Čo sa stane, ak prestanete jesť chlieb?

Mnohí ľudia v poslednom čase experimentujú s vynechávaním pečiva a sacharidov. Zdá sa im, že to má dobré účinky na chudnutie. Nenechajte sa však zmiasť, treba rozlišovať medzi rafinovanými obilninami, celými zrnami a rôznymi zdrojmi sacharidov, pretože účinky sa môžu veľmi líšiť.

Ak úplne vylúčite sacharidy a pečivo, môžete to na vás pôsobiť takto:

1. Odvodníte sa

Ak znížite príjem sacharidov, prvá vec, ktorú si všimnete, je, ako rýchlo sa znižuje hmotnosť. No nie je to tuk, ale voda. Keď sa sacharidy ukladajú v tele vo forme glykogénu, 3 až 4-násobok jeho váhy pozostáva práve z vody. Takže akonáhle znížite príjem sacharidov, začnú sa využívať vaše zásoby glykogénu a stratíte tak len množstvo vody.

2. Cítite sa ako pri chrípke

Sacharidy sú hlavným zdrojom energie pre mozog. Keď človek zníži príjem sacharidov, mozog beží na výpary, najmä pokiaľ sa zásoby glykogénu dostali nízko a je vyčerpaný. Nakoniec vaše telo začne spaľovať tuk a vzniknú malé uhlíkové fragmenty zvané ketóny. Výsledkom je zápach z úst, sucho v ústach, únava, slabosť, závraty, nespavosť či nevoľnosť. V podstate, cítite sa ako pri chrípke.

Nakoniec sa vaše telo prispôsobí a beží na ketóny, takže sa nebudete cítiť tak zle. Ale ketóny nie sú práve najvhodnejším palivom pre vaše telo.

3. Stratíte neovládateľné chute

Rafinované sacharidy sú neslávne známe pre zvyšovanie hladiny cukru v krvi a následný prudký pokles. Výskum naznačuje, že takéto prudké výkyvy aktivujú v mozgu istú závislosť, čo vedie k ťažko ovládateľným chutiam. Voľba potravín bohatých na vlákninu – zelenina, celozrnné výrobky, vám pomôžu udržať hladinu cukru v krvi a zabránia takýmto chutiam.

4. Zvýšite alebo znížite riziko srdcových chorôb a diabetu

Záleží na typoch zŕn v pečive a iných výrobkoch. Pretože rafinované sacharidy obsahujú mastné kyseliny (tzv. kyselina palmitolejová) a zvyšujú riziko srdcových ochorení a cukrovky 2. typu. No celé zrná môžu zlepšiť hladinu cholesterolu v krvi a znížiť riziko srdcových chorôb, mŕtvice, obezity a diabetu 2. typu.

5. Máte menej energie

Celé zrná sú výborným zdrojom železa, horčíka a vitamínov skupiny B, z ktorých všetky sú rozhodujúce pre udržanie energetickej hladiny. A sacharidy sú aj výhodným zdrojom paliva pre vaše telo, a ak ich budete mať nedostatok, váš organizmus nebude fungovať plnohodnotne.


Prečítajte si tiež:


6. Budete mať problémy s veľkou potrebou

Príjem zŕn je dôležitý aj pre celé vaše trávenie. Táto nestráviteľná časť rastlín nielen pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, znižuje riziko obezity a chronických ochorení, ale udržuje vaše trávenie a frekvenciu veľkej potreby v norme.

7. Pocítite únavu

Nedostatočný príjem sacharidov vedie aj k únave. Všetky sacharidy zvýšia hladinu neurotransmiteru serotonínu v mozgu a cítite sa tak „nabudenejší“. Takže vyberajte si tie zdravšie sacharidy a uvidíte, že aj vaša psychika sa vám poďakuje.

8. Trénovanie bude ťažšie

Sacharidy sú v tele hlavným zdrojom energie potrebnej pre všetky cvičenia, zaručujú vytrvalosť a odolnosť. Ak vylúčite sacharidy, vaša energia bude klesať. A ak znížite celkovú hladinu sacharidov, ktoré si vaše telo ukladá, znížite aj vašu schopnosť produkovať silu. Trénovanie bude ťažšie a dobré výsledky sa nedostavia až tak ľahko.

JaZlesa

Same dristy v tom clanku. Vylucenie sacharidov a nahradenie ich bielkovinami plus pitny rezim a vela zelenej zeleniny. Zelenina koli vlaknine abybsa predislo provlwmom so stolicou. Bielkoviny na pocit zasytenia . Telo upadne do ketozy kedy ulozene tuky premiena ba ketonove tela na ktore dokaze bezproblwmov fungovat. Ami nezblbnete ani nic take ze mozog chce sacharidy tak bude horsie fungovat na ketonove tela
... dalej sacharidy nie su urcene na dlhodoby vykon ale su na kratkodoby. Prave pocas protwinovej diety clovek nepocituje unavu nepozna svalovu horucku atd. Dolezite je ale udrzat tep na rozumnej urovni kedy prave pocas cvicenia twlo spotrebuje tuk... poradte sa odborikmi na toto a uvidite ze tieto sarlatanske clankybsu napisane zavadzajucou metodou ...

IpsikOdRieky

Treba hlavne menej jesť, menej piť a váha pôjde dole a nie špekulovať ako s tým vybabrať.
Ja používam prirodzenejšie metódy chudnutia. Od kedy moju chladničku stráži drak, tak som schudol aj zo päť kíl. Ešte šťastie, že si občas odbehne na wecko:-O

philips

Ipsik, skúšaš tie nové tabletky na chudnutie? Tuším sa volajú nejako "LCD" alebo tak nejak.. Fungujú? :-)