Tajomstvo príťažlivosti a lásky

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čím to je, že vás niekto zaujme hneď na prvý pohľad? Alebo prečo vás priťahuje istý typ mužov/žien?

Tvár ženy Zdroj foto: Shutterstock.com

Podľa čoho si vyberáme partnera či partnerku?

Pokiaľ sú oči „oknom do duše“, tvár môže predstavovať „okno ku sexuálnej chémií“. Nie je to len akási teória, ale naozajstný fakt, ktorý dokazujú mnohé štúdiá. Vo všeobecnosti platí, že sme priťahovaní k ľuďom so symetrickou tvárou, ktorí na prvý pohľad pôsobia atraktívnejšie. Niektoré štúdie ukázali, že symetrické tvary sa často spájajú s dobrým zdravím potenciálneho partnera/partnerky.

Z biologického hľadiska si muži i ženy si k sebe podvedome hľadajú takých ľudí, ktorí sú „vývojovo stabilní“ – odolní voči choroboplodným zárodkom, majú lepší zdravotný stav a nevyskytuje sa u nich žiadna psychická či genetická porucha, ktorá by naznačovala neschopnosť jedinca chrániť, zabezpečovať a podporovať rodinu.


Prečítajte si aj:

Čo mužov na ženách najviac priťahuje?

Ktoré časti tváre sú najdôležitejšie pre vyvolanie príťažlivosti?

Sú to oči, nos, pery, lícne kosti (u žien) a brada (u mužov). Takisto aj hlas – jeho intenzita a farba, môžu mať vplyv na to, ako vnímame druhého človeka a do akej miery nás priťahuje.

V roku 1998 bola vykonaná štúdia s názvom „Symetria tváre a vnímanie krásy“. Výskumníci použili tvár jednej ženy na viacerých fotografiách, na ktorých bola tvár upravená od najmenej symetrickej až po najviac symetrickú. Tieto fotografie následne ukázali viacerým respondentom, ktorí mali ohodnotiť, ktorá tvár sa im najviac páči. Podľa výsledkov sa atraktivita ženy zvyšovala s tým, ako sa zvyšovala symetria jej tváre.

Čo je hlavným kritériom symetrie u mužov?

Ukázalo sa, že vysoká hladina testosterónu u mužov je pravdepodobne tým, čo vytvára symetriu v mužskom tele – vrátane nosa a nosových dierok, brady a uší. Hladina tohto hormónu tiež naznačuje stupeň dominancie u muža a rozsah jeho schopností. Muži, ktorých telo a tvár sú značne symetrické, majú dobré športové schopnosti i hudobné nadanie.

Čo je hlavným kritériom symetrie u žien?

V prvom rade je to pomer pásu k bokom, ale rovnako i pery, lícne kosti a hrudník. Atraktivita žien je pre mužov vysoká, ak majú ženy symetrické prsia, pery a vystúpené lícne kosti, ktoré akoby zvýrazňujú celú tvár. Pomer pásku k bokom určuje najmä to, či má žena tvar tela v podobe hrušky alebo jablka, no vo všeobecnosti odzrkadľuje schopnosť ženy porodiť dieťa.

Tvar ženského tela Zdroj foto: Newfoundlandnews.blogspot.com

Hoci nám štúdie a výskumy ukazujú, že symetria zohráva dôležitú úlohu pri výbere partnera, deje sa to všetko len podvedome a nakoniec to môže skončiť úplne inak, ako si predstavujete. Veľmi ľahko sa môže stať, že si po celý život myslíte, že ako ženu vás viac priťahujú muži s čiernymi vlasmi a nižšou postavou, no nakoniec skončíte s vysokým blonďákom.


Prečítajte si aj:

Čo mužov na ženách najviac priťahuje?

North

To s hudobnym nadanim a symetriou tvare je vtip??? Ludia o tom nevedia ani ...., tema clanku je len o vnimani mozgu priemernych (povrchne, jednoducho, nevedome), take mile zvieratka... Do vedy a umenia na ale radsej nes..te

North

To s hudobnym nadanim a symetriou tvare je vtip??? Ludia o tom nevedia ani ...., tema clanku je len o vnimani mozgu priemernych (povrchne, jednoducho, nevedome), take mile zvieratka... Do vedy a umenia sa ale radsej nes..te