Môžu za vlčí hlad ženské hormóny?

Prečo nás z času na čas zaskočia chute, ktoré sa len ťažko dajú ovládať? Čo všetko s tým súvisí a ako si pomôcť?

hlad_vlci_9-2-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Za všetko môžu hormóny

Takýto neukojiteľný hlad môže vzniknúť tesne pred a počas menštruácie. Takže, ak ste zvedavé, prečo aj napriek výdatným porciám neviete krotiť svoj hlad, nebojte sa. V tomto období je to úplne normálne a stane sa to až inštinktom. Počas ovulácie (asi 12 až 16 dní pred menštruácie) sa telo sa pripravuje na prípadné tehotenstvo. Chce byť zásobené a pripravené, ak by k tomu došlo, takže hormóny, ktoré počas tohto obdobia dosahujú vrchol (estrogén a progesterón) spúšťajú tieto „hladové návaly.“


Pomôžte si:

11 potravín, ktoré rýchlo a jednoducho zaženú hlad

Tesne pred a počas menštruácie sa tiež urýchľuje bazálny metabolizmus tela. Kalórii spálite až o 15 percent viac, čiže asi 100 až 300 kalórií viac za deň. Kedysi to možno bolo pre ľudí výhodné, ale dnes, v časoch, keď máme potravy nadostač, to až takým pozitívom nie je. Telo aj naďalej vysiela signály do jedla, kedykoľvek je to možné, aj keď viete, že by ste už hlad nemali mať.

Reakciou môže byť aj odopieranie si jedla. Avšak, toto nepomôže, hlad sa ešte znásobí. Kolísanie hladiny estrogénu a progesterónu môže tiež ovplyvniť neurotransmitery, ako je serotonín, ktorý hrá veľkú úlohu pri výkyvoch nálady a chutí. Keď úroveň serotonínu klesne, spolu s energiou strácame aj náladu." Konzumácia sladkých potravín alebo tých s obsahom sacharidov spôsobí, že sa táto hladina zvýši a s ňou sa zlepší nálada a celkový pocit. No nie je to úplne najlepšie riešenie, pretože z dlhodobejšieho hľadiska to môže viesť k obezite či cukrovke.

Začarovaný kruh

Zhoršiť to môže aj nedostatok spánku a tento obdobný stav sa môže stať chronickým a potom je to už čoraz ťažšie zastaviť, najmä počas menštruačného obdobia. Táto náchylnosť môže vytvoriť začarovaný kruh, nedávny výskum totižto ukázal, že ženy sú často po ovulácii nespokojné so svojou hmotnosťou. Je to psychická reakcia na predošlé nekontrolované prejedanie.

Čo teda robiť?

Po prvé, naložte si na tanier potraviny bohaté na železo, ako je červené mäso, ryby a listová zelenina. Pretože práve železo v menštruačnom období dosť strácate. Takto si vytvoríte akúsi spätnú väzbu a telu ihneď dodáte to, čo stráca. Z dlhodobého hľadiska to pomôže telu získať návyk na to, čo skutočne potrebuje, namiesto sladkostí. A ak máte do činenia s nezdolateľným hladom, ale viete, že ste jedli len pred hodinou, skúste čakať 20 minút či hlad neprejde. Ak sa tak nestane, doprajte si teda niečo zdravé a výživné. ryba_salat_9-2-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ak viete, že ste náchylní k prejedaniu, sledujte svoj cyklus a prispôsobte mu svoj jedálniček. Niekedy to môže byť len neustále nutkanie na akékoľvek občerstvenie, čo je spôsob, ako vaše telo chce získať živiny v prípade, že by ste mohli byť tehotná. Hormónom nerozkážete, ale skúste si dopriať ľahké jedlá bohaté na železo a niekedy aj skúsiť nechať chute zájsť (pomáha i šport).


Prečítajte si aj tento článok:

11 potravín, ktoré rýchlo a jednoducho zaženú hlad