Chcete lepšiu kondíciu? Naučte sa počúvať svoje telo

Zakaždým, keď sa niekto pýta, ako získať lepšiu kondíciu, mnoho ľudí odpovie, že treba počúvať svoje telo. Ale čo to vlastne znamená?

Meditácia Zdroj foto: Shtuterstock.com

Prepojte svoje telo a myseľ

Kľúčom k tomu, aby ste správne porozumeli svojmu telu a pochopili, čo sa vám snaží povedať, je nutné pociťovať empatiu k sebe aj k nemu. Koniec koncov, je to naše telo a my v ňom žijeme. Ak sa cítime vystresovaní nejakou konkrétnou situáciou alebo našim životným štýlom, máme tendenciu prehliadať pocity nášho tela a upriamujeme sa na negatívne emócie spojené s danou situáciou.


Prečítajte si aj:

Takto môžete zresetovať svoje telo

Veľakrát prehliadame varovné signály, ktoré nám telo predkladá, a niekedy veci dokonca ešte aj zhoršujeme. Tu je návod na to, ako sa tomu vyhnúť:

Buďte otvorení k tomu, ako sa cítite

To znamená, aby ste neignorovali situácie, v ktorých sa cítite nepríjemne alebo vystresovane. Najlepšie je uvedomiť si, že sa nachádzate v takej situácií a nesnažiť sa od nej utiecť. Vezmite si z toho skúsenosti, vďaka ktorým budete vedieť zvládať aj ťažšie chvíle.

Stavte na rutinu

Dokonca aj ľudia s rušným životným štýlom majú v niektorých oblastiach svoju rutinu. V prípade, že dôjde k nejakým poklesom vo vašom živote, môžete „utiecť“ do svojej ochrannej zóny a trochu spomaliť tempo.

Usmievajte sa

Úsmev uvoľňuje endorfíny v našom tele, ktoré nám môžu pomôcť ku dosiahnutiu spokojnosti.

Meditujte

Vďaka meditácií budete môcť nájsť väčší pokoj a rovnováhu vo vašom tele i mysli.

Meditácie Zdroj foto: Shutterstock.com

Buďte realistický

Telo je adaptívnym nástrojom, ktorý však vyžaduje čas na to, aby sa adaptoval. Pri tréningu nemôžete očakávať, že za jeden deň sa z vás stane svalnatý hrdina. Uistite sa, že obtiažnosť a zaťaženie zvyšujete postupne.

Buďte k sebe samému viac milý

Veľakrát sa stáva, že práve naše vlastné potreby (potreby tela) ignorujeme a uprednostňujeme niečo iné. Upriamujte svoju pozornosť aj na seba – na svoje telo a myseľ. Ak máte pocit, že vaše telo potrebuje viac spánku, nesnažte sa prehovoriť samého seba, že to nie je potrebné.

Naše telo vysiela aj falošné signály

Telo je prírodou navrhnuté tak, aby sa usilovalo o čo najväčší odpočinok, dostatok jedla a pitia. Je to kvôli tomu, že tieto veci boli kedysi v dávnej minulosti veľkým luxusom, ktorý si nemohli dovoliť všetci.

Náš súčasný moderný životný štýl však vytvára mnoho situácií, v ktorých naše telo vysiela určité, zväčša falošné signály. Najlepším príkladom je napr. behanie v zime. Keď sa už aj odhodláme, že si pôjdeme zabehať, hoci vonku mrzne, odrazu sa kdesi v našej hlave ozve hlas, ktorý nás od toho odhovára. Nejedná sa o hlas nášho tela, ktorý by nás na niečo upozorňoval. Takéto falošné signály nás majú naučiť ako si vytvoriť disciplínu a odolať aj príznakom nepohodlia.


Prečítajte si aj:

Takto môžete zresetovať svoje telo