Podáva sa pri chronickom ochorení tráviaceho systému – pri ochorení žalúdka, dvanástnika a podžalúdkovej žľazy. Práve to sú ochorenia, ktoré často vznikajú v dôsledku nesprávnej výživy. Aj preto musíme najskôr pátrať po príčinách a snažiť sa ich odstrániť, až potom bude šetriaca diéta účinná.

Najčastejšie stravovacie zlozvyky sú: rýchle hltavé jedenie, nedostatočné žuvanie, jedenie horúcich jedál alebo naopak pitie ľadových nápojov, pitie alkoholických nápojov a samozrejme, nepravidelné stravovanie.

  • Stravu treba rozdeliť do 5 až 6 denných jedál, a nielen pri šetriacej diéte: raňajky, desiata, obed, olovrant, večera, prípadne aj druhá večera.

  • Z tepelných úprav vylúčime vyprážanie, opekanie, pečenie na tuku a grilovanie. Oveľa vhodnejšie je varenie, parenie, pečenie a varenie vo vodnom kúpeli.

  • Solíme a sladíme iba mierne a chuť zlepšujeme bylinkami (pažítkou, petržlenovou, prípadne zelerovou vňaťou, kôprom, majoránom, bobkovým listom).


Prečítajte si tiež:


Vhodné potraviny

Mäso - čerstvé, chudé z mladých zvierat, dobre odležané, bez šliach, blán a kože z kurčaťa. Vhodný je tiež králik, morka, nie mastná kačka, mladé hovädzie a teľacie mäso, čerstvé ryby a chudá šunka.

Prílohy - uprednostňujeme varené, dusené zemiaky, cestoviny, rožkovú knedľu a halušky. Nepoužívame ostré a pikantné koreniny. Vhodné sú jemnejšie ako majorán, bazalka, či petržlenová vňať.

Bezmäsité jedlá - vhodné sú žemľovky, rezance s tvarohom, so strúhankou, ryžová, krupičná kaša. Z múčnikov sú vhodné piškótové cestá, odpaľované cestá. Biely chlieb a pečivo najlepšie odstáte.

Z polievok si vyberáme vývary z chudého mäsa, mliečne, zemiakové a zeleninové polievky, z ktorých vylúčime strukoviny, kapustu, kel.

Dávame prednosť nízkotučnému mlieku, kyslému mlieku, jogurtom, kefíru, tvarohu a málo slaným syrom.

Zelenina podľa možnosti mladá a čerstvá, vhodná je i mrazená a sušená. Menej vhodná je konzervovaná zelenina. Zvoľte mrkvu, petržlen, zeler, tekvicu, mladý kaleráb, cviklu, hlávkový šalát a špenát. Nevhodné sú všetky druhy zeleniny, ktoré nafukujú, ako je kapusta, kel, cibuľa, reďkovka, uhorka či paprika.

Z ovocia si vyberáme jablká, banány, mandarínky, marhule a broskyne. Pre obsah zrniečok, ktoré dráždia tráviaci trakt, sú nevhodné kiwi, jahody a maliny.

So šetriacou diétou sú nezlučiteľné alkoholické nápoje, destiláty, horúce a chladné nápoje, sýtené minerálne vody.

Ak zo svojho života odstránime nesprávne stravovacie návyky a pridáme šetriacu diétu, môžeme si výrazne zlepšiť kvalitu života. Nezabudnite: „Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie“, povedal La Rochefoucauld.

Laco87

ja som skúšal poradenstvo od mdiet a bolo to teda lepšie ako diéta, kde si musíš odriekať a potom to bude jojo efekt :)

kristinkacccc

ano laco to čo vyhovuje jednotlivcovi.
napr. orestovat na panvici chvilu môže, alebo po uvarení, hodí do jedla
maslo, olej masť
- musi si aj premastit čreva
-.a ked uz rodina urobila vyprazané maso- on si ho može ošupat ten povrch ak znesie
napr. zemiaky vyborne posobia na travienie ukludnuju, su vhodnejšie ako cestoviny. knedle.banany tiež ukludnuju.jablka...
napr. niekto nemože vela mlieka...atd.
a stale každý den mäso nie je dobre. lahko stravitelna zelenina , ryby- su v poho.to si musí vypozorovať jednotlivec čo mu vyhovuje,atd
v hrodných vyvarovnach, aj tak maš len určité jedla z ktoých si môžeš vybrať.
(:jedlo sa da uvarit aj za 10 minut.(:

kristinkaccc

moja rodina- tam bol zaklad zemiaky- aj predošlé generacie- pre
rozne typy ludí.
- a podla dietetických pravidiel, v ramci výberu jedal napr. v týždni musia byť aj 3 krat týždenne- najma ak je výber z viac jedal.tam kde sa varí.
aj v zdravotníckych zariadeniach pokial sa dobre pamatam to bol zaklad- aj z toho sa dá zosilnieť a lepšie
to je.naša zakladná potravina po staročiach na slovensku, aj ked bola objavená inde.