Prečo niekedy dochádza k predčasnému nástupu menopauzy?

Prirodzený príchod menopauzy je okolo 50. roku, ale čo ak sa stane, že jej príznaky pociťujete už v tridsiatke? Čo môže byť dôvodom?

menopauza_predcasna_3-2-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

K radikálnym a vysvetliteľným dôvodom predčasného nástupu menopauzy patrí napríklad preventívne odstránenie vaječníkov u ženy, ktorá má genetickú predispozíciu k rakovine. A výsledok? Hladiny estrogénu a ďalších ženských hormónov dramaticky klesnú, čo môže viesť k návalom tepla, suchosti pošvy a ďalším neklamným znakom menopauzy.

Ale u 1 zo 100 žien sa tieto príznaky vo včasnejšom veku vyskytujú z iných dôvodov. No asi 90 percent žien tieto dôvody nikdy nespozná.

Primárna ovariálna nedostatočnosť

Technický termín pre tento zdravotný stav je primárna ovariálna nedostatočnosť. V podstate vaječníky prestanú pracovať v ranej fáze. Jedným z kľúčových ukazovateľov pre diagnózu je, ak vám vynecháva menštruácia alebo ju máte nepravidelnú po dobu štyroch mesiacov. Ženy tiež čelia väčším výkyvom nálady, majú nízke libido a zažívajú návaly tepla. Ak chcú mať deti, budú pravdepodobne bojovať s neplodnosťou, a to môže byť prvou známkou toho, že niečo nie je v poriadku.


Prečítajte si tiež:

9 najväčších mýtov o menopauze

Aj keď sa niekedy takýto skorý nástup menopauzy nedá úplne vysvetliť, tu je zopár dôvodov, prečo tomu tak môže byť:

1. Vaša mama mala skorý nástup menopauzy

Alebo vaša sestra alebo vaša babička. Zdá sa to byť i genetické. Až u 20 percent prípadov sa skorý nástup menopauzy vyskytuje u viacerých členov rodiny.

2. Genetické poruchy

FMR1 je gén, ktorý spôsobuje syndróm fragilného X, najčastejšiu formu dedičnej duševnej poruchy. Aj keď nemáte syndróm, môžete mať mutáciu na rovnakom géne, ktorý spôsobuje problémy s vaječníkmi, čo vedie k fragilnému X- spojenému s primárnou ovariálnou nedostatočnosťou. Ďalším takýmto prípadom je Turnerov syndróm, v ktorom má žena len jeden chromozóm X. Podľa prieskumov sú genetické poruchy zastúpené v 1 prípade z 30.

3. Autoimunitné ochorenie

Autoimunitné ochorenie štítnej žľazy (zápal štítnej žľazy) súvisí s primárnou ovariálnou nedostatočnosťou. Je to aj prípad Addisonovej choroby, keď nadobličky neprodukujú dostatok hormónov. Vtedy imunitný systém môže začať napádať folikuly vo vaječníkoch, kde vajíčka dozrievajú a rastú, a narúša ich schopnosť fungovať.

4. Fajčenie alebo iné toxíny

Niektoré toxíny môžu spôsobiť predčasné zlyhanie vaječníkov. Napríklad látky v cigaretách a pesticídy. Normálne sme sa narodili s dostatkom primordiálnych folikulov (drobných semien, ktoré sa nachádzajú vo folikuloch), aby vydržali až do prirodzeného veku menopauzy, okolo 50. roku. Ale priveľa škodlivých chemikálií spôsobí, že tieto folikuly sa vyčerpajú priskoro. fajcenie_zena_3-2-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Chemoterapia alebo radiácia

Podobne ako toxíny v životnom prostredí, môže aj chemoterapia pri liečbe rakoviny poškodiť genetický materiál v ovariálnych bunkách. Ale závisí to od rôznych faktorov, ako je druh látky a dávka žiarenia, vek v čase liečby, oblasť tela, ktorá bola ožarovaná. No u niektorých žien sa ani v takýchto prípadoch nerozvinie primárna ovariálna nedostatočnosť, dokonca ani po rokoch.


Prečítajte si aj tento článok:

9 najväčších mýtov o menopauze