5 príznakov, že nosíte nesprávne topánky

Vo všeobecnosti sa v mnohých prieskumoch ukazuje, že až 90 % žien nosí topánky, ktoré sú príliš tesné. Ako možno zistiť, že topánky, ktoré nosíte, nie sú pre vaše nohy tým správnym riešením?

Červené lodičky Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Od strednej školy nosíte topánky v rovnakej veľkosti

Postupom času vaša klenba chodidla klesá, čo spôsobuje, že sa vaše nohy pomaličky rozširujú. V dôsledku toho sa po pár rokoch môže veľkosť vašej nohy zmeniť o polovicu až 1 centimeter. Aspoň raz za rok by bolo dobré zmerať si veľkosť nohy v niektorej obuvi.

2. Prsty na nohách sa zvnútra opierajú o špičku topánok

Podľa správnosti by medzi vašim palcom na nohe a špičkou topánky mal ostať malý priestor na to, aby ste dokázali „vrtieť“ prstami. Je to najmä preto, že v priebehu dňa môžu vaše nohy opúchať a tak potrebujú miesto navyše.

3. Máte na nohách pľuzgiere, mozole alebo pomliaždené nechty na nohách

Tieto zranenia potvrdzujú, že vaše topánky nie sú pre nohy tou správnou voľbou. Môže to znamenať, že topánka je na niektorých miestach príliš tesná alebo úzka. Tento tlak môže spôsobiť stvrdnutie kože na chodidle alebo môže mať vplyv aj na vaše kĺby. V dôsledku toho sa môžu objaviť problémy ako kurie oká, vybočený palec alebo zarastené nechty na nohách. V takomto prípade zvážte zmenu topánok.

Pľuzgiere na nohách Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečítajte si aj:


4. Na konci dňa vás bolí spodok chodidla

Ak sú topánky príliš veľké alebo nie sú dostatočnou podporou pre vaše nohy, svaly na spodnej strane chodidla sa sťahujú každým krokom s cieľom udržať klenbu nahor. Z dlhodobého hľadiska môže dôjsť ku poškodeniu šľachy, ktorá sa nachádza v spodnej časti nohy.

5. Vaše tenisky sú už príliš staré

Šúchanie tenisiek o chodník alebo cestu spôsobuje ich postupné „ničenie“, v dôsledku ktorého potom už neposkytujú dostatočnú podporu pre vaše chodidlá. Ak chodíte na pravidelné prechádzky, tenisky by ste mali meniť aspoň raz za 6 či 8 mesiacov. Všetko to závisí od toho, ako často ich používate.