9 benefitov, ktoré prináša nášmu zdraviu "obyčajná" šošovica

Šošovicu pozná mnoho gazdiniek, ktoré na ňu nedajú v žiadnom prípade dopustiť. Je to plodina, ktorá nevyžaduje zložitú úpravu a je hotová už za pár minút.

Šošovica Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Podporuje svaly

Naše orgány a svaly potrebujú neustály prísun bielkovín pre správny rast a „opravu“ celého tela. Šošovica obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre budovanie pevných svalov a správne fungovanie organizmu.


Prečítajte si aj:

Tieto potraviny spália tuky za vás!

2. Zabezpečuje zdravé srdce

Šošovica je výborným zdrojom vlákniny, kyseliny listovej a horčíka, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu ľudského srdca. Kyselina listová znižuje hladinu homocysteínu – čo je vážny rizikový faktor pre vznik ochorenia srdca. Horčík zase zlepšuje prietok krvi, kyslíka a živín v celom tele.

3. Pomáha s trávením

Vysoké množstvo vlákniny v šošovici zlepšuje trávenie a pomáha predchádzať zažívacím problémom ako sú syndróm dráždivého čreva alebo divertikulóza. Zabezpečuje tiež ľahký pohyb čriev, čo vedie ku zníženiu výskytu zápchy.

4. Znižuje cholesterol

Šošovica prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny. Udržiavaním vašich tepien v čistote prispieva k znižovaniu rizika vzniku ochorenia srdca a mozgovej mŕtvice.

Šošovica Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Vhodná aj pre diabetikov

Šošovica patrí spolu s fazuľou a hrachom do kategórie plodín, ktoré pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi. Vláknina v nich obsiahnutá spomaľuje rýchlosť, ktorou je potravina absorbovaná do krvi a tak udržuje stálu hladinu glukózy v krvi.

6. Ako dobrý partner pri chudnutí

Šošovica zahŕňa všetky prospešné živiny (vláknina, bielkoviny, minerály, vitamíny), ktorých prísun je potrebný počas cvičenia. Plodina neobsahuje prakticky žiaden tuk a jedna šálka šošovice zahŕňa len 230 kalórií.

7. Má vysoký obsah železa

Šošovica obsahuje veľké množstvo železa – minerálnej látky, ktorá je potrebná na zabezpečenie optimálnej produkcie hemoglobínu v tele. Asi 36% odporúčanej dennej dávky železa sa nachádza v jednej šálke (200 g) tejto plodiny.

8. Podporuje nervový systém

Podľa výskumu uskutočneného v jednej nemocnici v Paríži sú vitamíny a minerálne látky, obsiahnuté v šošovici, užitočné pre optimálne fungovanie mozgu, vďaka čomu sa podporuje celý nervový systém človeka.

Šošovica Zdroj foto: Shutterstock.com

9. Zlepšuje metabolizmus

Šošovica je dobrým zdrojom mnohých vitamínov – vrátane vitamínu B3, ktorý hrá významnú úlohu pri posilňovaní zažívacieho systému. Na druhej strane taktiež podporuje hladinu cholesterolu v krvi, znižuje riziko vzniku ochorení ako sú Alzheimerova choroba, šedý zákal alebo cukrovka.

Na čo si dať pozor pri konzumácií šošovice?

Riziko vzniku obličkových kameňov

Výskum uskutočnený na jednej univerzite vo Washingtone ukázal, že niektoré druhy strukovín – ako napr. vyprážaná fazuľa, sójové bôby alebo aj šošovica – môžu zvýšiť riziko výskytu obličkových kameňov. Ak ste už raz toto ochorenie mali alebo ste boli lekárom upozornení na vysoké riziko jeho vzniku, šošovicu a iné strukoviny by ste mali konzumovať s mierou.

Riziko ochorenia obličiek

V šošovici sa nachádza značné množstvo bielkovín, ktorých nadmerná konzumácia môže nútiť obličky k odplavovaniu nadbytočných proteínov z tela, v dôsledku čoho sa z dlhodobého hľadiska môže poškodiť celková funkcia obličiek.

Tvorba nadmerných plynov

Po vstupe do tráviaceho systému začne šošovica kvasiť a vplyvom toho sa následne uvoľňujú plyny. Na jednej strane to pomáha predchádzať zápche, no na druhej strane to môže byť pre niekoho aj negatívom.

Ako tomu predísť? Ak viete, že na druhý deň budete variť šošovicu, namočte ju cez noc do studenej vody. Vďaka tomu sa znížia jej účinky spôsobujúce nadúvanie a vy sa nebudete musieť báť nepríjemných plynov.


Prečítajte si aj:

Tieto potraviny spália tuky za vás!