Potraviny pre peknú pokožku, vlasy a nechty

Strava a nápoje výrazne ovplyvňujú naše zdravie - vrátane pokožky, vlasov a nechtov. Je preto nutné zamyslieť sa nad tým, čo pravidelne jeme a pijeme. Niektoré druhy ovocia a zeleniny dokážu pozitívne ovplyvniť náš vzhľad.

potraviny_pre_krasu Zdroj foto: Shutterstock.com

Avokádo - plné živín a vitamínov

Avokádo by sme mali oceniť najmä pre jeho vysokú nutričnú hodnotu. Obsahuje zdravé tuky (nenasýtené mastné kyseliny), veľa vlákniny a takmer žiadny cholesterol. Vitamíny sú zastúpené vitamínom K, vitamínom C, vitamínmi skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6), vitamínom E a kyselinou listovou. Obsahuje pomerne veľké množstvo draslíka, o niečo menej horčíka, mangánu, medi, železa a fosforu. Nenasýtené mastné kyseliny a vitamín E chráni pred voľnými radikálmi, vyrovnávajú pokožku a zabraňujú kožným alergiám, navyše slúži ako ochrana proti srdcovocievnym chorobám.


Prečítajte si aj:

Avokádo je plné zdravých tukov a pomáha aj pri chudnutí

Kaleráb - urýchľuje metabolizmus

Kaleráb je považovaný za vitamínový klenot. Má vysoký obsah vitamínu B, C horčíka a mangánu. Obsahuje draslík, ktorý organizmus prirodzene odvodňuje. Pripisuje sa mu vlastnosť, že pôsobí ako prirodzený multivitamínový preparát. Vitamín C, železo a fosfor regenerujú pokožku, vlasy a nechty. Navyše zabezpečuje duševnú sviežosť, zvyšuje koncentráciu, posilňuje srdce a pomáha redukovať stres. Oceníme ho aj pri redukcii hmotnosti.

Upozornenie: kaleráb obsahuje dusičnany, preto ho vždy konzumujeme čerstvý, surový, ak bol tepelne upravený, potom ho neohrievame.

Karfiol – super zelenina plná zdravia

Ľahké a zdravé jedlo. Zo všetkých hlúbovín má najviac zdraviu prospešných látok. Cenný je pre obsah bielkovín, sacharidov, tukov (omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny) a vlákninu. Z vitamínov sú zastúpené vitamín A, B, C, E , K, betakarotén, lutien, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Z minerálnych látok má zastúpenie železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, fluorid, meď, selén a mangán. Kyselina pantoténová (B5) a vitamín C pomáhajú najmä popraskanej a drsnej pokožke, zlepšujú vlasov a nechtov. Karfiol je považovaný aj za silnú ochranu imunitného systému, podporuje činnosť čriev, urýchľuje metabolizmus. Zabezpečuje pevné a zdravé kosti.

Karfiol Zdroj foto: Shutterstock.com

Marhule – zvyšujú vitalitu

Chutné ovocie, ktoré nemôže chýbať v žiadnej domácnosti. Marhule sú bohatým zdrojom betatakorénu (provitamín A) chránia pred nežiaducimi účinkami slnečného žiarenia a lykopénu (silný antioxidant), ktorý chráni organizmus pred niektorými druhmi rakoviny a podporuje srdcovo cievny systém. Vitamínu B5 (kyselina pantoténová) pomáha najmä vysušenej pleti, podporuje rast vlasov a nechtov. Vitamín B3 zase pomáha proti únave a dodáva nám energiu.

Mrkva – výborná a hodnotná zelenina

Najbohatší zdroj betakaroténov, ktoré sa v organizme menia na vitamín A. Okrem toho je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Nezanedbateľné sú aj minerálne látky a stopové prvky. Obsahuje magnézium, vápnik, železo. Mrkva je pravý prírodný liek. Pomáha očiam, znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje činnosť čriev. Betakorotén chráni pred UV žiarením, podporuje rast vlasov, nechtov i suchej pokožke.

Zelená fazuľka - zdravie v zelených strukoch

Nemusíte patriť ani vegetariánov, aby ste pochuti na výbornej zelenej fazuľke. Nahradí bielkoviny, ktoré inak nachádzame v mäse. Zelená fazuľka je nízko kalorická strukovina s vysokým obsahom vitamínu K, C, A a minerálnych látok horčíka, vápnika, draslíka a železa. Konzumácia sa odporúča najmä ženám v menopauze a osobám nad 50kov veku – zlepšuje stav kostí a posilňuje imunitu. Biotín (vitamín B 7, vitamín H) pôsobí proti suchej pokožke , proti lupinám a poruchám rastu nechtov.

Zelená fazuľa Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si aj:

Avokádo je plné zdravých tukov a pomáha aj pri chudnutí